Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

De beste Chinees Nieuwjaar-feesten (buiten China)

De beste Chinees Nieuwjaar-feesten (buiten China)

In België is 2018 al even bezig, maar in China vieren ze vandaag pas Nieuwjaar: bij hen start vandaag het jaar van de hond. Gestoomde broodjes, choreografieën en zelfgemaakte lantaarns, alles wordt tot in de puntjes voorbereid. Lees hier hoe Chinees Nieuwjaar in Chinatowns overal ter wereld wordt gevierd, zodat je lekker mee kan vieren!

New York City
Vind je het leuk om naar parades te kijken? Hoogstwaarschijnlijk wel. En de jaarlijkse New Yorkse parade met optredens, vechtsporten en vuurwerk is een absolute must see. Een ander belangrijk Chinees Nieuwjaar-moment dat je in je Big Apple-agenda moet noteren, is het afsteken van 600.000 rotjes in het Sara D. Roosevelt Park om kwade geesten weg te jagen. Tegelijkertijd kun je jezelf uitdagen met een dumpling-off: hoe meer dumplings je eet, hoe rijker je komend jaar zal worden (althans, dat is wat mensen zeggen). Heb je daarna nog steeds honger? Bestel samen met je vrienden een bord Chinees eten in het Chinatown van New York: dim sum en pekingeend liggen hier gebroederlijk naast heerlijke fusion-gerechten (denk aan Chinees-Frans of Japans-Latino-Italiaans).

Sydney

Tijdens dit Chinees Nieuwjaar bruist de wijk The Rocks in Sydney van de vele evenementen over en uit Azië die er plaatsvinden. Lokale gemeenschappen treden er op: denk aan opera, klassieke muziek, modeshows en vechtsportdemonstraties. Later vindt er een zorgvuldig samengesteld programma plaats met muzikanten, dansers, drummers en performancekunstenaars uit China, Korea, Japan, Thailand en Indonesië. Verderop in de stad kun je in beide weekenden de door kunstenaars gemaakte Lunar Lanterns (lichtinstallaties die dieren uit de Chinese dierenriem voorstellen) bewonderen. En zorg dat je ook bij de spannende drakenbootraces bent, waarop teams van maximaal twintig mensen in twaalf meter lange boten zo snel mogelijk naar de finish roeien op een beat van tromgeroffel.

Manchester
Eerst even deze (heerlijke) tip: foodies kunnen uit hun dak gaan op het Chinese foodfestival op St. Ann’s Square, waarbij je op een pop-upmarkt traditionele hapjes zoals gestoomde broodjes, dim sum en dumplings kunt eten. Andere feestelijkheden zijn onder andere het Chinese New Year Film Festival (denk: een selectie van de nieuwste films in het Chinees) en familieworkshops in Manchester Arndale waar jong en oud bijvoorbeeld Chinese bloemknopen leren leggen. Natuurlijk beseft Manchester maar al te goed dat draken een essentieel onderdeel zijn van het Chinees Nieuwjaar. Gelukkig heeft de stad daar dan ook rekening mee gehouden. De Manchester Dragon Parade begint op Albert Square, met vechtsport- en dansoptredens. Zodra de draken verschijnen, dansen ze en schommelen ze zichzelf een weg naar Chinatown. Ga ze achterna en volg het feest naar de Chinese wijk, omringd door rotjes, Chinese acrobaten, heerlijke dumplings en muziek.

Vancouver
Vancouvers Chinatown is de grootste van Canada en komt tot leven als de Chinees Nieuwjaar-parade zich een weg baant door de brede straten. Kom op tijd en blijf zo lang mogelijk, of in elk geval tot het moment waarop jouw honger je vanzelf naar de lokale Chinese restaurants leidt. Verder vindt twee weekenden lang het Lanters in the Garden-festival plaats in de Dr. Sun Yat-Sen Garden, waarop zelfgemaakte lantaarns en foodmarktspecialiteiten worden aangeboden. Een andere optie voor Chinees Nieuwjaar in Vancouver is de Temple Fair, een eendaags festival met muziek, optredens, leeuwendansen, verhalen en voedsel. En sla je slag voor Aziatische souvenirs in de International Village, Vancouvers Aziatische winkelcentrum, dat tijdens Chinees Nieuwjaar wordt aangekleed met kraampjes, optredens en snacks.

Singapore
Luid het Singaporese Nieuwjaar in met rotjes en ander vuurwerk op de Countdown Party en de officiële Light-up and Opening Ceremony. Ga daarna naar de kleurrijke kraampjes van de Street Bazaar en de Chingay-parade, waar gigantische ballonnen, clowns, dansers, acrobaten en jongleurs het publiek vermaken. Heb je er daarna nog steeds geen genoeg van? Een andere aanrader is de International Lion Dance Competition, waaraan tien van ‘s werelds beste dansgroepen meedoen. En vergeet niet dat je in Singapore jezelf een weg naar een gelukkig nieuw jaar moet eten. “One Lai” (ananastaart) symboliseert succes en pindakoekjes staan voor een extra lang leven. Voor wat extra welzijn kun je de “Prosperity Toss” uittesten: gooi daarvoor een vissalade in de lucht. Hoe hoger je gooit, hoe meer geluk er op je wacht.

Waar je het ook viert: Chinees Nieuwjaar is een prachtig feest vol liefde, familie, voedsel, dans, muziek, licht en geluid. Gelukkig Chinees Nieuwjaar! 新年快乐!

Meer te weten komen over China? Lees meer

Deel dit artikel

Laatste blogs van Cultuur