GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

Zo bespaar je geld op reis

Zo bespaar je geld op reis

Het is zover: je bent op reis of zelfs al gearriveerd op de plaats van bestemming, klaar om nieuwe dingen te ontdekken, te leren en te ervaren. En hoewel een avontuur in het buitenland altijd geld kost, hoeft dat niet extreem veel te zijn. Lees hieronder hoe je geld bespaart terwijl je langer, beter en waarschijnlijk op een leukere manier op reis bent.

1. Boek je vliegtickets slim

Moet je nog een vlucht boeken naar je (volgende) bestemming? Er zijn een paar manieren om het goedkoopste ticket te vinden. Meld je aan voor nieuwsbrieven en houd goede kortingsacties in de gaten. Kijk rond op verschillende prijsvergelijkingswebsites en let extra goed op de meestal goedkopere doordeweekse, supervroege ochtendvluchten. En tot slot nog een tip met direct resultaat: verwijder je browsergeschiedenis en delete je cookies voordat je een vergelijkingswebsite opnieuw bezoekt. Zo kan de site jouw eerdere bezoek zich niet meer herinneren en voorkom je dat de prijs automatisch opgeschroefd wordt!

2. Probeer nieuwe accommodatiemogelijkheden uit

Naast vluchten is de grootste kostenpost van je reis waarschijnlijk de accommodatie. Hoewel een hotelovernachting fantastisch kan zijn, met die heerlijk geurende lakens, het zwembad en de minibar, loopt dat algauw in de papieren. Gelukkig kun je ook op veel andere plekken slapen! Naast hostels kun je kiezen voor hospitality exchange communities en huurappartementen. In een hospitality exchange-programma slaap je bij een local thuis (in de logeerkamer, een extra bed of op de bank) en word je geacht ooit een andere reiziger bij jou thuis te ontvangen. Voor korte termijn een appartement huren, bijvoorbeeld via Airbnb, betekent dat je doorgaans alle praktische faciliteiten binnen handbereik hebt die je thuis ook hebt, zoals een keuken, wasmachine en wifi.

3. Eet zoals de locals

Drie keer per dag in een restaurant eten is dé manier om snel blut te raken. Doe daarom boodschappen en kook zelf. Dit is het gemakkelijkst als je een eigen keuken hebt (weer een reden om een appartement te huren!) maar ook veel hostels hebben een openbare keuken. Als je toch uit eten moet of wilt (op een gegeven moment wil iedereen dat immers), neem dan tussendoortjes zoals fruit, noten en mueslirepen mee in je tas. Of sla je slag bij voedselkraampjes op straat. Deze snacks smaken vaak superlokaal en zorgen ervoor dat je tevreden (en niet-hangry) blijft tot je volgende grote maaltijd. Ga ook op zoek naar goedkope lunch-opties in restaurants. Met name in Europa en Latijns-Amerika kun je vaak een voorgerecht of salade, hoofdgerecht en dessert bestellen voor (soms veel) minder dan twintig euro. Tot slot raad ik je aan om een waterflesje mee te nemen en dat zo vaak mogelijk te vullen. Zo hoef je geen dure waterflessen te bestellen en help je het milieu een handje.

4. Doe zelf de was

Je kleding zelf wassen is gemakkelijk en daarmee kun je een hoop wasserettekosten besparen. Maak gebruik van de wasmachine in je appartement of in het hostel (die daar soms wel een klein bedrag voor rekent) of gebruik de wasbak in de badkamer als het om maar een paar kledingstukken gaat.

5. Doe mee aan gratis activiteiten

Bij veel musea en kunsttentoonstellingen kun je één (doordeweekse) dag per week gratis naar binnen. Dat betekent dat je jouw geld voor een entreekaartje ergens anders aan kunt uitgeven! Vraag tips aan ho(s)telmedewerkers, leraren of zoek online op wat zo’n mazzeldag is. Ook lokale feesten en festivals zijn een geweldige manier om goedkoop een leuk dagje uit te gaan. Afhankelijk van het land dat je bezoekt is er altijd wel een dag van de beschermheilige, een lokaal jubileum of een cultureel of culinair evenement in aantocht. En dat is precies waar je de muziek, parades, lokale gerechten en locals vindt om je geweldig mee te vermaken. En vergeet natuurlijk dé klassieke gratis activiteit niet: rondslenteren op straat. Loop langs het water, door parken, over pleinen en voedsel- en warenmarkten om naar hartenlust te verdwalen!

6. Denk na voordat je souvenirs koopt

Natuurlijk: dat masker, die tekening of handgemaakte tas is prachtig. Maar heb je ‘m echt nodig? Onthoud goed dat-ie niet alleen geld kost, maar dat je ‘m ook nog met je mee moet slepen tot je weer thuis bent. Doe daarom geen impulsaankopen. Oefen je zelfbeheersing, loop even een blokje om en keer pas terug als je helemaal zeker weet dat het souvenir de kosten waard is.

Boek nu nog jouw taalreis!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden