Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

4 redenen waarom uw kind in het buitenland moet studeren

4 redenen waarom uw kind in het buitenland moet studeren

Wereldwijd staan ouders dagelijks hun kind op het vliegveld uit te zwaaien. Stiekem vragen ze zich af hoe ze de komende maanden gaan overleven zonder hun zoon of dochter. Misschien dacht u dit nooit te moeten meemaken. Maar plots wilt uw zoon of dochter een andere taal leren in het buitenland en u wilt hem of haar gewoon graag vastgrijpen en ervoor zorgen dat ze veilig thuis blijven. Het is normaal, als ouder, om ongerust te zijn over deze grote stappen en veranderingen. Als een kind opgroeit, denk je soms dat er meer afstand ontstaat, deze “afstand” is in werkelijkheid onafhankelijkheid. Het is een compleet normaal en essentieel onderdeel van opgroeien.

Hoewel het geen gemakkelijke verandering is, is het steunen van uw kind tijdens het zoeken naar zijn weg in de wereld en het starten van een nieuwe opleiding één van de belangrijkste cadeaus die u hem of haar kan schenken. Hieronder slechts een paar van de vele redenen waarom u uw kind in het buitenland zou moeten laten studeren.

1. Een ervaring in het buitenland is zeer nuttig voor een hogere studie

De periode tussen het afstuderen van het middelbaar en het begin van een hogere studie kan lastig zijn. Met een zomerbaantje of activiteiten met vrienden raakt de agenda wel vol, maar er zijn ook andere manieren voor uw zoon of dochter om het maximale uit deze lange maanden te halen. U kunt mistroostig naar uw kind kijken en uzelf afvragen hoe het kan dat hij of zij de middelbare school nu al heeft afgerond, maar u kunt hem of haar ook de beste start voor een internationale toekomst geven door hen een aantal maanden Engels (of een andere taal) in het buitenland te laten leren. Een internationale studieperiode is een kleine investering gezien het feit dat Engelse taalvaardigheden tegenwoordig voor ontzettend veel banen een vereiste zijn. Een verblijf in het buitenland bereidt uw kind hier niet alleen op voor, maar brengt het ook in talloze leerzame situaties: het moet zich immers aanpassen aan het alledaagse leven in een nieuwe stad met een nieuwe taal en nieuwe mensen vanuit de hele wereld. Dit is op zich al een waardevolle ervaring, maar het helpt uw zoon of dochter ook bij de overstap naar het studentenleven daarna en alle druk die daarbij komt kijken. Een zelfverzekerde, onafhankelijke jongere weet hoe het naar concrete doelen toe moet werken, deadlines moet halen en de verantwoordelijkheid moet nemen voor zijn of haar studiesucces.

2. Uw kind wordt onafhankelijker en bevordert zijn probleemoplossend vermogen

Zolang het nog onder uw vleugels schuilde, werd uw kind liefdevol in alle behoeften voorzien, van eten tot schone kleding. Wellicht geeft het idee dat hij of zij naar het buitenland wilt u nu extra veel drang om levenslang voor hem of haar te blijven zorgen. Maar vergeet niet: uw zoon of dochter is nu een jongvolwassene die klaar is om zijn eigen weg te bewandelen. Wees niet bang, hij of zij zal in het buitenland ongetwijfeld wat uitdagingen tegen het lijf lopen. Maar dit zijn stuk voor stuk kansen om belangrijke levensvaardigheden op te doen, van probleemoplossend vermogen tot onafhankelijk denken en zelfstandig in beweging komen.

3. Het is de sleutel tot een succesvolle carrière

Engels is nog altijd dé internationale taal van het bedrijfsleven en de mogelijkheid om die taal effectief toe te passen helpt uw zoon of dochter in de voorbereiding naar een toekomstige carrière, in welke branche dan ook. Naast de voordelen van meertaligheid op zich (dat zijn er al genoeg: van meer empathie tot een gezonder, flexibeler brein) opent een hoog Engels taalniveau en een certificaat dat dit niveau bewijst ook allerlei carrière-deuren over de hele wereld. Door in het buitenland te studeren, ontmoet uw kind medestudenten en professionals met dezelfde interesses. Wie weet wat die contacten in de toekomst nog opleveren… Van potentiële collega’s tot levenslange vriendschappen: de voordelen van het ontwikkelen van een netwerk tijdens een buitenlandse studieperiode zijn eindeloos.

4. Eventjes vaarwel zeggen is minder moeilijk dan u denkt

Hoewel u het ongetwijfeld spannend zult vinden, zijn er allerlei manieren om u wat dichter bij uw kind te voelen als het eenmaal in het buitenland verblijft. Blijf bijvoorbeeld een beetje in de buurt door hem of haar regelmatig pakketjes met favoriete snacks te sturen die het tijdens het studeren kan eten. Of maak een familie-chatgroep aan op WhatsApp of Facebook Messenger. Zo kunnen jullie realtime foto’s en video’s delen zodat uw kind of niet al te ver weg voelt. Verder kunt u regelmatig bellen via Whatsapp, Facetime of Skype. Hoe u ook besluit in contact te blijven met uw kind terwijl het in het buitenland verblijft: we verzekeren u ervan dat een ervaring in het buitenland een ontzettend slimme investering in de toekomst is.

Wil je meer info over de taalreizen met EF?Klik hier!

Deel dit artikel

Laatste blogs van Talen