GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

10 beste studieplekken in Europa

10 beste studieplekken in Europa

Beslissen waar je gaat studeren kan een van de moeilijkste beslissingen in het leven zijn en het is ook een van de belangrijkste. Nadenken over waar je je minimaal drie jaar wilt vestigen, is ontmoedigend: vindt je het leuk? Is het duur? Heeft het een McDonald’s? Om je te helpen beslissen, zijn we hier om onze selectie van de 10 beste studieplekken in Europa te delen.

1. Londen

Het spreekt voor zich dat Londen een van de populairste studentensteden ter wereld is, niet alleen Europa. Niet verwonderlijk als het de thuisbasis is van een groot aantal universiteiten die elk denkbaar onderwerp aanbieden: van prestigieuze economische en politieke studies aan de London School of Economics and Political Science (LSE) tot creatieve vakken aan de Goldsmiths University. Voor kwaliteit van leven is Londen natuurlijk een van ‘s werelds belangrijkste steden – vol met iconische bezienswaardigheden, restaurants, winkels, vrije tijd en nachtleven – hoewel het een hoger prijskaartje heeft.

2. Bristol

Wat is er speciaal aan Bristol? Het is eigenlijk de stad waar de meeste studenten verblijven als ze zijn afgestudeerd aan een van de twee hogescholen van de stad: de University of Bristol en de University of the West of England (UWE). Het is niet moeilijk te begrijpen waarom ze blijven: Bristol is een van de coolste steden van het VK, met een bloeiend feestgebied en creatieve bedrijven in overvloed. Het helpt dat het ook in het zuiden van het VK ligt, op slechts twee uur van Londen en dicht bij de beste stranden van Engeland.

3. Oxford

De ene helft van de beroemdste en meest prestigieuze universiteitssteden van het VK (de andere is Cambridge), Oxford heeft het allemaal: mooie landelijke omgeving, supercentrale Britse locatie, opwindende studentensfeer en enorm veel educatieve geschiedenis. Ja, de University of Oxford is misschien lastig om binnen te komen, tenzij je de beste van de beste bent – maar gelukkig kun je de Oxford-ervaring ook nog krijgen aan de gerespecteerde Oxford Brookes University.

4. Edinburgh

Schotland en Engeland zijn heel verschillende plaatsen, net zo min als wanneer je er als student bent. Engeland heeft misschien zonnige stranden en uitgestrekte steden, maar Schotland heeft een geheel eigen, excentrieke persoonlijkheid. Edinburgh staat bekend om zijn universiteitscultuur en biedt een fijne stadservaring – alle voordelen van een grote stad, maar niet zo overweldigend als een enorme metropool zoals Londen.

5. Dublin

De Ieren staan ​​bekend om hun vermogen om een ​​geweldig feest te geven, en dat is nergens zo waar als in Dublin, de hoofdstad van Ierland. Het is een kleine stad met een groot gevoel, wat het studentengebied op het prestigieuze Trinity College tien keer zo uitnodigend maakt. Als je klaar bent met studeren, kun je je aanmelden bij de vele multinationals die hun Europese hoofdkantoor daar hebben: huidige bewoners zijn onder meer Google, Facebook, Uber en AirBnB.

6. Barcelona

De stad met de hoogste ‘cool-factor’ van Spanje is een van de meest internationale steden van Europa, doordrenkt met een legendarische partyscene en een gezonde consumptie van tapas. In Barcelona kun je studeren aan de Universiteit van Barcelona en de Polytechnische Universiteit van Catalonië, die beide cursussen Engels aanbieden voor het geval je Spaans nog niet 100% bueno is. Je kunt natuurlijk ook Spaans studeren.

7. Parijs

Wat is een betere plek om in Frankrijk te studeren dan de stad van de liefde? Volg in de voetsporen van Balzac en Simone de Beauvoir aan de wereldberoemde Sorbonne University, snuffel in de vele tweedehands boekwinkels van het Quartier Latin of drink tussen de lessen door een café op Place de l’Odéon. Of je nu mode, geschiedenis, zaken of film wilt studeren, Parijs zal dienen als een eindeloze inspiratiebron en je voorzien van een rijke stedelijke levensstijl. Zelden beperkt tot een campus in Amerikaanse stijl, betekent studeren in Parijs dat je een kasteel of historisch monument binnen handbereik hebt. Oh, en je kunt natuurlijk ook Frans studeren en oefenen! Pas mal, non?

8. Lyon

De thuisbasis van uitstekende onderwijsinstellingen zoals EM Lyon, INSA en Université Claude Bernard Lyon 1, Lyon is de Franse hoofdstad van de gastronomie en een zeer populaire Erasmusbestemming. Slechts twee uur rijden van de Franse Alpen en 2,5 uur van de kust, deze kosmopolitische stad van menselijke maat biedt zowel sneeuw als surfen. Lyon verwelkomt buitenlandse studenten in het bijzonder door hen op maat gemaakte diensten aan te bieden: informatiebureaus, hulp bij het vinden van huisvesting … en banen voor pas afgestudeerden. Het past gewoon perfect bij internationale studenten.

9. Berlijn

Wil je (bijna) gratis studeren in een van de hipste steden van Europa? Dan is Berlijn misschien wel de perfecte plek voor jou. De Duitse hoofdstad krioelt van de geschiedenis en zal je verrassen met de nonchalante sfeer, het bloeiende nachtleven en grenzeloze groene ruimtes. Meld je aan bij de TU Berlin (de technische universiteit van Berlijn) of de Humboldt-Universität, een van Europa’s meest prestigieuze universiteiten voor kunst en geesteswetenschappen, en tem de taal van Goethe!

10. Rome

Als je een kunst- of geschiedenisliefhebber bent, is er geen betere plek om in Europa te studeren dan in Rome. Rome, ook bekend als de Eeuwige Stad, is een openluchtmuseum die je zal verleiden voordat je pronto kunt zeggen! Uiterst rijk aan cultuur, het is ook een bruisende Europese hoofdstad vol mogelijkheden voor zowel studenten als pas afgestudeerden: studentenverenigingen, academisch onderzoek, zakelijke kansen, internationale conferenties … Ervaar de ongelooflijke energie van de stad en dompel jezelf onder in alles wat Italiaans is.

Bekijk al bestemmingen om te studeren in het buitenland!Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer