GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

10 verborgen pareltjes in Berlijn

10 verborgen pareltjes in Berlijn

Wandelen rond de Brandenburger Tor en foto's maken voor de Reichstag zijn must-do's voor iedereen die Berlijn bezoekt, maar als je wat dieper graaft, ontdek je een heel ander Berlijn dan de toeristische hotspots. Bij een bezoek aan Europa's uitgestrekte 'Capital of Cool' kan het een beetje ontmoedigend zijn om de juiste verborgen pareltjes te vinden - er zijn bijna té veel coole dingen om te doen. Wij hebben het makkelijker gemaakt door de tien beste verborgen pareltjes in Berlijn te scouten, te testen en op een rijtje te zetten.

1. Markthalle Neun

Berlijn had vroeger veertien prachtige markten, maar helaas zijn er nog maar drie over. Ga naar de wijk Kreuzberg voor een van de beste, de historische Markthalle Neun, die voor het eerst werd geopend in 1891 en eind 2011 nieuw leven werd ingeblazen als boerenmarkt. Als je een echte fijnproever bent, dan is deze markt een must omdat al het eten uit de regio komt en super betaalbaar is, in echte Berlijnse stijl. Geniet van wat culinaire lekkernijen op "Street Food Thursday", smul van een traditioneel Duits ontbijt op de "Breakfast Market", die elke derde zondag van de maand wordt gehouden, of verwen jezelf met zoete lekkernijen op de "Naschmarkt" (gebeurt maar eens in de drie maanden, dus check de agenda!).

2. Geniet van het uitzicht vanuit het Viktoriapark

Berlijn is erg vlak, dus er zijn maar een paar plekken waar je uitzicht hebt over de hele stad. In plaats van in de rij te staan om de Fernsehturm of de Reichstagskuppel te beklimmen, stel ik voor dat je naar het Viktoriapark in Kreuzberg gaat. Deze geheime plek in Berlijn is eigenlijk de hoogstgelegen plek in de stad en biedt ruime grasvelden die ideaal zijn voor een picknick terwijl je geniet van de zonsondergang. In het park vind je ook een idyllische vijver, een prachtige waterval, en een biertuin. Bovenop de heuvel stuit je op een zorgvuldig ontworpen Pruisisch Nationaal Monument voor de Bevrijdingsoorlogen, dat lijkt op de torenspitsen van een gotische kerk. Het uitzicht vanaf daar is prachtig - de ( kleine) tocht meer dan waard.

3. Ontdek het historische Hackesche Höfe

Berlijn zit vol verborgen pareltjes, maar deze prachtig gerestaureerde acht binnenplaatsen in Mitte (het dichtstbijzijnde metrostation is S-Bahnhof Hackescher Markt) zijn kleine oases weg van de drukke straten. Wandel door deze met elkaar verbonden binnenplaatsen en bewonder de art nouveau-decoratie, ga zitten voor een kopje koffie in een van de vele hipstercafés of ga winkelen in de boetiekjes die overal te vinden zijn. Bezoek ook zeker de hoofdattractie - het Chamäleon Variety Theater – en ga naar een avondshow.

4. Ontsnap naar de Halensee

Als je in de zomer in Berlijn bent (maak je geen zorgen, zelfs in de vroege herfst is het nog warm), dan moet je een van de 70 meren bezoeken die verspreid liggen over de stad of de omgeving. De Halensee is een prachtig meer vlakbij het centrum en biedt helder water, een mooi uitzicht over de stad en ligt direct aan de Ku'damm (het dichtstbijzijnde treinstation is S-Bahnhof Halensee). Eenmaal daar kun je een deken pakken en op het kleine strand gaan liggen of je een weg banen naar de Stadtbad Halensee met een ligweide langs het water en een mooi restaurant. De toegangsprijs is 8 euro per persoon voor de hele dag. Mocht je in hartje winter in Berlijn zijn, bezoek dan nog een van Berlijns historische geheime pareltjes: de Stadtbad Neukölln. Dit neoklassieke badhuis neemt je mee terug in de tijd en heeft een prachtige architectuur, twee zwembaden en verschillende spa-achtige voorzieningen.

5. Freiluftkino Kreuzberg & Kunstquartier Bethanien

Het Kunstquartier Bethanien was vroeger een ziekenhuis en werd daarna omgebouwd tot een museum dat onderdak biedt aan verschillende galerieën en alternatieve kunststudio's. Als je Berlijn bezoekt tussen mei en september, raad ik je aan een film te bekijken in de open-air cinema die wordt gehouden op de binnenplaats van het Kunstquartier. Dit is een van de favoriete bioscopen van de plaatselijke bevolking, niet alleen omdat de omgeving gewoonweg spectaculair is, maar ook omdat ze een grote verscheidenheid aan films vertonen - oude klassiekers, nieuwe Hollywood releases en natuurlijk Duitse favorieten. Spreek je (nog) geen Duits, geen probleem - veel films worden in het Engels of met ondertiteling vertoond.

6. Vlooienmarkt en karaoke in het Mauerpark

Ga op schattenjacht op een van de meest geliefde vlooienmarkten van Berlijn in het Mauerpark (vlakbij metrostation Gesundbrunnen). De markt wordt elke zondag gehouden en loopt precies langs de plek waar vroeger de Berlijnse Muur stond. Naast verschillende heerlijke eetkraampjes en een biertuin kun je hier winkelen voor retro merken, lokaal ontworpen kleding, vintage vinyl en andere prullaria. Als je buik eenmaal gevuld is en je portemonnee leeg, ga dan naar wat sommigen de hoofdattractie van het park zouden noemen - de Bearpit Karaoke, die op zondagmiddag vanaf ongeveer 14.00 uur wordt gehouden. Honderden (soms zelfs duizenden) mensen komen daar samen om te genieten van optredens van een verbazingwekkende verscheidenheid aan (random) mensen die bereid en in staat zijn om voor de menigte te zingen. Overwin je angsten, steek je hand op als Joe (de gastheer) vraagt wie als volgende wil optreden en begin te zingen!

7. Oberbaumbrücke

De Oberbaumbrücke is een heel bijzondere brug en zeker een omweg waard. De brug ligt in Oost-Berlijn vlakbij het S-Bahnhof Warschauer Straße en is een herkenningspunt en een symbool van de eenheid van Berlijn. De brug verbindt het oostelijke en westelijke deel van de stad en biedt een geweldig uitkijkpunt over Oost-Berlijn, inclusief een fantastisch uitzicht op de Fernsehturm, het Badeschiff en de Molecule Man (een reusachtige aluminium sculptuur). De Oberbaumbrücke is ook gunstig gelegen naast de East Side Gallery - een oud stuk van de Berlijnse Muur dat is omgetoverd tot de langste openlucht muurschilderingencollectie ter wereld. Als je hier 's avonds naartoe gaat en op zoek bent naar het nachtleven, vind je twee van de beroemdste nachtclubs van Berlijn in de buurt – Watergate en Berghain.

8. Wandel langs de Spree-Ufer

Voor een ontspannen wandeling door de stad ga je naar het S-Bahnhof Bellevue en loop je naar beneden richting de Spree. Vanaf hier kun je langs de rivier naar Oost-Berlijn lopen, terwijl je geniet van een aantal van de beroemdste bezienswaardigheden van Berlijn. Begin met een bezoek aan de president van Berlijn in het Schloss Bellevue, ga dan naar het noorden om het Haus der Kulturen der Welt, het Kanzleramt (door de plaatselijke bevolking liefkozend Waschmaschine, "wasmachine", genoemd) en het Hauptbahnhof te bekijken. Maak een stop bij een van de stadsstranden tegenover het treinstation en wandel dan verder langs de Spree in de richting van de Reichstag, het Monbijou Park en het beroemde Museumeiland (ja, dat is een eiland met een verzameling van vijf musea - geen verborgen pareltje, maar zeker de moeite waard), en vervolg je weg langs de wereldberoemde Berliner Dom in de richting van het Nikolaiviertel. Deze wijk staat bekend als het "oude Berlijn", omdat het de eerste woonwijk was die ooit in de hoofdstad werd gebouwd (rond 1200 voor Christus). Wandel door de middeleeuwse steegjes en bezoek de beroemde Nikolaikirche, de Gründungsbrunnen, het Ephraim-Palais en het Knoblauchhaus in barokstijl. Zorg er trouwens voor dat de batterij van je telefoon volledig opgeladen is voordat je aan je reis begint, want onderweg krijg je tal van fantastische fotomomenten voorgeschoteld.

9. Spandauer Zitadelle

Gelegen tussen de rivier de Havel en de Spree, is de Spandauer Zitadelle een oud en zeer goed bewaard fort dat in 1197 werd gebouwd om de stad Spandau te beschermen. De Citadel wordt tegenwoordig gebruikt voor culturele doeleinden en doet dienst als museum en als locatie voor verschillende openluchtevenementen (enkele dingen die je zeker moet zien zijn het jaarlijkse Citadel Muziekfestival in mei en het middeleeuwse festival "Easter Knight Spectacular"). Een van de belangrijkste redenen om de Citadel te bezoeken is echter om de vleermuizen te zien. Ja, dat lees je goed. De kelders van het fort herbergen elk jaar meer dan 10.000 vleermuizen en je kunt ze observeren (en zelfs voeren) als je een vleermuizentour boekt.

10. Spreepark

Vond je de vleermuizen leuk (zie hierboven) en hou je ervan om vreemde en wonderlijke dingen te ontdekken? Dan is deze verborgen parel in Berlijn perfect voor jou. Het Spreepark was vroeger een oud DGR-pretpark dat sinds 2001 verlaten is. Vroeger stonden er verschillende amusementsattracties, een realistisch Tudor- en Wilde Westen-dorp en zelfs enkele levensgrote dinosaurusbeelden. Hoewel het park gesloten is voor het publiek, kun je soms weekendrondleidingen met een gids boeken. En zelfs als dat niet mogelijk is, hebben veel inwoners en toeristen - illegaal, dat wel - deze ruïne op eigen houtje verkend. Waarom, vraag je je misschien af? Voornamelijk omdat het een van de meest originele attracties van de stad is en de geschiedenis van Berlijn op een vreemde en surrealistische manier tot leven brengt.

Bonus tip voor de winter: Als je besluit om in de winter naar Berlijn te komen, MOET je een van de vele prachtige kerstmarkten bezoeken. Mijn geheime tip is een wandeling over de markt bij het historische Schloss Charlottenburg. Het is een van de meer traditionele van de vele kerstmarkten en biedt heerlijke "Glühwein", warme "Bratwurst" en traditionele "Reibekuchen" in een absoluut prachtige omgeving.

Ontdek Berlijn met onsLees meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer