Het Erasmus programma – studeren in het buitenland

Het buitenland Erasmus – Wat zijn de voorwaarden?

Het Erasmus programma is voorbehouden aan inwoners van de deelnemende landen. Personen met een andere nationaliteit kunnen ook deelnemen, op voorwaarde dat zij erkend zijn als permanente inwoner.

Studie in het buitenland

Studenten kunnen op Erasmus vertrekken als zij minimaal het eerste jaar van hun hogere studies afgewerkt hebben. Verder geldt dat je voltijds moet studeren aan een deelnemende hogeschool of universiteit en goedkeuring moet krijgen van beide jouw en de gastinstelling. Een student kan eens per studiecyclus (bachelor, master, doctoraat) met het Erasmus programma naar het buitenland vertrekken, vanaf 3 maanden tot een volledig jaar.

Voldoe je niet aan deze voorwaarden? EF biedt verschillende alternatieven. Meer info hierover vind je op deze pagina.

Info en prijzen voor Erasmus alternatieven

Erasmus bestemmingen

De keuze van bestemming voor jouw Erasmus uitwisseling hangt af van de universiteit. Deze tekent overeenkomsten met de universiteiten of de departementen waar je naartoe kunt trekken. Vaak bepalen de taal, de gemiddelde levenskost, de opties om langer te blijven, het klimaat, de afstand en de cultuur mede de finale beslissing. Ga na waar je je het meest thuis denkt te voelen en wat je wilt leren. Raadpleeg ook toerismewebsites om te weten welke bestemming jou het best past. Waar je ook gaat, je zult altijd omringd zijn door internationale studenten en een fantastische tijd beleven!

Procedure voor het Erasmus programma

Elke universiteit bepaalt zijn eigen voorwaarden en deadlines. Studenten gaan best zo vroeg mogelijk langs op het International Relations Office van hun faculteit. Over het algemeen wordt aangeraden om 1 jaar tot 6 maanden voor het vertrek de procedure op te starten, omwille van de vroege deadlines en de limiet aan beschikbare plekken per bestemming. De Erasmus verantwoordelijken in jouw universiteit zullen je bij alle stappen helpen.

Vele internationaliseringskantoren helpen daarnaast met het vinden van een voorbereidingscursus, zodat je zeker bent van je taalniveau. Voor meer informatie over de buitenlandse taalcursussen van EF, ga naar onze programmagids.

Administratieve stappen

Een Erasmus uitwisseling is een fantastisch avontuur. Er kruipt heel wat moeite in de voorbereiding, maar dit krijg je ruim terug in levenservaring. Hier zijn enkele essentiële stappen van het administratief proces.

  • Inschrijvingsformulier: Voor iedere uitwisseling dien je een Application Form in te vullen. Deze wordt opgesteld door de gastinstelling. De deadline hiervoor is afhankelijk van je Erasmus bestemming.
  • Toelatingscriteria: De criteria om deel te nemen zijn afhankelijk van beide partneruniversiteiten. Vaak wordt verwacht dat een student goede resultaten kan voorleggen, gemotiveerd en zelfstandig is. Gezien je in een andere taal gaat studeren, moet je er ook een degelijke kennis van hebben. Bepaalde universiteiten vragen dan ook dat je een officieel taalexamen aflegt.
  • Studieovereenkomst: Voor je vertrek teken je een studiecontract. Daarin wordt overeengekomen welke lessen je zult volgen en hoeveel studiepunten je hiervoor krijgt. Op het einde van je uitwisseling worden jouw resultaten volgens overeengekomen regels omgezet naar het Belgisch puntensysteem.

Financiële ondersteuning

De Europese Commissie kent een beurs toe aan iedere student die deelneemt aan het Erasmus programma. Het bedrag dat je ontvangt, hangt af van het land dat je naartoe gaat, de duur van je verblijf en de levensduurte van het gastland. Ga je naar een land waar de levenskosten lager zijn dan je thuisland? Dan zal je een lager bedrag ontvangen. Zijn de kosten er juist hoger? Dan ontvang je ook een hoger bedrag.

De hoogte van de te ontvangen beurs is daarnaast afhankelijk van het aantal aanvragen en kan dus per periode verschillen. Er is ook meer steun voor studenten uit minder welvarende milieus en mindervalide studenten. Vraag raad aan jouw internationaliseringskantoor om de exacte bedragen te kennen. Je kunt een beurs aanvragen zodra je groen licht gekregen hebt voor jouw Erasmus uitwisseling.

Info en prijzen voor Erasmus alternatieven

Andere Erasmus programma's

Als je als student ingeschreven bent aan een hogeschool of universiteit, kan je daarnaast op Erasmus stage vertrekken. Hiervoor moet een contract getekend worden met jezelf, je universiteit en de organisatie in het buitenland waar de stage zal plaatsvinden. De stage kan van 3 tot 12 maanden duren en moet deel uitmaken van jouw studieprogramma.

Naast deze twee meest gekende Erasmus uitwisselingen, bestaan ook mogelijkheden voor:

  • Studenten in het secundair onderwijs
  • Studenten in het volwassenenonderwijs
  • Beoefenaars van een (amateur-)sport