Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Verblijf in een gastgezin als je een taal echt wil leren

Verblijf in een gastgezin als je een taal echt wil leren

Veel mensen voelen zich snel overweldigd als ze op hun eentje op reis gaan. De meesten stellen zich vaak ‘wat als’ – vragen: wat als ik verdwaal in deze onbekende, grote stad en de taal niet goed genoeg spreek om de weg te kunnen vragen? Wat als ik niemand ontmoet waarmee ik het kan vinden of mijn ervaring mee kan delen? Wat als ik de lokale keuken echt niet lekker vind? Maar wat als je tijdens je reis in het buitenland bij een gastgezin woont?

Hoewel we er zeker van zijn dat je de leukste vrienden zal maken tijdens je taalcursus. Toch kan een ondersteunend gastgezin een belangrijke invloed hebben op hoe je je thuis voelt in het nieuwe land en misschien nieuwe cultuur. Daarbovenop helpt het gastgezin je om de taal sneller in de vingers te hebben. In deze blogpost vind je de belangrijkste redenen waarom in een gastgezin wonen als je een taal leert in het buitenland een goed idee is!

Welkom thuis ver van huis

Voor velen is het een zalig moment om na het reizen thuis te komen in een gezellig huis en een warme knuffel te krijgen van je gezin of vrienden. Stel je voor dat je zo’n warm welkom bij je aankomst op jouw bestemming krijgt?! Indien je heimwee krijgt, kan je dit verhelpen door wat quality time met je gastgezin. Je babbelt met elkaar, probeert elkaars hobby’s uit en geniet van een filmavond samen op de bank: zo schep je een band en bouw je vriendschappen op die een leven lang blijven bestaan.

Train 24/7 je skills

Als je kiest voor een gastgezin kan je in een relaxte sfeer het maximale halen uit de dagdagelijkse gesprekken. Wanneer je tijd door brengt met native speakers, word je aangemoedigd om vreemde woorden te leren op nieuwe manieren die je niet zo snel in het klaslokaal zou leren. Het leerproces verloopt veel sneller aangezien je je taalskills ook buiten het klaslokaal in de praktijk brengt door te spreken met native speakers van allerlei verschillende leeftijden.

Ontdek de lokale keuken

Vraag je je af wat Portugese gezinnen typisch eten als avondmaal? Of misschien wil je de echte Britse tea-time meemaken: thee, scones en slagroom? Als je in een gastgezin woont, eet je de lokale gerechten en ontdek je de echte lokale eetcultuur. Natuurlijk heeft elke familie andere gewoontes, maar het geeft je waardevolle inzichten in het lokale leven. Je leert misschien zelfs enkele overheerlijke familierecepten en moet dan natuurlijk ook enkele van jouw familierecepten delen. En je gastgezin zal natuurlijk z’n uiterste best doen om rekening te houden met jouw dieetwensen.

Travel like a local

Het is inderdaad spannend om buiten de typische paden te treden, de verkeerde bus te pakken en in een eigenzinnig dorpje te belanden. Dat is natuurlijk vaak de manier hoe je verborgen juweeltjes ontdekt. Maar soms moet je gewoon ergens op tijd zijn. Als je in een gastgezin woont, leer je reizen als een local. Zo reis je binnen no time als een pro met de Britse Underground en lees je de treinregeling met zó veel zelfvertrouwen, dat een native speaker je om hulp zal vragen.

Cultuurshock

Het dagelijks leven in een gastgezin leert je ontzettend veel over de cultuur en de tradities van het land waarin je leeft. Je leert ook culturele verschillen bespreken, uitleggen en omarmen: zowel die van jezelf, als die van hen. Je zult snel beseffen dat je, ondanks de verschillen, meer gemeen hebt dan je eerst had verwacht. Zo kom je niet alleen thuis met nieuwe taalskills, maar hopelijk ook met een tweede familie in het buitenland. Een thuis ver van huis.

Zin om een taal te leren van echte locals?Ga op taalreis met EF!

Deel dit artikel

Laatste blogs van Talen