Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

De 8 leukste lentetradities ter wereld

De 8 leukste lentetradities ter wereld

Nu de lente begonnen is en z’n best doet om de laatste sporen van de winter uit te wissen, vonden wij het tijd om kennis te maken met de verschillende lentetradities in de wereld. Dit zonnige seizoen wordt wereldwijd op verschillende manieren gevierd. Elk land heeft z’n eigen tradities om dit seizoen te verwelkomen, bijvoorbeeld met een festival, parade of speciale maaltijd.

Wil je weten welke lentetradities er wereldwijd bestaan? In deze blog geven we wat meer uitleg over de 8 leukste lentetradities van de wereld. Neem dus samen met ons een duik in de lente en ontdek de verschillende tradities.

1. Waterfestival Songkran – Thailand

Dit jaarlijkse festival vindt kort na de lente-equinox plaats (het moment in het jaar waarop de zon loodrecht boven de evenaar staat). Songkran komt van het Sanskriet-woord voor ‘astrologische overgang’ en wordt in Thailand gevierd als Nieuwjaarsdag. Festiviteiten bestaan onder andere uit een bezoek aan een boeddhistisch klooster, het langsgaan bij oudere mensen en natuurlijk het gooien met water. In de noordelijke hoofdstad Chiang Mai vinden de grootste feestelijkheden plaats, die tot wel zes dagen kunnen duren. Inwoners en toeristen gaan de straat op met emmers, hogedrukspuiten en grote waterpistolen: klaar om iedereen die hun pad kruist kletsnat te maken. Kinderen, volwassenen en bejaarden doen allemaal mee en dansen op de luide muziek op straat.

2. Paaseieren rollen in het Witte Huis – Verenigde Staten

‘The White House Easter Egg Roll’ vond voor het eerst plaats in 1814 en vindt sindsdien elk jaar op paasmaandag plaats. Tijdens deze leuke traditie gaan kinderen in Washington D.C. naar de tuin van het Witte Huis om eieren te rollen met houten lepels. De bedoeling is dat jouw ei als eerste over de finish rolt. Wie meedoet aan de wedstrijd kan paaseieren en andere kleine prijzen winnen en met snoep in het vooruitzicht doen de kinderen natuurlijk hun uiterste best. Het evenement wordt aanschouwd door de Amerikaanse president, zijn familie en een grote paashaas. Aangezien iedereen in een goede bui is en elke hoek van het terrein kleurrijk is versierd, is dit evenement een jaarlijks hoogtepunt.

3. Holi – Noord-India

Holi is ongetwijfeld een van de kleurrijkste festivals ter wereld en wordt gevierd door hindoes in Noord-India. Het is ontzettend kleurrijk en een vrolijk evenement om het einde van de winter en het begin van de lente te vieren. De feestgangers gooien gekleurd poeder naar elkaar ter ere van de vele tinten van het voorjaar en de gebeurtenissen in de hindoemythologie. Het duurt meestal een hele dag, want ze gaan door tot in de late uurtjes.

4. Nowruz – Centraal-Azië

Nowruz staat voor No (nieuw) en rouz (dag). Het wordt gevierd op de eerste dag van de Iraanse kalender en valt samen met de lente-equinox (meestal rond 21 maart). Deze “nieuwe dag” staat voor nieuw leven, een nieuw begin en de wedergeboorte van de natuur. Hoewel de details per land verschillen, begint het vaak met mensen die hun huis schoonmaken en eindigt het in een meerdaags feest met kampvuren, verkleedpartijen en families die samenkomen. Dit duurt tot de dertiende dag van het nieuwe jaar, een dag waarop iedereen z’n huis verlaat en buiten samenkomt op openbare plaatsen met vrienden en familie, om te genieten van muziek, te dansen en te eten.

5. Cooper’s Hill Cheese-Rolling and Wake – Gloucester, Groot-Brittannië

Tijdens het tweede bank holiday-weekend van het jaar vindt het kaasrollen in Gloucester plaats op Cooper’s Hill. Dit ligt op slechts een uur rijden van Bristol en het onschuldig klinkende evenement houdt meer risico’s in dan je zou denken. Een grote ronde kaasbol wordt van de steile heuvel af gerold en een paar seconden later gooien de deelnemers zichzelf erachteraan. Wie als eerste over de finish rolt, wint. Blauwe plekken, bebloede knieën en botbreuken zijn dus niet zo zeldzaam op het einde van deze dag. Het is een wat ruwere lentetraditie dan gemiddeld, maar de inwoners van de stad houden deze traditie (die tweehonderd jaar oud is) vol trots in ere. Niet voor niets komen er elk jaar weer nieuwe én ervaren deelnemers naartoe.

6. Cimburijada – Bosnië

Op Cimburijada, vrij te vertalen als “Festival van het roerei” wordt de eerste lentedag gevierd in het Bosnische stadje Zenica. Kort na zonsopgang komen mensen samen aan de oever van de Bosna, waar ze gezamenlijk een roerei bereiden. Er wordt dan samen met vrienden, familie en bezoekers ontbeten en naar muziek geluisterd om het begin van de lente te vieren.

7. Lente-equinox in Teotihuacán – Mexico

Elk jaar komen duizenden mensen, gekleed in een traditioneel witte outfit, samen bij de Teotihuacánpiramide, die zo’n vijftig kilometer ten noordoosten van Mexico-Stad gelegen is. Waarom? Om de lente-equinox te vieren natuurlijk. Deze jaarlijkse gebeurtenis vindt meestal plaats op 20 of 21 maart en veel feestgangers beklimmen ‘s ochtends de 360 trappen naar de top van de piramide om dichter bij bepaalde energiebronnen te komen. Door hun armen in de lucht te steken en te genieten van de warmte van de zon, voelt het alsof ze genoeg ‘energie opslaan’ voor het hele jaar.

8. Floriade – Australië

De Floriade is ontstaan in 1988, toen parkmanager Peter Sutton en landschapsarchitect Chris Slotemaker De Bruine een voorstel deden om Australië’s 200ste en Canberra’s 75ste verjaardag te vieren met een grote bloemententoonstelling. Het resultaat was een prachtige, exotische bloemenexpo die zó goed omarmd werd door de lokale gemeenschap, dat het een jaarlijks terugkerende lenteviering werd. Elk jaar komen honderdduizenden mensen uit het nabijgelegen Sydney en Brisbane naar hier om meer dan een miljoen bloemen te zien bloeien op een festival vol kleur, muziek en tuinbouw. Oh by the way, het festival duurt een maand!

Wil je graag de lente vanuit het perspectief van een andere cultuur beleven?Ga op taalreis met EF!

Deel dit artikel

Laatste blogs van Cultuur