GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

Gap year Down Under: gids door Australië en Nieuw-Zeeland

Gap year Down Under: gids door Australië en Nieuw-Zeeland

Dus je hebt de knoop doorgehakt om Australië en Nieuw-Zeeland te gaan verkennen? Fantastisch! Of zoals de Aussies zouden zeggen: “you’re in for a great time!” Maar “g’day” zeggen tegen een volledig nieuw land kan zenuwslopend zijn. Je hebt hopen te plannen, te ontdekken en te beslissen, en precies daarom hebben we deze handige gids voor je samengesteld.

Werken: wat kan je doen?

Wat is de meest logische manier om je tijd aan de andere kant van de wereld te financieren? Met een job natuurlijk. Gap year-reizigers gaan meestal aan de slag in de horeca (in koffieshops, restaurants of op speciale evenementen), in winkels of als fruitplukker. Als je een job in het hotelwezen of in customer service wilt bemachtigen, dan zal je moeten kunnen aantonen dat je genoeg Engelse kennis hebt. Heb je die niet, dan is een job waar je minder in aanraking komt met het publiek veel haalbaarder. Ben je pas aangekomen? Veel hostels zullen je helpen bij het vinden van een job, of zullen je er zelf eentje aanbieden terwijl je je weg zoekt in je nieuwe thuis. Zorg alleszins dat je een goed C.V. meebrengt, of laat je helpen door een agentschap.

Werken: welk visum heb je nodig?

Tijdelijke visums en wederkerige overeenkomsten zijn beschikbaar voor inwoners van Taiwan, Japan, Hong Kong, Groot-Brittannië en veel Europese landen, waarmee men voor 12 maanden kan werken in Australië. Het “Working Holiday Maker Program” biedt zowel het “Working Holiday”-visum als het “Work and Holiday”-visum aan jongeren tussen 18 en 30 jaar die hun Australische reis willen verrijken door een tijdelijke job. Om in aanmerking te komen moet je retourtickets en een bewijs van reserves kunnen voorleggen voor hun reis (AU$5000 is aangeraden).

Mensen die graag Nieuw-Zeeland willen verkennen kunnen best hun immigratiewebsite bekijken voor hun beste visumoptie.

Vrijwilligerswerk: beste hulpbronnen

Heb je gespaard en ben je van plan om je job in België achter te laten? Overweeg dan ook eens om vrijwilligerswerk te gaan doen: er zijn zoveel nobele goede doelen die je hulp goed kunnen gebruiken. Vind een lijst van goede doelen op websites zoals Volunteering Australia.orgGoVolunteer.com.au en Volunteering NZ, lees reviews van bestaande vrijwilligersprogramma’s op GoOverseas.com of surf naar interesse-specifieke websites zoals Conservation Volunteers Australia of UNICEF NZ.

Een andere optie is een netwerk zoals WWOOF of HelpX: zij helpen je bij het vinden van een job waar je kan werken voor “kost en inwoon”, op boerderijen of B&B’s. Dit is ook een uitstekende manier om op een goedkope en vruchtbare manier het land te verkennen.

Studeren: een Engelse cursus volgen

Ook al ken je waarschijnlijk al een mondje Engels voor je vertrekt, het is nog steeds een goed idee om direct met leren te starten wanneer je toekomt. In een lokaal café, kantoor of winkel werken, tussen de locals, zal je Engels snel een boost geven. Als je liever een cursus volgt, dan kan dit ook – het is trouwens een uitstekende manier om academische vooruitgang te boeken en andere reizigers te ontmoeten.

Maar waar ga je best studeren in zo’n groot land als Australië? Het heldere Sydney en het zonnige Brisbane zijn fantastische keuzes voor taalstudenten. In beide steden vind je internationale gemeenschappen, stranden die thuishoren op een postkaartje en kwaliteitsvolle talenscholen. Liever naar Nieuw-Zeeland? Dan is Auckland de stad voor jou.

Wonen: een nieuwe thuis vinden

Een coole verblijfplaats vinden in Australië of Nieuw-Zeeland is geen gemakkelijke klus om te klaren. Als je een tijdje in een stad blijft hangen om te studeren of te werken, dan kan je wel een kamer vinden in een flat met enkele andere jongeren. Begin je zoektocht op Flatmate Finders of Flatmates.com.au, praat eens met je collega’s of met de receptie in je hostel of talenschool.

Als je liever een authentieke Australische woonervaring beleeft, maar je wilt geen huur betalen, dan is een gastgezin misschien iets voor jou. Gastgezinnen zijn culturele uitwisselingen, meestal voor studenten, waarin een familie je een kamer in hun huis aanbiedt. Je krijgt je eigen kamer, deelt maaltijden met het gezin, en misschien ga je met hen zelfs de stad verkennen. (Begin je zoektocht bij het Homestay Network of vind een gastgezin via je talenschool.)

Nog een goedkopere optie nodig? Housesitting biedt je een langetermijnoptie zonder verblijfskosten. Je vindt mogelijkheden via housecarers.com en trustedhousesitters.com. Onthoud wel dat housesitters verantwoordelijk zijn voor het verzorgen van andermans huis (en soms ook huisdieren) terwijl zij op reis zijn, dus betrouwbaarheid en verantwoordelijkheid zijn wel 2 karakteristieken die je moet bezitten. Deze optie is meest geschikt voor reizigers die eerder al eens alleen of in gedeelde huizen woonden en die van plan zijn om meerdere weken of maanden op dezelfde plek te blijven.

Wil je graag van stad naar stad hoppen? Dan is Couchsurfing je beste optie. Dit internationaal netwerk laat reizigers toe om gratis te verblijven op een sofa of in een logeerkamer. Dit systeem is ook sterk afhankelijk van het onderlinge vertrouwen, dus doe je onderzoek voor je op een potentiële gastheer afstapt.

Reizen: waar moet je zeker naartoe?

Australië en Nieuw-Zeeland zijn samen groter dan heel Europa, dus het is zeker geen peulenschil om alles te gaan verkennen, en beide landen zitten vol goede keuzes voor avonturiers. Met zoveel keuze kan je zeker een jaar vullen. Surfers trekken meestal richting de Gold en Sunshine Coasts van Queensland, of naar de stranden aan de Indische Oceaan.

Duikers en snorkelaars trekken dan weer naar het Noorden, waar je tropische stranden en epische duiksites vindt aan het Great Barrier Reef en de Whitsunday-eilanden. Wandelaars zullen zich dan weer helemaal thuis voelen op het Overland Track in Tasmanië of op de Milford- en Routeburnpaden in Nieuw-Zeeland. Als je meer voor het stadsleven te vinden bent, dan zullen zowel grootsteden als Sydney en Melbourne als de kleinere Brisbane, Adelaide, Perth en Auckland niet teleurstellen met hun nonchalante, ontspannen sfeer.

Sneeuwgekken kunnen volledig losgaan in Thredbo en Perisher in Australië, of in Queenstown in Nieuw-Zeeland. Wil je extreme sporten ontdekken? Dan is Nieuw-Zeeland thé place to be – je vindt er zo goed als alles: bungeejumpen, kajakken, mountainbiken, skydiven en meer…

Bonus tip: reizen van de ene kant van het land naar de andere

Beide landen zijn geschikt om met de auto te verkennen en zijn perfect voor roadtrips. Veel reizigers die een lange reis voor de boeg hebben, kopen een busje of camper bij hun aankomst, rijden ermee rond, en verkopen het weer door op het einde van hun reis. (Maar je vindt ook uitstekende verhuurbedrijven als je dat zou verkiezen.)

Rijd je niet graag? Dan kan je beide landen ook verkennen via binnenlandse vluchten of via “hop-on, hop-off”-bussen.

Afbeelding door Fred Hsu, Flickr / Creative Commons

Helemaal klaar om naar Down Under te gaan?Let's go!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Studeer in het buitenland met EF!

Lees meer