GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

10 dingen die je moet weten voordat je naar Singapore verhuist

10 dingen die je moet weten voordat je naar Singapore verhuist

De stadstaat Singapore, een van de belangrijkste financiële en handelscentra van Azië, is een gedenkwaardige mix van cultuur, eten, modern gemak en diepgewortelde traditie. Denk je erover om naar Singapore te verhuizen? Hier zijn 10 dingen die je moet weten.

1. De taal

Engelstaligen hebben een streepje voor bij het plannen van hun verhuizing naar Singapore, omdat het de taal van handel en commercie is. Naast Engels zijn de officiële talen van Singapore Maleis, Mandarijn en Tamil. Je zult je echter al snel bewust worden van het "Singlish", het onofficiële dialect van het land en het neutrale verbale contactpunt tussen de verschillende etnische groepen.

2. Ga op reis

Singapore is een stadstaat die maar twee keer zo groot is als het kleine Malta, dus het is begrijpelijk dat je last kunt krijgen van 'cabin fever'. Gelukkig is dat gemakkelijk te onderdrukken. Singapore's Changi is een van de beste luchthavens ter wereld, met vluchten die voortdurend vertrekken naar India, Thailand, Vietnam, Cambodja, Bali, China, de Filippijnen, Maleisië, Australië, Europa en nog veel meer.

3. Het is vochtig

Op slechts één graad ten noorden van de evenaar en met twee moessonseizoenen kan het wat planning vergen om je in het vochtige Singapore te verplaatsen. Wees voorbereid op het weer met een opvouwbare paraplu, veel zonnebrandcrème en natuurlijk een hoed (de zonnestralen komen door de wolken heen). Nog een tip voor vochtig weer: laat geen eten op het aanrecht staan, tenzij je een beschimmelde verrassing wilt. Bah!

4. Winkelen

Singapore heeft veel mogelijkheden voor retailtherapie. De vele winkelcentra met airconditioning zijn een populaire ontsnapping aan de hitte, met winkel na winkel op het gebied van elektronica, kleding, luxemerken, huidverzorging, boeken, huishoudelijke artikelen, platen en nog veel meer. Geen fan van winkelcentra? Trek er dan op uit naar de "heartlands", lokale gemeenschappen waar markten in overvloed zijn beladen met eten, prullaria en eindeloos veel andere dingen om te ontdekken.

5. Openbaar vervoer

Singapore's MRT (Mass Rapid Transit) spoorwegsysteem is betrouwbaar, efficiënt en goedkoop met meer dan 100 stations verspreid over het eiland. Aan de andere kant is het bezit van een auto zeker niet goedkoop. Als je een auto nodig hebt, reken er dan op dat je in Singapore vele malen meer betaalt voor hetzelfde model dan je thuis zou doen. Wacht er anders even mee en spaar je centen voor eten en winkelen!

6. Ontdek de expat bubble

Degenen met het budget en de neiging om het uit te geven, zullen merken dat het leven in Singapore net een resort is (denk aan inwonende kindermeisjes, appartementen met bediening, infinity pools). Een nadeel hiervan is de onbreekbare "bubble" die gecreëerd wordt. Ben je niet op zoek naar een leven in een rijke expat-bubbel? Kies een accommodatie verder buiten de stad, doe een actieve poging om met de lokale bevolking te praten, leer wat zinnen in het Singlish, eet bij hawker (open lucht eten) centra, neem het openbaar vervoer en sluit je aan bij special interest clubs.

7. Boetes

De beroemde boetes van Singapore verdienen een tweede blik. Ze beginnen redelijk (niet eten of drinken in de MRT, geen afval achterlaten, niet zomaar oversteken of op straat spugen), maar gaan over in meer gedenkwaardige regels (de duiven niet voeren, niet naakt in je eigen huis rondlopen of kauwgom importeren). Eigenlijk vinden we die laatste bij nader inzien best leuk. Het is grotendeels verantwoordelijk voor de superschoonheid van de straten van Singapore.

8. Werk

Grote sectoren in Singapore zijn financiën, olie en business. Dit zijn geen sectoren waarin je per ongeluk terechtkomt, wat verklaart waarom veel expats door hun bedrijven naar Singapore worden overgeplaatst. Zoek je werk online of via een uitzendbureau? Ga na of je in aanmerking komt om in Singapore te werken via de website van het Ministry of Manpower (waar je ook informatie vindt over arbeidspraktijken zoals ziektedagen en betaald verlof) en vergeet niet dat je pas een werkvisum kunt aanvragen als je een baan hebt aangeboden gekregen.

9. Eten

Hou je van eten? Dan zul je ook houden van Singapore. Met hawkercentra en restaurants met Michelinsterren waar je uit kunt kiezen, afhankelijk van je stemming of budget, is er een uitgebreid menu met lekkernijen om uit te kiezen, van de beroemde chilikrab tot meer ongebruikelijke gerechten zoals kikkerpap en pijlstaartrog met sambal. Als je gaat lunchen in het centrale zakendistrict, zie je misschien dat de plaatselijke bevolking schijnbaar willekeurige voorwerpen op stoelen achterlaat. Haal ze er niet af: Dit is het chope-systeem, een manier om een tafel te reserveren.

10. Fooien

Maak je geen zorgen over het berekenen van je fooi: 10% servicekosten en 7% GST zijn al in je rekening inbegrepen. Als je een serveerster in een restaurant een fooi wil geven voor hun service, dan kan dat natuurlijk. Vergeet echter niet dat taxichauffeurs en andere dienstverleners geen fooi verwachten.

Leer Engels in SingaporeOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Test je Engels in enkele minuten

Lees meer