Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Barcelona: 8 insidertips voor la vida local

Barcelona: 8 insidertips voor la vida local

Barcelona is een van Europa’s opvallendste, sprookjesachtigste, indrukwekkendste en vooral prachtigste steden. Ingeklemd tussen de bergen en de zee lijkt het wel het regenboogsnoep dat je vroeger nooit mocht hebben van je moeder: een fluorescerende mix van kleuren en smaken die alles beter maken. Om ons punt te bewijzen en te laten zien dat Barcelona overal bruist, zijn hier acht plekken om Barcelona op z’n best te beleven, buiten de toeristische trekpleisters om (hoewel die zelfs op een taalreis Barcelona een bezoek of drie waard zijn).

Barcelona is een van de meest opvallende, sprookjesachtige, indrukwekkende en vooral prachtige steden in Europa. Beleef de stad op zijn best met deze acht bijzondere plekken, buiten de toeristische trekpleisters om (hoewel die zelfs in Barcelona een bezoek of drie waard zijn!). De stad, ingeklemd tussen de bergen en de zee, lijkt op een regenboogsnoep dat je vroeger nooit mocht hebben van je moeder: een fluorescerende mix van kleuren en smaken die alles beter maken. Lees, beleef en geniet!

1. VERWEN JEZELF BIJ BAKKERIJ CAELUM

Op zoek naar een ware suikerkick? Breng dan zeker een bezoek aan deze bakkerij op de hoek van Carrer Palla en Carrer dels Banys-Nous. De heerlijkste cakes, snoepsoorten en koekjes liggen in de etalage te lonken en verleiden elke voorbijganger. De beroemde, heerlijke snacks zijn gemaakt door nonnen en ja, ze zijn echt hemels. Hap ze weg terwijl je gezellig aan mensen-kijken doet vanuit het café, of neem de trap naar beneden voor een meer underground-achtige high tea.

2. ONTDEK DE GESCHIEDENIS IN DE NATIONALE BIBLIOTHEEK VAN CATALONIË

Boeken- en architectuurliefhebbers komen helemaal aan het trekken bij de gewelfde muren en groene tuinen van de nationale bibliotheek van Catalonië. Het is tegenwoordig een tempel van het geschreven woord en werkt zelfs samen met Google om de publieke werken te digitaliseren. De bibliotheek stamt al uit de vijftiende eeuw en werd in eerste instantie gerund door een ziekenhuis. Heb je jouw innerlijke boekenwurm tot bedaren gebracht, pauzeer dan even in de pittoreske tuin voordat je de schattige cafeetjes in de lange gangen gaat ontdekken.

3. DOE BOODSCHAPPEN BIJ MERCAT DE SANT ANTONI

Zijn veel opzichtigere en toeristischere broer Boquería ken je misschien al, maar deze markt staat in al zijn schoonheid aan de rand van de wijk Raval. Bezoek de Mercat de Sant Antoni op werkdagen om vers fruit, vis en groente in te slaan of struin in het weekend langs de boeken, munten en textiel op de verzamelaarsmarkt.

4. RELAX EN DROOM WEG OP PLAÇA DE ST. FELIP NERI

Bij de ingang van de joodse wijk van Barcelona herinneren de gehavende muren van Plaça de St. Felip Neri je aan Spanjes turbulente verleden: het is het tragische resultaat van een bombardement na orders van Franco in 1938. Tegenwoordig is deze met een fontein opgesmukte hoek een fijne plek om een middag te relaxen en weg te dromen.

5. LAAT JE INSPIREREN DOOR DE WIJK RAVAL

Dit was voorheen een absolute no-go-buurt voor toeristen, maar het rauwe en ruwe Raval laat zich steeds meer van zijn zonniger kant zien. Bars, kunstgalerieën, cafés en een eindeloze stroom aan kleurrijke inwoners (ga maar eens naar het door skaters bezette MACBA-museum) hebben een plek in de wijk gevonden om die van zijn beste kant te laten zien. Locals waarschuwen je misschien nog steeds om uit te kijken voor zakenrollers en andere vage figuren, maar deze levendige, charmante, chaotische buurt heeft een uniek, eclectisch, divers karakter dat het absoluut een bezoek waard maakt.

6.BEWONDER DE BASILICA DE SANTA MARÍA DEL MAR

Hou je van gotische gebouwen, dan hoort deze bijna 650 jaar oude kerk absoluut op jouw Barcelona-to-dolijstje. De Santa María del Mar in de La Ribera-wijk is een groot, wonderlijk gebouw die je even doet stil staan. De basiliek is zo prachtig dat je mond ervan zal openvallen. Vergeet ‘m niet dicht te doen als je weer naar buiten gaat!

7. LUISTER NAAR VREEMDE TALEN EN DRINK EEN CAFÉ CON LECHE

Barcelona is een ongelooflijk multiculturele stad en zijn inwoners – zowel locals als migranten – leren graag nieuwe talen. Locals in Catalonië zijn trouwens al tweetalig, aangezien ze zowel Catalaans als Spaans spreken. Als je naar Barcelona gaat om je Spaans te verbeteren of om van het Spaanse leven te proeven, dan raden we je zeker aan om wat tijd op een van de groene pleinen of in de koffietentjes door te brengen met een overheerlijke café con leche. Het is de perfecte manier om je huiswerk te maken en nieuwe woorden en uitdrukkingen op te pikken die je in no time als een local laten klinken.

8. VIER HET LA MERCÈ-FESTIVAL

September is een speciale maand in Barcelona. De hele stad komt samen voor een gigantisch straatfeest ter ere van Barcelona’s beschermheilige, Mare de Deu de la Mercè, en het begin van de herfst. Via Laietana barst bijna uit z’n voegen van de parades, dansers, drummers en de beroemde vuurloop Correfoc: als duivels geklede hardlopers stampen door de straat met gigantische sterretjes die ze in het publiek gooien (en geen zorgen: dat is veel veiliger dan het klinkt).
Afbeelding van Stéphane Goldstein, Flickr / Creative Commons

 

Barcelona ontdekken aan de hand van de echte kenners? Ontdek meer

Deel dit artikel

Laatste blogs van Reizen