Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

10 dingen die je moet weten voordat je in Oxford gaat wonen

10

Ooit gedroomd van een leven in de Stad van de ‘City of Dreaming Spires’? Met zijn onberispelijke geschiedenis die teruggaat tot in de cultuur, literatuur, academische wereld en architectuur is Oxford een stad die haar aantrekkingskracht waarschijnlijk nooit zal verliezen.

Plan je een verhuis naar Oxford? Hier zijn 10 dingen die je moet weten voordat je naar Oxford verhuist.

 

  1. Werkgelegenheid

Naast onderwijs, is Oxford hard op weg als centrum voor tech start-ups, informatica, en gezondheidszorg te worden. Over het algemeen zullen ingenieurs, IT-professionals en medische professionals merken dat hun vaardigheden in trek zijn. De geschiedenis en architectuur van Oxford trekken echter het hele jaar door toeristen aan, wat betekent dat het toerisme, bijgevolg de detailhandel en de horeca, ook enorm zijn – perfect voor wie Engels studeert of slechts een kort seizoen werkt.

  1. Openingstijden op zondag

Afhankelijk van waar je vandaan komt, zul je geschokt of helemaal niet verrast zijn als je hoort dat op zondag veel (veel) winkels en instellingen – zoals musea, galeries en openbare parken – om 17.00 uur sluiten. Maak je zich geen zorgen. Je zult snel leren om je planning daarop af te stemmen en niet achter te blijven zonder boodschappen te hebben gedaan! Over eten gesproken, de Engelsen hebben de neiging om een vroeg avondmaal te hebben, meestal rond 18.30 uur.

  1. De NHS

De befaamde National Health Service van het Verenigd Koninkrijk wordt gefinancierd door belastingen (in plaats van verzekeringen). Legale, permanente expats die in het Verenigd Koninkrijk verblijven, vallen onder het systeem en kunnen hun NHS-nummer krijgen nadat ze een eerste afspraak hebben gemaakt om zich in te schrijven bij hun lokale arts (huisarts of huisartsenpost) in hun nieuwe stad.

  1. Bankieren

Terwijl sommige landen expats door hoepels laten springen om een bankrekening te openen, is het een vrij eenvoudig proces in het Verenigd Koninkrijk. Ga gewoon naar een filiaal in Oxford van de bank van je keuze met de documenten die ze vragen; meestal je ID en een bewijs van adres (zoals een rekening van een nutsbedrijf of een officiële brief die naar je huis is gestuurd).

  1. Schoonheid het hele jaar door

Als je je eindeloze wandelingen door sombere gotische straten voorstelt, is het tijd om dat idee te veranderen. Ja, Oxford is een prachtige plek met elegantie en classicisme sijpelt uit elke hoek, maar het is niet alleen de academische wereld. Welkom in een prachtige stad, het hele jaar door, waar de seizoenen de natuurlijke schoonheid versterken. De zomer is een bijzondere traktatie. Wanneer het punterseizoen begint, betekent dat het begin van warme maanden aan het kanaal met drankjes en aardbeien, plus picknicks en wandelingen door de Botanische Tuinen.

  1. Huisvesting

Het valt niet te ontkennen dat Oxford, op Londen na, een dure plek is om je thuis te noemen in Engeland. Bereid je erop voor dat je belangrijkste maandelijkse kostenpost de huisvesting zal zijn, die waarschijnlijk een appartement (of flat voor de Engelsen) zal zijn. Oxford is immers misschien wel ’s werelds beroemdste studentenstad en studentenhuisvesting is zelden een vrijstaand huis met een eigen tuin! De huurprijzen en de sfeer in de buurt variëren van stad tot stad. Je zult de uitdrukking “toga’s versus steden” horen om de vele verschillen te beschrijven die kunnen bestaan tussen de academische en bewonersgemeenschappen.

  1. Het gevoel van een kleine stad

Omdat het een kleine stad is, kun je in Oxford zowat overal naartoe wandelen en fietsen. Als je eenmaal een routine hebt opgebouwd, zul je elke dag dezelfde mensen tegenkomen die net als jij met hun dagelijkse leven bezig zijn. Wat ook geweldig is, is dat als je ooit zin hebt om te ontsnappen, er talloze plaatsen in de buurt zijn om te bezoeken.

  1. Dagtochtjes

Neem een bus naar Blenheim Palace (het voorouderlijk huis van Winston Churchill) Stratford-upon-Avon (alleen de geboorteplaats van William Shakespeare), Bath (de oude woonplaats van Jane Austen), Bournemouth (voor een beetje strandleven) of Highclere Castle (fictief huis van Downton Abbey’s Crawley familie). Voor een lang weekend kun je naar Londen, Manchester of Birmingham – allemaal op slechts een korte treinreis van Oxford.

  1. Openbaar vervoer

In Oxford is geen metrosysteem nodig. Wel zult je waarschijnlijk goed gebruik maken van “the key” smart card, het antwoord van de stad op een cashless systeem op het netwerk van de Oxford Bus Company. Je hoeft hem alleen maar op te laden (je kunt dit desgewenst online doen) en op de door je gekozen dienst te stappen. Er zijn ook een aantal ” voordelen” met de sleutel bij deelnemende attracties en winkels in Oxford.

  1. Links rijden

In Engeland rijden bestuurders links, net zoals in Australië, Nieuw-Zeeland, Hongkong, Japan, India en Zuid-Afrika. Dit kan een beetje wennen zijn, maar gelukkig wordt uw eigen rijbewijs waarschijnlijk nog enige tijd na je aankomst geaccepteerd. Je kunt deze overheidstool gebruiken om uit te vinden of/en wanneer je een Brits rijbewijs moet halen.

Ontdek meer over Oxford met EF!Lees meer

Leer tot 12 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer