Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

5 handige tips om het maximale uit elke reis te halen

5 handige tips om het maximale uit elke reis te halen

Wat is er nou leuker dan de wereld ontdekken? Of je reis nu ver weg of dichtbij is, je wereld wordt elke keer dat je een nieuwe straat in loopt weer een klein stukje groter! Door reizen word je energieker, vrolijker en hoopvol. Maar elk voordeel heeft z’n nadeel. Reizen kan namelijk ook overweldigend zijn.

Vroeger had ik daarom elke trip al helemaal gepland voor vertrek. Ik wilde niets aan het toeval over laten. Ik bepaalde voor vertrek naar welke bezienswaardigheden ik wilde gaan en welke wijken ik wilde ontdekken. De hele planning stond al voor vertrek klaar, en ik dacht dat dit de sleutel tot een fantastische trip was. Vervolgens kwam ik aan op mijn bestemming en was ik er helemaal klaar voor, maar gek genoeg liep het in de praktijk altijd heel anders. Wat bleek: door mijn strakke planning kon ik helemaal niet “in het nu” zijn en kon ik niet echt van de reis genieten. Daarom heb ik die extreme planningen losgelaten en heb ik een betere balans gevonden (hee, ik ben niet voor niets een Weegschaal) voor mijn avonturen in het buitenland.

Tegenwoordig is het volgen van mijn intuïtie de sleutel tot een succesvol tripje. Ik hou me slechts aan een paar must-do’s die op elke bestemming goed uitpakken!
Hieronder mijn top vijf van tips waarmee je het maximale haalt uit elke reis, ongeacht waarheen en hoe lang:

1. Spreek de taal

Waar ik ook naartoe ga, ik zorg er altijd voor dat ik een paar basiszinnen in de lokale taal spreek. Het maakt de reis zoveel leuker en relaxter! Coffee Break-podcasts zijn voor mij de perfecte manier om Frans, Spaans of Italiaans te leren… Voordat ik voor het eerst een aantal dagen naar Parijs ging, leerde ik wat basis-Frans. Dat zorgde ervoor dat een politieagent met me flirtte terwijl hij het verkeer regelde en winkeliers me behandelden als een lokale Parisienne (Je suis désolée, je ne parle pas français!). Wie weet.. misschien vind je de taal wel zo mooi dat je besluit de te gaan studeren. Like me, oui!

2. Bezoek lokale markten

De lokale markt bezoeken is altijd één van mijn favoriete activiteiten als ik op reis ben. Ik vind het heerlijk om langs stelletjes vol prachtige producten te slenteren en ik neem altijd alle kleuren en texturen goed in me op. Ik hou van de interactie tussen locals, hoor ze kletsen over hoe hun dag verloopt en voel me daardoor veel betrokkener bij de plaats van mijn bestemming. Verder vind ik het fijn om in een accommodatie te verblijven dat een keuken heeft. Het is heerlijk om vers fruit te kopen en ’s ochtends je eigen ontbijt te maken. Heb je geen keuken? Ga dan picknicken in het park! Er is weinig dat je zo’n vakantiegevoel geeft als je brood te delen met de lokale vogeltjes…

4. Vraag lokals om advies

Het is niet het juiste moment om verlegen te zijn als je op reis bent. Wees dapper en stap eens op een vreemde af om een praatje te maken. Vragen welke zotte bezienswaardigheid de meeste toeristen overslaan, is een goede ijsbreker. Believe me: je gesprekspartner heeft altijd wel een handige tip. De leukste bezienswaardigheden heb ik gezien dankzij een metromedewerker uit Londen en een ober van een tapasbar in Spanje. Baseer je reis dus niet alleen op de reisgidsen in boeken of op Google, maar vraag een lokale bewoner voor inspiratie. Met een vriendelijke glimlach kom je echt al een heel eind!

4. Download Openbaar Vervoer apps

Ga je een stad bezoeken? Zoek dan vooraf uit hoe het lokale openbaar vervoer netwerk heet! De meeste openbaar vervoer netwerken hebben een app die je gratis kunt downloaden. Het geeft mij bijvoorbeeld veel rust om voor vertrek alvast de route van de luchthaven of treinstation naar mijn accommodatie uit te stippelen. Zo heb ik geen stress bij aankomst. Vaak is het trouwens goedkoper om een dagkaartje te kopen in plaats van een kaartje voor een enkele reis. Ga je langer op reis? Dan kan een weekend ticket veel kosten besparen. Zorg er dus voor dat je je huiswerk gedaan hebt, want als je alles nog moet uitzoeken als te ter plaatse bent, begint je reis niet goed.

5. Zoek naar mooie uitzichtpunten

Tijdens een reis probeer ik altijd een mooi uitzichtpunt te vinden voor een prachtig uitzicht over de bestemming. Dit is super handig voor je richtingsgevoel en is zot voor foto’s . Zijn een geen bergen of heuvels in de buurt? Ga dan opzoek naar gebouwen als wolkenkrabbers of kerktorens! Een uitzicht dat ik bijvoorbeeld nooit meer zal vergeten, was hoe de zon opkwam boven de Haleakalā-krater op het eiland Maui (Hawaï). In te verte zag ik de golven van de oceaan, en het was tof om te zien hoe door het zonlicht de wereld heel langzaam wakker werd. Dit soort momenten vergeet je gewoon nooit meer…

Deel dit artikel

Laatste blogs van Reizen