GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

Beter Engels spreken in 10 simpele stappen

Beter Engels spreken in 10 simpele stappen

Zelfverzekerd Engels leren spreken is ongelooflijk belangrijk voor iedereen die de taal studeert. Er is gewoon geen alternatief voor het gebruiken van je taalvaardigheden om in realtime en in het echte leven te communiceren - en er is niets leukers. Ongeacht je niveau, hier lees je hoe je beter Engels kunt spreken in 10 simpele stappen:

1. Imiteren maar!

Wanneer de meeste mensen denken aan Engels leren, denken ze aan stapels boeken, lijstjes uit het hoofd leren en studeren met geheugenkaartjes. Deze zijn allemaal nuttig op hun eigen manier en moeten niet worden genegeerd. Maar veel mensen vergeten - of schuwen - de actieve kant van het leren van een taal: verkennen, spelen, luisteren en herhalen.

Studies tonen aan dat imitatie een van de beste manieren is om je taalvaardigheden te verbeteren. Luisteren naar anderen en herhalen wat ze zeggen en hoe ze het zeggen - zelfs intonatie, emotie en woordkeuze - is een van de krachtigste en leukste manieren om vooruitgang te boeken.

2. Vermijd woord voor woord leren

Word je moe van het uit je hoofd leren van lijsten met werkwoorden en heb je het gevoel dat je nog steeds niet zelfverzekerd kunt spreken? Het is tijd om je strategie te veranderen. Leer dit keer volledige uitdrukkingen - dit heet 'brokgewijs leren'.

Zie nieuwe uitdrukkingen als een eenheid die je niet kunt scheiden. Luister en herhaal. Sta jezelf toe om even de grammatica of de betekenis van elk woord te vergeten totdat de uitdrukking natuurlijk begint aan te voelen.

Wees praktisch en "kopieer en plak" wat je hoort zonder onnodige obstakels op te werpen. Dit zou betekenen dat je een uitdrukking als " I need water" in zijn geheel moet leren, in plaats van woord voor woord te vertalen en te leren hoe je het werkwoord "to need" moet vervoegen voordat je het doet.

3. Gebruik onmiddellijk wat je hebt geleerd

Als er iets is waar je hersenen van genieten, dan is het wel het gevoel van nutig zijn. Onze hersenen verspillen niet graag tijd met informatie die we niet gebruiken. (Misschien vergeet je daarom steeds de Engelse woorden die je gisteren probeerde te leren!)

Hier is een tip: zelfs als je alleen in de kamer bent, is het eerste wat je moet doen als je een nieuwe uitdrukking of zin voor je ziet, deze meteen hardop lezen. Herhaal het een paar keer totdat je het kunt zeggen zonder naar het papier te kijken. Als je drie zinnen opschrijft waarin je dat nieuwe woord gebruikt, is dat nóg beter. Dit is het moment waarop je stopt met onthouden en Engels gaat gebruiken!

4. Wees een acteur

Acteurs hebben maar één missie: een tekst bestuderen en vervolgens mensen laten geloven dat die tekst echt is. Dat doen ze door gebruik te maken van emotie, overdrijving, herhaling en oefening. Dus waarom zou je je niet laten inspireren door je favoriete acteurs en hetzelfde doen?

Hier is een spelletje. Als je alleen bent, neem dan een stuk papier en schrijf een Engelse uitdrukking op - welke je maar wilt leren. Probeer het nu te lezen totdat je het kunt zeggen zonder naar het papier te kijken. De volgende stap is proberen om die uitdrukking met verschillende emoties te zeggen. Wees niet bang om te overdrijven! Na een tijdje zul je gewend raken aan de klank van de uitdrukking zonder er zelfs maar over na te hoeven denken.

5. Luister net zoveel naar anderen als dat je praat

Veel mensen die Engels leren, hebben om drie redenen moeite met spreken: ze schamen zich voor hun buitenlandse accent, ze onthouden belangrijke woorden niet wanneer ze die nodig hebben en ze begrijpen niet goed wat mensen antwoorden, wat tot ongemakkelijke situaties leidt.

Oplossing: stel jezelf bloot aan zoveel mogelijk liedjes, series, documentaires, accenten en gesprekken. Dit zal je helpen begrijpen hoe Engels in verschillende landen klinkt en hoe het door verschillende mensen wordt gesproken.

Bonus - door dit te doen, zul je je realiseren dat heel veel buitenlanders over de hele wereld een accent hebben, maar dat ze nog steeds gemakkelijk te begrijpen zijn door de lokale bevolking en effectief kunnen communiceren. Dus... waarom jij niet? Een buitenlands accent is niet het einde van de wereld - het is alleen maar een bewijs dat je dapper genoeg was om iets nieuws te leren!

6. Luister naar jezelf en krijg feedback van moedertaalsprekers

Sommige Engels studenten zijn zo verlegen en nerveus dat ze het spreken eindeloos uitstellen. Na maanden studeren realiseren ze zich dat ze zichzelf nog nooit hebben horen spreken! Het is essentieel dat je vanaf de eerste dag begint met het oefenen van basiszinnen - hardop. Hoor jezelf. Luister hoe Engels klinkt als je het uitspreekt.

Een goede manier om te beginnen is jezelf opnemen terwijl je eenvoudige teksten leest. Dit helpt je op twee manieren. Ten eerste begin je je op je gemak te voelen met het geluid van Engels dat uit je mond komt. Ten tweede kun je je opname opslaan om je vorderingen in de toekomst bij te houden en te zien hoe fantastisch je vooruitgang is geweest!

Het is essentieel dat je iemand vindt die je feedback geeft over je spreekvaardigheid - idealiter een moedertaalspreker. Een van de krachtigste manieren om dit te doen is Engels studeren in een Engelstalig land waar je voortdurend feedback krijgt - in de klas, tijdens het winkelen, in de stad en zelfs van je gastgezin. Leren door onderdompeling is zo krachtig omdat het van je hele leven een leermogelijkheid maakt - en hoe meer je je Engels gebruikt in een natuurlijke omgeving met moedertaalsprekers van alle rangen en standen, hoe sneller je vooruitgang zal zijn.

Als dit geen optie is, vraag dan voortdurend feedback van je lokale leraar, een tutor of een andere moedertaalspreker van het Engels die je kent.

7. Leer visueel

Visual learning is powerful – and increasingly popular. Research shows that images associated with words help us recall much more efficiently, and that means less difficulty speaking.

De volgende keer dat je een nieuwe uitdrukking wilt onthouden, gebruik dan een van je eigen afbeeldingen of een afbeelding die je vindt op Google Afbeeldingen om deze woordenschat weer te geven. Je eigen afbeeldingen kiezen voor een flashcard of een notitieblok is de sleutel tot het onthouden van deze woorden de volgende keer!

8. Pas het toe op je eigen leven

Je hersenen zullen nieuwe woorden beter onthouden als je ze toepast op je eigen leven en ze zo persoonlijk mogelijk maakt. Daarom is het slim om een uitdrukking die je onlangs hebt geleerd te nemen en jezelf af te vragen "Hoe zou ik deze gebruiken in mijn persoonlijke situatie? In welke contexten zie ik mezelf dit gebruiken?".

Dit heeft twee voordelen: ten eerste heb je het gevoel dat je iets nuttigs leert en voorkom je frustratie. Ten tweede maak je je leven gemakkelijker, want de volgende keer dat je over jezelf, je herinneringen en je ervaringen moet praten, ben je er klaar voor omdat je al geoefend hebt!

9. Begin met zingen

De wetenschap heeft bewezen dat het deel van onze hersenen dat zich bezighoudt met muziek ook actief is bij het verwerken van taal. Studenten Engels die vaak naar muziek in het Engels luisteren, hebben vaak betere uitspraakvaardigheden en begrijpen andere sprekers gemakkelijker - Engels komt voor hen gewoon natuurlijker over. Hier zijn artiesten waar je naar kunt luisteren om mee te beginnen.

Zingen is een fantastische manier om in een goede stemming te komen en tegelijkertijd je Engels te verbeteren. De volgende keer dat je een liedje vindt dat je leuk vindt, zoek dan naar de songtekst van het liedje op internet en lees deze op hetzelfde moment als je luistert. Zing het liedje vervolgens tegelijkertijd. Let op de manier waarop woorden worden uitgesproken en imiteer wat je hoort om er zoveel mogelijk op te lijken. Je zult al snel merken dat je het liedje per ongeluk zingt zonder dat je de tekst nodig hebt.

10. Ken je prioriteiten

Vraag het wie dan ook: "Waarom leer je Engels?". De antwoorden zullen verschillen, maar de meeste mensen zullen zeggen: "omdat ik een betere baan wil", "omdat ik naar Londen wil verhuizen", "omdat mijn partner Engels spreekt", of "omdat ik van Engels hou".

Maar denk je dat je iemand zou horen zeggen "Ik wil Engels spreken omdat ik perfect wil zijn"? Waarschijnlijk niet! Onthoud altijd dat efficiënte communicatie je prioriteit moet zijn, niet perfectie. Concentreer je op het overbrengen van je boodschap en dat betekent zo snel mogelijk en zo veel mogelijk spreken.

Studeer Engels in het buitenland met onsLees meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Studeer in het buitenland met EF!

Lees meer