Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Het belang van een internationaal netwerk (in welke carrière je ook zit)

Het

Traditioneel verwijst ‘netwerken’ naar het opbouwen van een basis van contacten voor de professionele wereld, maar tegenwoordig breiden netwerken zich uit tot het domein van algemene kennissen en zelfs vrienden. Het uitbreiden van je netwerk kan eenvoudig zijn, zoals het praten met iedereen met wie je werkt, het opbouwen van relaties met medestudenten als je studeert, en het in contact blijven met je vriendschapsgroep als je ouder wordt.

Je netwerk krijgt een internationaal element als je contact maakt met mensen in het buitenland of als je contacten naar een andere stad of een ander land verhuizen. Het ontwikkelen van een divers internationaal netwerk kan iets meer tijd en moeite kosten, maar neem het van mij aan, het leren kennen van mensen uit andere culturen en het onderhouden van een sterke contactbasis over de hele wereld zal je goed van pas komen voor de komende jaren. De lijst met redenen om dit te doen gaat maar door, dus hou je vast, er komen er een paar op je af.

Nog meer redenen om te reizen

Studeren in het buitenland is een van de gemakkelijkste manieren om je internationale netwerk uit te breiden; niet alleen komen je medestudenten uit verschillende landen om mee de cursus te volgen, je gaat ook allemaal verschillende kanten op als de cursus eenmaal is afgerond. Je nieuwe contacten kunnen naar alle hoeken van de wereld verhuizen. Wat is een beter excuus om te reizen dan een vriend in het buitenland te bezoeken? Met een internationaal netwerk heb je mensen om bij te blijven als je op reis gaat, kant-en-klare reisgidsen die de beste geheime plekjes in hun stad kennen, en mensen die je komen bezoeken in je eigen stad.

Voor eindeloze leermogelijkheden

Een van de beste manieren om verbinding te maken is het delen van een ervaring. Algemeen advies voor het maken van diepe connecties is om meer te doen dan alleen het uitwisselen van visitekaartjes. Probeer een kookles, ga op pad of leer samen een taal. En het leren hoeft zeker niet te stoppen als je eenmaal connecties hebt gemaakt; met een internationaal netwerk van vrienden heb je altijd contact met – en leer je van – verschillende culturen. Pak nieuwe culinaire vaardigheden op door hun favoriete gerechten thuis te bereiden, houd je taalvaardigheid scherp door regelmatig te chatten en hou je ogen open voor verschillende perspectieven op het leven.

Voor een internationale steungroep

Als je op het punt stond te verhuizen naar een nieuwe stad, zou het dan niet leuk zijn om te weten dat je daar op zijn minst een vriendelijk gezicht hebt wanneer je aankomt? Je oude uitwisselingsmaatje zou die persoon kunnen zijn. Denk je aan een carrièrestap of neem je een job in een ander land? Die klasgenoot van je studie in het buitenland kon een paar jaar geleden waardevolle adviezen geven over hun bedrijfstak, werkgever en zelfs de stad waar ze een leven hebben opgebouwd. Je ondersteuningsnetwerk kan elk gebied van je leven EN verschillende continenten bestrijken.

Voor toekomstige business opportuniteiten

Nieuwe mensen ontmoeten, zorgen dat je goed gekleed bent, en jezelf niet voor gek zetten… Zakelijk netwerken is angstaanjagend. Maar dat hoeft niet. Niet alle netwerken vinden plaats in een stoffige conferentiezaal, waar visitekaartjes worden verhandeld en gesprekken worden geforceerd. Vaak volgen je vrienden, klasgenoten en ex-collega’s carrièrepaden die je interessant vindt, of hebben ze relevante connecties voor je in hun eigen netwerken.

Je weet nooit wanneer iemand met wie je praat misschien weet dat je nooit online een kans zou vinden of dat je in staat bent om je te verbinden met iemand anders die in een positie is om je ervaring te bieden – of zelfs een baan. Als je niet zeker weet welke richting je op moet gaan in het leven, kan het in contact blijven met je oude connecties je inspireren om een soortgelijk carrièrepad te volgen. Vergeet gewoon niet om het vooruit te helpen: Op een dag kun je misschien ook iemand uit je eigen netwerk helpen.

Waar wacht je op? Ga aan de slag, mensen, en hou contact!

Wil je je internationale netwerk uitbreiden?Ontdek meer!