GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

10 redenen om van Berlijn te houden

10 redenen om van Berlijn te houden

Berlijn, zonder twijfel één van de coolste steden ter wereld, heeft veel meer te bieden dan alleen bier en braadworst. De befaamde kunstscène van de Duitse hoofdstad, in combinatie met een onvermoeibaar nachtleven, geeft de stad haar energieke maar onmiskenbaar gruizige karakter. Omschreven door een voormalige burgemeester als "arm en sexy", trekt Berlijn mensen van over de hele wereld aan met haar sfeer van koele mysterie, waardoor een diverse bevolking van meer dan 3,6 miljoen mensen is ontstaan.

Nog niet overtuigd? Maak een virtuele reis door de beste delen van de stad en ontdek slechts een paar van de vele redenen om van Berlijn te houden.

1. Street food

Hoewel alleen al het noemen van eten in Berlijn beelden oproept van in lederhosen geklede figuren die worst en zuurkool uitdelen, gaat de keuken in Berlijn veel verder dan de traditionele Duitse keuken. Vanwege de grote diversiteit van de bevolking is het aanbod zelfs zeer gevarieerd. Streetfood is populair in Berlijn, met markten overal in de stad. Of je nu zin hebt in een hapje traditionele Turkse baklava, een snack van dumplings of een hamburger met een broodje ramen, het straateten in Berlijn zal elke honger stillen.

2. Taal

Ik ben misschien een beetje bevooroordeeld, maar er zijn maar weinig talen zo charmant als het Duits. Met onvoorstelbaar lange woorden en zinnen die in geen enkele andere taal logisch zijn, is Duits behoorlijk cool. Het Berlinisch is het typische dialect dat je in de stad hoort, afkomstig uit de Brandenburgse variant en met zinnen die uniek zijn voor Berlijn. Als je genoeg tijd doorbrengt in je plaatselijke café met "Kaffee" en "Kuchen", leer je misschien wel een of twee zinnen.

3. Straatkunst

Met de eerder genoemde levendige kunstscène is het niet verwonderlijk dat de hele stad wordt overspoeld met kleurrijke straatkunst. In tegenstelling tot lukraak gespoten graffiti is de straatkunst van de stad een individuele uitdrukking van de bruisende undergroundcultuur. De vele meesterwerken op straat zijn even indrukwekkend als kleurrijk en zorgen voor een fantastische Insta-story. Dwaal door de stad en ontdek de indrukwekkende werken op eigen houtje, of via een gratis rondleiding, die je van de gebaande paden afbrengt naar het hart van de verborgen Berlijnse pareltjes.

4. Fietsen in overvloed

Een onmiskenbare aantrekkingskracht van Berlijn is de fietsvriendelijke cultuur. Niet alleen krijgt het een dikke duim omhoog op het milieubewuste front, maar de budgetvriendelijke aard van fietsen is ook een groot voordeel voor de omvangrijke studentenpopulatie van de stad. Het gebruikelijke stereotype van een fietsstad (een onbetrouwbaar openbaar vervoersysteem) is hier echter niet van toepassing; op typisch Duitse wijze is het openbaar vervoer uiterst efficiënt, wat betekent dat er veel manieren zijn om je goedkoop door de stad te verplaatsen.

5. Cultuur

De Duitse cultuur is beroemd over de hele wereld, met tradities zoals het Oktoberfest dat gevierd wordt in steden over de hele wereld. Met zijn biertuinen, musea en kunstgalerieën is Berlijn meer dan in staat om zowel toeristen als de lokale bevolking te voorzien van een constante dosis Duitse cultuur. Voor een alles tegelijk ervaring ga je naar de Kulturbrauerei (wat letterlijk vertaald cultuurbrouwerij betekent), een cultureel complex dat uit meer dan 20 gebouwen bestaat en restaurants, winkels, danscentra, musea en meer bevat. Wil je nog iets typisch Duits? Ga dan naar het Currywurst Museum, waar je wat cultuur kunt opsnuiven terwijl je luiert op een gigantische worstenbank.

6. Natuur

Terwijl veel van de drukste steden ter wereld betonnen jungles zijn, zijn er in Berlijn meer dan 2500 parken, wat betekent dat er geen tekort is aan open groene ruimten. Als je van zacht klaterende watervallen houdt, ga dan naar het Viktoriapark voor een kalmerende ervaring die zelfs de meest hectische dag een boost zal geven. Voor een meer stedelijke sfeer is er het Mauerpark, vernoemd naar zijn status als voormalig onderdeel van de Berlijnse Muur. Het maakt niet uit wat je voorkeur voor een park is, met zoveel opties in de aanbieding vind je vast en zeker een toevluchtsoord dat bij je past.

7. Vintagewinkels

Vintagewinkels zijn voor Berlijn wat ijskramen zijn voor Italië - de stad wemelt van de trendy plekken waar je door de gangpaden kunt struinen op zoek naar vintage pareltjes. Misschien wel het spannendst zijn de winkels waar je niet voor elk item apart betaalt, maar per gewicht. PicknWeight is zo'n locatie - een plek waar elke liefhebber van vintage mode moeite zal hebben om niet een stuk of tien dingen te vinden om mee naar huis te nemen.

8. Muziek en nachtleven

Techno ontstond in Detroit in het midden van de jaren 1980 en arriveerde in West-Duitsland rond het einde van de jaren 1980. Na de val van de Berlijnse Muur werden veel van de verlaten gebouwen en bunkers overgenomen door jongeren en gebruikt voor feesten, waardoor een nieuw soort club ontstond. Er ontstond een non-stop partyscene, verweven met de opluchting en vrijheid van de Berlijners na de hereniging. De techno en elektronische muziekscene leefde voort en is een belangrijk onderdeel geworden van de Berlijnse cultuur- en uitgaanspuzzel, waar muziekliefhebbers van over de hele wereld op afkomen.

9. Betaalbaarheid

Het zal waarschijnlijk niet de goedkoopste plaats zijn die je ooit hebt bezocht, maar als je het vergelijkt met steden als Zürich en Londen, is Berlijn een stuk betaalbaarder. Met een goedkoop openbaarvervoersysteem dat je door de hele stad brengt en authentieke maaltijden die niet duur zijn, krijg je in Berlijn veel waar voor je geld.

10. Strand

Het is altijd leuk om het beste van twee werelden te krijgen als je een stad bezoekt. Als het drukke stadsleven je een beetje te veel wordt, kun je naar het strand gaan voor een dosis zon, zand en rust. Het strand aan de Wannsee is niet alleen een geweldige plek om even op adem te komen, het is er ook absoluut prachtig en heel fotogeniek (vooral rond zonsondergang).

Studeer Duits met ons in BerlijnOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Studeer in het buitenland met EF!

Lees meer