Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Zo schrijf je een geweldige sollicitatiebrief

Zo schrijf je een geweldige sollicitatiebrief

Wat is het moeilijkste onderdeel van het vinden van een job? Het netwerken? Het opstellen van een goed cv? Het sollicitatiegesprek? Of misschien toch wel het schrijven van een goede sollicitatiebrief? Laatstgenoemde is inderdaad niet bepaald gemakkelijk, maar we kunnen je er zeker bij helpen. Hieronder acht tips.

BASISREGELS

Schrijf maximaal drie alinea’s van elk drie tot vier zinnen. E-mail je de brief? Voeg die dan niet toe als bijlage, maar plak de tekst in de mail zelf. Zo kan de ontvanger de inhoud meteen lezen. Scan je brief voor het versturen goed op eventuele fouten en gebruik ook een spellingscheck. Doe alsof je hele carrière er vanaf hangt!

DE AANHEF

Haal de allerbeste Sherlock-Holmes-kwaliteiten in jezelf naar boven en probeer de voor- en achternaam van de HR-manager of andere geadresseerde te ontdekken. Dat staat een stuk persoonlijker dan het algemene “Geachte heer of mevrouw”.

ALINEA 1: MAAK EEN GOEDE INDRUK

In een sollicitatiebrief moet je niet bepaald het beste voor het laatst bepalen. De eerste zin kan je brief al maken of breken. Noem je naam en dat je solliciteert voor die-en-die-functie. Daarna haal je alles uit de kast voor een fantastische eerste indruk, waarin je niet alleen uitlegt waarom je ongelooflijk veel interesse hebt in de functie, maar ook waarom je geknipt zou zijn voor deze job.

ALINEA 2: TIME TO SHINE

Dus jij denkt dat je speciaal bent? Dit is het moment om dat te bewijzen. Som op wat je allemaal al hebt bereikt, benoem je vaardigheden en benadruk je expertise. Herhaal niet precies wat er op je CV staat, maar wijd uit en vertel het hele verhaal, aangezien je hier in volzinnen kunt schrijven. Hanteer een vriendelijke en toegankelijke toon die laat zien hoe enthousiast je bent en jouw persoonlijkheid laat doorschemeren. Heb lef, maar wees ook bescheiden.

ALINEA 3: DOE JE HUISWERK

Zorg dat je je vooraf in het bedrijf hebt verdiept en pas je sollicitatiebrief daarop aan. Lees alles wat er te vinden valt over de organisatie, de specifieke afdeling en de job, tot de tweets en LinkedIn-profielen van medewerkers aan toe. Laat in je brief zien dat je écht enorm enthousiast bent over dit bedrijf en niet zomaar je sollicitatiebrief aan het vorige bedrijf hebt gecopy-pastet. En probeer tot slot een bruggetje te verzinnen naar de laatste zin.

EINDIG (HEEL) STERK

Eindig je sollicitatiebrief met een indrukwekkende uitsmijter waarin je uitlegt waarom deze job jou op het lijf geschreven is.

SLOTFORMALITEITEN

Uiteraard wil je jouw lezer(s) graag meer vertellen in een persoonlijk gesprek en kun je desgewenst altijd extra informatie toesturen. Blijf in deze slotzinnen nog wel even gefocust en dwaal niet af.

MET VRIENDELIJKE GROET,
Vergeet je naam hier niet te vermelden.

Aan je CV werken in het buitenland?Ontdek meer

Deel dit artikel

Laatste blogs van