GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

5 leuke weetjes over Italianen

5 leuke weetjes over Italianen

Als je erover denkt om Italiaans te leren of om Italië te bezoeken, zijn er een aantal dingen die je zeker moet weten over Italianen. Er zijn veel delen van de Italiaanse cultuur die beroemd zijn over de hele wereld – het eten, de muziek en de koffie zijn niet onopgemerkt gebleven. Er zijn echter ook veel leuke bijzonderheden en gewoontes in deze cultuur waar je je misschien nog niet bewust van bent.

Laten we een duik nemen in alles wat Italiaans is – laat me vijf leuke weetjes over Italianen delen die je kunnen helpen om de cultuur nog beter te begrijpen!

1. Koffie na de lunch is een must

Italianen beginnen de dag meestal met een cappuccino, gevolgd door een espresso na de lunch en soms zelfs een koffie na het diner. Koffie wordt meestal staand aan de bar gedronken – deels omdat de hoeveelheid vaak een klein shotje espresso is dat minder dat in minder dan een minuut gedronken is – of thuis bereid met een Moka-pot. Eén ding moet je zeker weten: in Italië is er altijd plaats voor koffie!

2. Je kunt handgebaren gebruiken om te communiceren

Wil je een gesprek aangaan met een Italiaan, maar heb je nog geen goed begrip van de taal? Maak je geen zorgen. Je kunt minder op de woordenschat vertrouwen en proberen met je handen te praten – Italianen zullen je waarschijnlijk toch begrijpen. Italiaans gaat over gebaren, maar zorg ervoor dat je leert wanneer en hoe je ze allemaal moet gebruiken. Niet alle handgebaren zijn onschuldig in Italië en je wilt je niet in een lastige situatie bevinden!

3. Weiger nooit eten van Italiaanse oma’s

De ergste misdaad die je ooit zou kunnen begaan in Italië is het weigeren van een huisgemaakte maaltijd door een Italiaanse oma. De familie (la famiglia) is het belangrijkste aspect van het leven van een Italiaan en grootouders worden zeer gerespecteerd. Vooral het eten dat door Italiaanse oma’s wordt gekookt, wordt als heilig beschouwd. Dus als je wordt uitgenodigd aan een Italiaanse tafel, is het antwoord op de vraag “zit je vol?” altijd “nee”.

4. Ananaspizza bestaat niet in Italië

Het meest controversiële is de ananas op pizza, iets waar veel mensen het niet mee eens zijn. In Italië is er geen sprake van een dergelijke discussie: ananas wordt beschouwd als een vrucht, niet als een pizzatopping. Voor Italianen is fruit op een pizza niet geschikt. Dit komt vooral omdat ananas geen Italiaans product is, maar ook omdat een pizza topping alleen acceptabel is als het niet te overheersend is – helaas niet het geval voor deze specifieke vrucht!

5. Ga nooit met nat haar naar buiten

Als je een Italiaan serieus zijn cool wil zien verliezen, ga dan gewoon met nat haar naar buiten. In Italië, als je uitgaat zonder je haar te drogen, riskeer je een “colpo d’aria” te krijgen – of, letterlijk, een ” klap van de lucht “. Dit zou vanalles veroorzaken, van een zere nek tot indigestie. In Italië wordt een plotselinge temperatuursverandering over het algemeen als slecht voor de gezondheid beschouwd, dus als Italianen ziek worden, leggen ze de schuld graag bij de wind.

Ontdek samen met ons ItaliëLees meer!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer