Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Hoe overleef ik mijn laatste examens: 5 tips

Hoe overleef ik mijn laatste examens: 5 tips

Na uren, dagen, weken, maanden in de klas en achter je bureau doorgebracht te hebben, zit het schooljaar er bijna op. Het enige dat jou nu nog van een lange, welverdiende zomervakantie scheidt zijn je laatste examens. Ondanks al je harde werk, alle examens en groepsopdrachten en alle lessen die je gevolgd hebt, zullen je examens gaan bepalen of jij deze zomer feest kan vieren op een zomerse bestemming of dat je voor een herkansing moet gaan.

Maar, geen nood! Met deze lijst van tips en tricks die je helpen om je laatste examens te overleven, kan het bijna niet meer fout gaan. Op naar een zomer vol zon, strand en feest!

Vooraf

1. Plannen

Zonder planning ben je nergens. Om overzicht te houden over al je examens en de verschillende onderwerpen, is een duidelijke planning super handig. Neem de tijd om voor jezelf een rooster te maken waarin staat wanneer je wat gaat leren. Plan extra tijd in voor vakken die je lastig vindt en vergeet geen pauzes in te roosteren om jezelf gemotiveerd te houden.

2. Neem de tijd

Pauzes nemen tussen het leren door is net zo belangrijk als het leren zelf. Je hersenen hebben namelijk tijd nodig om alle nieuwe informatie te verwerken. Gebruik je pauzetijd slim, door niet voor de TV te gaan zitten of je Facebook te checken, maar door te slapen, eten of sporten.

Slapen: het is belangrijk dat je goed uitgerust en gefocust bent als je aan het studeren bent, dan onthoud je namelijk meer. Ga dus niet te laat naar bed, zeker de avond voor je examen. Let wel op dat je niet te lang blijft liggen, te veel slaap kan er namelijk voor zorgen dat je je vermoeider gaat voelen.

Gezond eten: hoe verleidelijk is het om jezelf te belonen met iets zoets als je het volgende hoofdstuk af hebt. Dat is prima, maar zorg wel dat je ook goed ontbijt, luncht en dineert zodat je geen honger of een ‘suikerdip’ krijgt na een snackpauze. Hier vind je een lijstje met gezonde snacks die je energie geven tijdens het leren.

Sporten: uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen sporten en succes op school. Als je cardio doet (dus rennen, zwemmen, fietsen, etc.) vullen je hersenen zich met zuurstof, waardoor het makkelijker wordt informatie te verwerken en te onthouden. Zelfs een minder intensieve (maar nog steeds actieve) wandeling zal je helpen bij het leren van je examenstof.

Tijdens

3. Time management

Als het zover is en je examen gaat beginnen, moet je je tijd handig indelen. Probeer de verleiding om meteen te beginnen met schrijven te weerstaan. Begin in plaats daarvan met het doorlezen van alle vragen en maak in je hoofd een planning hoeveel tijd je ongeveer per vraag hebt. Start vervolgens met de vraag die je het makkelijkst vindt. Dit is goed voor je zelfvertrouwen; na een goede start is het makkelijker de lastigere vragen te beantwoorden. Bij meerkeuzevragen is het belangrijk dat je alle antwoorden goed doorleest voor je je keuze maakt. Strikvragen of antwoorden die erg op elkaar lijken leiden vaak tot verkeerde antwoorden en dat zou zonde zijn. Bij open vragen is het belangrijk de vraag een paar keer goed door te lezen en vervolgens voordat je begint met schrijven, voor jezelf te bedenken welke punten er in ieder geval in je antwoord moeten staan.

4. Stay hydrated

Iedereen weet dat het voor je fysieke prestaties belangrijk is genoeg te drinken, maar wist je dat het net zo belangrijk (misschien zelfs wel belangrijker) is voor je hersenen? Van uitdroging krijg je hoofdpijn en word je moe, terwijl het drinken van water je hersenen juist een boost geeft en je geheugen verbetert. Genoeg drinken kan je helpen je examens te halen, dus vergeet je flesje met water niet!

Nadien

5. Feest!

Tijd om te vieren dat je examens achter de rug zijn! Je hebt je best gedaan, onze tips opgevolgd en er is nu niets meer dat je kunt doen, dus stop met stressen. Bel je vrienden, doe leuke dingen met je familie en pak hier en daar een feestje mee. Geniet van het heerlijke gevoel dat je vrij bent, na al die maanden van hard werken.

En als je uitslag tegenvalt, don’t worry. Je krijgt altijd een tweede kans in het leven en je hebt nu alle tools die je nodig hebt om het de volgende keer wel te halen.

Naar het buitenland na je examens? Klik Hier!

Succes!

Neem een Gap Year na jouw middelbaar!Ontdek meer

Deel dit artikel

Laatste blogs van Talen