GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

Zo ga je naar de mall (op de Amerikaanse manier)

Zo ga je naar de mall (op de Amerikaanse manier)

Wie aan de VS denkt, denkt waarschijnlijk aan cheeseburgers, Coca-Cola, New York en Hollywood. Allemaal juiste en fantastische associaties, maar laten we één van de populairste hoofdbestandsdelen van Amerika niet vergeten: de shopping mall. Geen shop trip naar de VS is compleet zonder een bezoek aan deze altijd praktisch gelegen megagebouwen die alles hebben wat jij en je pinpas maar wensen. Omdat het formaat voor beginners wat overweldigend kan zijn, hebben we hier acht insidertips voor een bezoek aan een mall. Op de Amerikaanse manier:

1. Met wie je gaat

Ga samen met zeker één ander naar het winkelcentrum, omdat dat de ervaring simpelweg beter maakt (en niet alleen omdat hij of zij kleren in een andere maat kan halen als jij in een pashokje staat). Houd bij het kiezen van je mall squad Andy Warhol in je achterhoofd: “Eén persoon is gezelschap, twee is drukte en drie is een feest”. Neem niet meer dan vier mensen mee, want je komt nergens en raakt elkaar waarschijnlijk alleen maar kwijt. Zorg ook dat je mensen meeneemt die dezelfde interesse of hetzelfde doel hebben als jij hebben en überhaupt willen winkelen. We zien genoeg vaders en vriendjes op een stoel neerploffen terwijl ze wachten op iemand die outfit na outfit past (en we voelen een beetje mee met hun pijn).

2. Wat je moet dragen

Je moet er natuurlijk tiptop uitzien als je naar de mall gaat, maar als een ervaren shopper benadruk ik graag dat comfort de sleutel tot succes is. Je zult veel moeten lopen, dus draag gemakkelijke schoenen. Laagjes zijn altijd goed en aangezien je binnen bent, heb je geen jas nodig (en als je de verkeerde kleding draagt, koop je gewoon nieuwe. Er bestaat geen beter excuus om je garderobe te vernieuwen!). Koop je iets zwaars, breng het dan meteen naar de auto of vraag of je het later kunt ophalen. Met al die extra spullen laat je misschien wel zien dat je veel geld hebt, maar sjouw je jezelf ook een breuk. En word je nog trager ook.

3. Waar je moet beginnen

Start bij de hoofdingang van het winkelcentrum. Dat klinkt misschien logisch, maar veel malls hebben verschillende ingangen, sommige zelfs direct in een winkel. Begin niet in zo’n zij-ingang, tenzij je meteen in die specifieke winkel wilt zijn. Anders raak je alleen maar verdwaald en in de war voordat je goed en wel bent begonnen.

4. Wanneer je moet gaan

Het beste moment om te shoppen is buiten het spitsuur. Tussen 10 en 11 uur ’s ochtends of 3 en 4 uur ’s middags beginnen is ideaal. Zelf winkel ik het liefst tussen 4 en 7 omdat het heerlijk voelt om al shoppend je avond te beginnen. Vaak is het er dan druk, maar niet té druk.

5. Wanneer je niet moet gaan

Regel één: mijd te allen tijde het lunch-spitsuur. Regel twee: blijf thuis aan het begin van het feestdagenseizoen, tenzij je er een culturele ervaring of sociologisch experiment van wilt maken. Het seizoen begint met Black Friday, de vrijdag na Thanksgiving, waarop alles wat je je maar kunt voorstellen in de uitverkoop gaat en winkels om 3 uur ’s nachts open gaan, en duurt tot eind december. We beseffen dat dit een lange periode is om niet naar het winkelcentrum te gaan, maar de feestdagen maken de mall een echte jungle en veel mensen vergeten hun goede manieren dan compleet (we hebben je gewaarschuwd).

6. Hoe je blijft doorgaan

De airconditioning, al het lopen en al het geld uitgeven maken je moe, dus blijf goed drinken! Bij de wc’s vind je meestal waterkraantjes of snoepmachines. Of ga naar de food court of een café om bij te tanken met een kop koffie of sapje. Wil je graag snacken zonder geld uit te geven, loop dan een rondje over de food court om te zien of ze gratis hapjes weggeven. Beschouw het als voorgerechtjes die je helpen om te kiezen wat je op een later tijdstip wilt eten.

7. Hoe je je lichaam en ziel voedt

Die food courts krijgen niet het respect dat ze verdienen (en dat zeg ik niet alleen vanwege de gratis hapjes). Je kunt hier alle denkbare typen voedsel vinden, van Chinees en sushi tot hamburgers, salades, pizza, pretzels, frozen yoghurt, broodjes en allerlei soorten heerlijke frituur. Het is natuurlijk geen driesterrenrestaurant, maar dat is de charme ervan: je kunt je maaltijd mixen-en-matchen, het is snel en het is leuk, want je kunt mensen kijken én hun tassen met aankopen bestuderen terwijl je aan het eten bent. Plus, je weet het nooit: misschien spot je er wel een beroemdheid. Ik zag zanger Ne-Yo ooit in een food court. #humblebrag

8. Hoe je je voorbereidt op de volgende ronde

Shoppen is bijna een sport, dus je moet niet alleen goed blijven drinken, maar ook soepel blijven. Doe je voordeel met de vele massagestoelen die je ziet terwijl je rondslentert. Meestal kost het maar een paar dollar om even te relaxen en zo bereid je je goed voor op ronde twee. Of ronde vijf.

Afbeelding van Alexa, Flickr / Creative Commons

Ook shoppen in de VS?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer