GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

10 plaatsen om naartoe te reizen in 2018

10 plaatsen om naartoe te reizen in 2018

2018 is gestart en je weet wat dat betekent: “nieuw jaar, nieuwe ik!” Maar wat dacht je van “nieuw jaar, nieuwe plek”? Want persoonlijke ontwikkeling en groei ontstaan niet enkel in de fitness of met een juice cleanse, maar kunnen ook het gevolg zijn van meer te reizen. Aangezien de wereld gevuld is met geweldige plaatsen, is hier onze top tien om naartoe te reizen in 2018.

1. Petra, Jordanië

Het Midden-Oosten is gevuld met wonderen en Jordanië vormt daar geen uitzondering op. Je kan zonder moeite blijven drijven in de Dode Zee of de woestijn ontdekken in Wadi Rum, maar Jordanië staat vooral bekend om zijn architectonische hoogstandje: Petra. Dit UNESCO-werelderfgoed is rond 312 voor Christus in een stenen muur gekerfd en pas in 1812 weer ontdekt door een Zwitserse reiziger. Als je van geschiedenis en archeologie houdt, dan móet Petra boven aan je reislijst voor 2018 prijken.

2. The Great Barrier Reef, Australië

Voor de kust van Queensland in Australië ligt meer dan 1400 mijl (2253 kilometer) koraalrif: het grootste van de planeet. Dat betekent dat het uiteraard op je must see lijst moet. Dit werelderfgoed staat bekend als het Great Barrier Reef en herbergt duizenden vissen, haaien, pijlstaartroggen en tientallen soorten dolfijnen, walvissen en bruinvissen. Alleen al door dit te schrijven raak ik overweldigd, dus stel je voor al die dieren in het echt te zien! Als je geen gediplomeerd duiker bent, maakt dat niet uit. Ook door te snorkelen zie je al meer dan genoeg van dit prachtige onderdeel van de zeven originele natuurlijke wereldwonderen.

3. Kauai, Hawaï, Verenigde Staten

Kauai is een kampioen: het is zowat de regenachtigste plek ter wereld. En hoewel al die regen misschien niet geweldig is voor je haar, zorgt dat wel voor een waar tropisch paradijs. Denk maar aan schitterende trektochten, diepblauwe zwemparadijzen, fantastische fietsroutes en fascinerende duiken bij de kleurrijke koraalriffen. Wat mij en de Huffington Post betreft is de beste hike in Hawaï misschien wel de Awaawapuhi Trail op Kauai. De route baant zich een weg over de hoge kliffen langs de Stille Oceaan en bevat enkele van de adembenemendste uitzichten die je ooit zult zien.

4. Victoria Falls, Zambia en Zimbabwe

Als je naar de Victoria Falls wilt reizen, kan je twee landen afvinken voor de prijs van één. Deze prachtige waterval scheidt Zambia van Zimbabwe. Victoria Falls wordt ook wel de “donderende rook” genoemd en is weliswaar niet de hoogste of breedste ter wereld, maar heeft wel het grootste oppervlak ter wereld. De Zimbabwaanse kant schijnt de mooiste van de twee te zijn, maar waarom zou je niet beide zijden bekijken en er zelf over oordelen? Thrill seekers kunnen naar de Victoria Falls Bridge om erlangs te ziplinen, ervan af te bungee jumpen of ervan af springen om over de Zambezi-river te schommelen.

5. Zhangye Danxia, China

Wie aan China denkt, denkt waarschijnlijk aan de Chinese Muur en aan panda’s, maar dat is alleen maar omdat je nog nooit gehoord hebt van de Regenboogbergen. Hoewel verwering en erosie normaal nogal saaie dingen zijn, hebben ze in dit geval prachtige gekleurde banen getrokken over de bergen van Zhangye Danxia. En hoewel je er waarschijnlijk geen eenhoorns zal zien, is het zien van rode, groene en gele bergen al een coole ervaring op zich.

6. Yosemite National Park, Californië, Verenigde Staten

Als mensen aan Californië denken, denken ze meestal aan zonnige, met palmbomen bezaaide stranden vol celebs. En ik weet dat de zonnige Californische strand-levensstijl echt geweldig is, maar als je verder kijkt en een blik op de Sierra Nevada-bergen werpt, ontdek je een hele nieuwe kant van Californië die je nooit zou verwachten. Een van die plekken is Yosemite National Park.

Dit mekka voor klimmers, hikers en kampeerders is omringd door indrukwekkende gebergtes, fluisterende watervallen en eindeloos veel bossen. Het merk The North Face, dat is opgericht in San Francisco, heeft zelfs z’n logo gebaseerd op de beroemde vorm van Yosemite’s Half Dome. Het park heeft honderden hikes en beklimmingen om uit te kiezen en is niet alleen voor elke actieveling geschikt, ongeacht je niveau, maar het is ook bizar fotogeniek. Zoek maar eens op #yosemite voor een voorproefje van al dat natuurschoon.

7. Nationaal park Torres del Paine, Chili

Ik moet toevoegen dat ik echt dol ben op natuur en hiken, vandaar dat ik nog een nationaal park aan deze lijst heb toegevoegd. Maar hé, het is 2018! Hoogstwaarschijnlijk was een van je goede voornemens om dit jaar meer te gaan bewegen, dus je moet me hier dankbaar voor zijn. Maar goed… Het is goed om te weten dat je in de Magallanes-regio van Chileens Patagonië meer schapen vindt dan mensen, samen met smaragdgroene valleien, snelle rivieren, helderblauwe meren en een hele wereld aan gletsjers en ijsbergen: het is hier prachtig.

Maar de natuur is hier ook hard, onvergeeflijk en het is een van de slechtst bewoonbare plekken ter wereld. Daarom raad ik je ook aan om er in januari of februari naartoe te reizen. De rest van het jaar is het er waarschijnlijk te koud, nat, winderig en simpelweg triest om een leuke tijd te hebben. Maar in januari of februari… geloof me: het is het waard.

8. Rome, Italië

Hoewel veel mensen Parijs de “Stad van de Liefde” noemen, denk ik dat Rome dat is. De Italianen noemen Rome namelijk Roma, wat je achterstevoren spelt als “Amor”, het Spaanse woord voor liefde. Los daarvan: welke stad is nu epischer dan de Eeuwige Stad? Rome is niet alleen een van de oudste bezette steden van Europa, maar wordt ook gezien als de geboorteplaats van de Westerse beschaving. Er is hier zoveel geschiedenis! Het Pantheon, de Trevi-fontein (mijn persoonlijke favoriet), de Spaanse Trappen, het Colosseum, het Vaticaan… in slechts een paar uur kan je hier enkele van de beroemdste architectonische hoogstandjes ter wereld bekijken en nadat je het Vaticaan hebt gezien, mag je zelfs opscheppen over het feit dat je naar het kleinste land ter wereld hebt kunnen reizen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over al die heerlijke gelato en koolhydraten die je onderweg binnenspeelt.

9. Costa Rica

Niets zorgt voor zo’n goeie nacht slaap als het geluid van een groep brulapen bij je raam. Maar ja, reizen naar Costa Rica doe je natuurlijk niet om te slapen. Leer hier surfen op de geweldige golven van Tamarindo, ga daarna ziplinen door de hoge regenwouden van Arenal en trek vervolgens naar de dichtbegroeide jungle van het nationale park Corcovado: in Costa Rica komt er geen einde aan alle actie.

Dankzij de geweldige biodiversiteit, het hiken, mountainbiken, de vogels, het surfen en de stranden heeft Costa Rica meer dan genoeg redenen om in deze top tien bestemmingen voor 2018 te belanden, maar de belangrijkste is toch wel de pura vida levensstijl van Costa Rica. “Pura vida” is het nationale motto, betekent zoiets als “puur leven” en is de hartslag van de Costa Ricanen. Het betekent hallo, tot ziens en een levensstijl die veel waarde toekent aan de mensen en activiteiten die belangrijk voor je zijn. Als je dat in je achterhoofd houdt, begrijp je waarom een paar weken “Tico time” in 2018 je goed zouden doen.

10. Mauritius

Terwijl ik dit schrijf, zie ik buiten een mix van sneeuw een regen uit de hemel vallen. Dat heeft waarschijnlijk invloed op mijn dagdromen over warme, tropische plekken, maar hoe dan ook: Mauritius krijgt niet genoeg erkenning. Dit eiland wordt vaak overschaduwd door de Seychellen en de Malediven, maar Mauritius is zeker niet minder mooi.

De witte zandstranden, het geweldige surfen en duiken en de adembenemende zonsondergangen maken Mauritius echt tot een magische plek. Afrikaanse zonsondergangen zijn niet voor niets zo beroemd. In het zuiden kan je geweldig wandelen en kitesurfen. De Britten hebben trouwens veel impact gehad op Mauritius, dus verschiet niet als je mensen links ziet rijden. Ik raad je trouwens sterk aan om een auto te huren. Zo kan je naar het binnenland rijden, waar je maaltijden vindt die 25 keer goedkoper en 10.000 keer authentieker en lekkerder zijn. Wat wil je nog meer?

Veel reisplezier!

Ben je klaar voor een reis rond de wereld met EF?Ontdek meer!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Wil je een taal in het buitenland leren? Bestel een gratis brochure.

Lees meer