Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Mijn avontuur in Bournemouth met EF

Mijn avontuur in Bournemouth met EF

Op mijn planning voor de zomer van 2018 stond een taalreis van 2 weken in Bournemouth met EF.

De eerste keer was het niet … dat ik op m’n eentje, zonder vrienden en zonder familie, op ‘vakantie’ ging. Zo ging ik vaak alleen op kamp, maar dat was altijd binnen de vertrouwde landsgrenzen.

De eerste keer was het wel … dat ik op m’n eentje naar het buitenland ging. En dat ik op m’n eentje de weg moest (proberen te) vinden in een land en taal dat me nagenoeg vreemd was.

De grote dag: vertrek richting mijn EF-avontuur in Bournemouth

12 augustus 2018: dé grote dag. Nadat ik mijn eigen uitgevonden wereldkampioenschap koffer-dichtritsen gewonnen had (er was dan ook maar 1 deelnemer), was ik volledig klaar voor mijn EF-avontuur. Mijn veel te zware koffer met een hoop overbodige kledij werd in de auto gezet en we vertrokken richting het treinstation Brussel-Zuid. Ik moet wel toegeven dat het allemaal heel spannend was en dat ik de hele rit naar het station zat ik te denken: “Marsé, waar ben je aan begonnen?

Aangekomen in Brussel-Zuid vonden we redelijk snel de plaats waar we verwacht werden. Daar stond Hanne, een EF-ambassadrice, iedereen op te wachten. Ze was enorm enthousiast, waardoor ik spontaan nog vrolijker werd en mij meteen gerust voelde.

Toen we aankwamen in het treinstation van Londen werden we per bestemming (Oxford, Cambridge, Brighton, Bristol en Bournemouth) in een aparte taxi geplaatst. De taxi die mij, samen met 4 Waalse meisjes, naar Bournemouth zou brengen, vond ik relatief snel mede dankzij een beetje hulp van Hanne.

Mijn EF-gastgezin

Na een dikke vier uur reizen, was mijn energiepeil toch even gezakt. Maar vanaf het moment dat ik mijn fantastisch gastgezin en zeer lieve roommate leerde kennen, schoot mijn energiepeil vanzelf weer omhoog.

Mijn gastgezin bestond uit een koppel, Samantha en Dave, en hun 2 kinderen Jessica en Matthew. Jessica was wel al 21 jaar oud en woonde niet meer bij haar ouders. Diezelfde avond kwamen Jessica en haar gezin eten, dus vanaf de eerste avond leerde ik al meteen de hele familie kennen. Toegegeven, al meteen zoveel mensen leren kennen op mijn eerste dag was ook wel wat overweldigend. Ik was dan ook een beetje overdonderd door het hele gebeuren, maar Samantha deed er alles aan om mij thuis te doen voelen bij hun familie. Ze vroeg mij op heel regelmatige basis: “Jin, are you happy here? If you need my help with something, please let me know!”.

Het deed mij dan ook een groot plezier dat er iemand was die rekening met mij hield en mij op een bestemming weg van thuis toch een familiegevoel kon bezorgen.

Verloop van een lesdag met EF

De eerste dag dat ik op de school verwacht werd, had ik eigenlijk nog geen les. Het was een kennismakingsdag met het schoolsysteem en vooral ook met allemaal nieuwe mensen. Ik weet nog hoe moe ik die avond was, omdat ik doorheen de dag heel veel nieuwe mensen leerde kennen en dus heel de dag door bleef praten. Unstoppable, was ik.

Wat ik heel positief vond aan het schoolsysteem: er was een app die een kwartier voor elke les een melding stuurde om je op de hoogte te brengen van het lokaal waar die betreffende les plaatsvond. Dat vond ik echt enorm handig! Overigens kon je ook echt alle andere informatie in deze app vinden: noodtelefoonnummers, activiteitenkalender, vrienden en je persoonlijk lessenrooster.

Het lessenrooster was zeer gepersonaliseerd, want op basis van je taalniveau werd je in een klas ingedeeld. Elke keer je taalniveau steeg, werd je ook in een andere klas geplaatst van hetzelfde niveau. Zo zat ik enkel in de eerste week altijd met dezelfde mensen in de les. Vanaf de tweede week zat ik voor verschillende lessen in verschillende klassen. Op die manier leerde ik natuurlijk nog meer leuke mensen kennen!

Mijn lesdag kon twee structuren aannemen: ofwel had ik les van 8u20 tot 13u00, ofwel van 14u00 tot 17u00. Dus ik had, naast het lesgedeelte, ook enorm veel vrije tijd waarin ik Bournemouth zelf kon ontdekken.

EF Bournemouth

Einde van mijn fantastisch avontuur

De dagen vlogen voorbij en voor ik het wist, was het alweer tijd om terug naar België te gaan.

Ondertussen ben ik reeds een dikke maand terug in het land en vooral terug bij mijn familie en vrienden. Ook het schooljaar is opnieuw gestart en nu besef ik pas echt hoe groot de verschillen tussen het Vlaams taalonderwijs en het Efekta System van EF zijn. Ik vind dat het Efekta System gewoon voor zoveel meer interactie zorgt. Je merkt meteen dat je taalvaardigheden vorderen en dat je minder onzeker wordt in het gebruiken van de taal.

Kortom, ik zou een taalreis zeker aan iedereen aanraden die een bepaalde taal niet goed beheerst en snel vooruitgang wil boeken.

Wil jij net zoals Jin gaan studeren in Engeland? Ga op taalreis met EF!

Deel dit artikel

Laatste blogs van Studentenverhalen