Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

In het buitenland studeren: 9 signalen dat jij er klaar voor bent

In het buitenland studeren: 9 signalen dat jij er klaar voor bent

In het buitenland studeren is een essentieel onderdeel van het (vloeiend) leren van een nieuwe taal. Maar hoe weet je nu of/wanneer je klaar bent om op een avontuur te vertrekken dat waarschijnlijk je leven zal veranderen? Wij stelden een lijst samen met 9 signalen die aantonen dat jij er klaar voor bent. Denk jij tijdens het lezen van deze blog regelmatig dat dit helemaal over jou gaat? Dan is het tijd om je reispas erbij te nemen en een vliegticket te boeken. Euhm ja, allemaal goed en wel, maar je vraagt je misschien nog af waar je dan heen moet gaan? Ook daarvoor hebben we enkele suggesties.

Maar eerst moet je dus ontdekken of je volledig klaar bent voor dit grote avontuur:

1. Je bent geobsedeerd door de tv-programma’s/muziek/films uit een bepaald land

Kijken en luisteren naar de programma’s en muziek in de taal die je aan het leren bent (of die je wilt leren) is een perfecte manier om die sneller onder de knie te krijgen. Maar wanneer de tv-programma’s, liedjes en films echt een obsessie worden, dan kun je wel stellen dat het tijd is om je koffer te pakken en het land, waar je zo verliefd op bent, in het echt te ontdekken.

2. Je bent verslaafd aan méér leren

Is voor jou geen enkele busrit, autorit of treinrit compleet zonder één of twee oefeningen in je taal-app te maken of het lezen van minstens twee pagina’s van een boek in die taal? Wil je zó véél mogelijk tijd besteden aan het verbeteren van je taalvaardigheden en je accent? Dan ben je duidelijk verslaafd aan méér leren en zal binnen de kortste keren die taal-app of dat boek geen geheimen meer hebben voor jou, wat dus betekent dat je nood hebt aan de volgende stap: naar het buitenland trekken om de taal nog beter te leren.

3. Je droomt in een andere taal

Dit is meestal voorbehouden voor mensen die een taal al vloeiend spreken. Maar ook als je écht klaar bent om in het buitenland te gaan studeren, zal de taal zich vanzelf een weg banen naar jouw dromen.

4. Je vindt het vervelend dat je maar één taal (vloeiend) spreekt

Een wijze man zei ooit dat de grenzen van iemand zijn taalkennis ook de grenzen van iemand zijn wereld zijn. Je bent het dus met andere woorden helemaal beu om maar één taal vloeiend te kunnen spreken, waardoor jouw communicatie in het buitenland beperkt is. Ben jij zo’n persoon? Dan zal er voor jou een hele nieuwe wereld opengaan als je in het buitenland gaat studeren.

5. Je weet alles over het eten en drinken uit een specifiek land

Niets dat je zo volledig kan onderdompelen in een bepaalde cultuur als eten en drinken. Zijn je smaakpapillen al behoorlijk tweetalig: je hebt alle Japanse restaurants, Italiaanse pizzeria’s of Amerikaanse hamburgertenten in een straal van 100 kilometer rond jouw huis al ontdekt? Dan weet je dat je toe bent aan the real deal.

6. Jij bent standaard nieuwsgierig en open-minded

Je vindt heel de wereld fascinerend, bent geïntrigeerd door andere culturen en zit boordevol vragen over bezienswaardigheden, muziek en smaken van over de hele planeet. Het lijkt je spannend om te verdwalen in een vreemde stad en je kunt niet wachten tot je op een plek woont waar niemand je kent. Je bent met andere woorden klaar om elke uithoek van deze wereld te ontdekken en wilt een echte wereldreiziger worden? Dan is het leren van een nieuwe taal in het buitenland jou op het lijf geschreven.

7. Je weet nu al welke activiteiten en excursies je wilt doen

Google is je beste vriend: je hebt al opgezocht wat de busroutes zijn, welke stadsrondleidingen je kunt doen en bij welke bezienswaardigheden je de beste selfies kan maken. Je hebt dus eigenlijk al een volledig plan uitgestippeld om de eerste weken op jouw droombestemming te vullen. Het is duidelijk tijd voor jou om al jouw research in de praktijk te brengen.

8. Iedereen is al op de hoogte van jouw dromen/plannen om in het buitenland te studeren

Je bent zó enthousiast om in het buitenland te studeren, dat je dat met de hele wereld deelt. De buschauffeur, de postbode, je overgrootmoeder en heel het internet: ze weten allemaal dat je ergens naartoe wilt gaan. En daar is niets mis mee, want: sharing is caring, natuurlijk.

9. Je wilt het leven in een ander land ervaren

Taallessen, apps, films, podcasts en culinaire avonturen: allemaal interessant en leuk. Maar jij bent toe aan de volgende stap: volledige onderdompeling in een andere cultuur/land/taal, want dé snelste manier om een taal vloeiend te leren spreken is door die 24/7 te spreken en te oefenen met locals. Dit is hét signaal dat jij op pad moet gaan en de wereld moet ontdekken!

Ben jij klaar om te studeren in het buitenland?Ga op taalreis met EF!

Deel dit artikel

Laatste blogs van Talen