GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

7 bizarre feiten over taal die je nog niet wist

7 bizarre feiten over taal die je nog niet wist

Niemand weet hoe we in de toekomst met elkaar gaan communiceren, maar hoe onze communicatie ook zal evolueren, er zal altijd een vorm van taal plaatsvinden. Vandaag worden er bijna 7000 talen door de mens gesproken!, stuk voor stuk divers en uniek. Wij vonden het tijd om 7 verbazende taalfeiten op een rij te zetten.

  1. Het Baskisch is een mysterietaal

Het Baskisch wordt gesproken door ongeveer 700.000 mensen in Baskenland, een klein gebied ten zuiden van Frankrijk dat bij Spanje hoort. De taal is zeer uniek en heeft zo goed als geen overeenkomsten met andere talen. Experts kunnen niet eens met zekerheid zeggen waar deze vandaan komt. Het lijkt er in elk geval wel op dat het Baskisch ouder is dan welke andere Europese taal dan ook.

  1. Er bestaat een taal met slechts twaalf letters

Op het eiland Bougainville, vlak bij Papoea-Nieuw-Guinea, spreken ze een taal die slechts uit een alfabet van twaaf letters bestaat. Een spelletjes Scrabble lijkt dan niet bepaald een leuke bezigheid daar (of misschien is het juist supersimpel) ….

  1. De verhouding van Scrabble-letters verschilt per taal

Over Scrabble gesproken: de hoeveelheid verschillende letters die je in het spel hebt, verschilt per land en taal. In Polen is het op vier na meest voorkomende blokje de Z, terwijl in het Fins is dat de T en de N het op twee na meest voorkomende blokje. Het Sloveense en Catalaanse spel telt dan weer de meeste E-blokjes, net als de originele Engelse versie.

  1. Meeste talen & meeste woorden

Papoea-Nieuw-Guinea is de recordhouder wat betreft de meeste gesproken talen in één land: de teller staat op 840. Het Engels is dan weer de recordhouder wat betreft de taal met de meeste woorden, namelijk ongeveer 750.000 (en er komen er elke week nog nieuwe bij).

  1. De Verenigde Staten hebben geen officiële taal

Dit zal je misschien het meest verbazen, maar het klopt. Engels is dan wel de moedertaal van veel Amerikanen (om nog maar te zwijgen over het feit dat het ook de taal is van de zakenwereld, media en politiek), maar het is níet de officiële taal van de Verenigde Staten. Waarom niet? Heel eenvoudig, die bestaat gewoonweg niet. Het Engels is er al dominant sinds het land in de 17e eeuw werd gekoloniseerd, maar is nooit officieel uitgeroepen tot de nationale taal.

  1. Engels en Frans hoor je OVERAL

Je wist waarschijnlijk al wel dat je in zo wat elk land ter wereld Engels kan leren, maar wist je dat dit ook voor het Frans geldt? Toch is het Mandarijn (Chinees) de nummer 1 in de lijst van de meest gesproken talen ter wereld.

  1. Er bestaat een officieel woord voor ‘tweelingtaal’

Het is gebleken dat tweelingen soms een eigen, zelfbedacht taaltje spreken, voornamelijk wanneer ze nog jong zijn. En dat is nog niet alles, er bestaat ook een officieel woord voor: cryptofasie (wat eigenlijk meer klinkt als een attractie in een Halloween-pretpark …).

Wil jij een nieuwe taal leren?Ga op taalreis met EF!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden