GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

Hoe kom je in het Engels van een buitenlands accent af: 5 eenvoudige stappen

Hoe kom je in het Engels van een buitenlands accent af: 5 eenvoudige stappen

Hoe vaak hebben mensen kunnen raden waar je vandaan komt door alleen maar naar je Engelse accent te luisteren? Hoewel er een zekere charme zit in bijvoorbeeld een Italiaans of Frans accent in het Engels, is het te verhelpen! Wij geven je 5 tips om Engels te leren spreken met een native accent.

1. Kies je accent

Denk aan het accent dat je het leukste vindt, en dat het beste bij je persoonlijkheid past. Er zijn veel accenten om uit te kiezen: chique Brits, cool Amerikaans, laid back Australisch en ga zo maar door.

Als je je keuze hebt gemaakt, moet je je er aan houden en consequent zijn terwijl je praat. Gebruik ook de juiste woordenschat die erbij hoort. Als je besluit om een Amerikaans accent te hebben, probeer dan te voorkomen dat je dingen zegt als “mate” of “trousers”, de Britse versie van “dude” en “pants”.

2. Kijk en luister naar alles in het Engels

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar alles in het Engels bekijken is een van de meest nuttige dingen die je kunt doen om sneller te leren en je accent te ontwikkelen. Dwing jezelf om elk programma, elke TV-serie, film of YouTube-video in het Engels te bekijken. Het leren van nieuwe woorden is natuurlijk zeer nuttig, maar het helpt je ook je Engels accent te verbeteren.

Persoonlijk vind ik het leuk om naar dingen te kijken in de originele taal, in plaats van naar de nagesynchroniseerde versie. Je kunt beginnen met het bekijken van films of video’s die je al hebt bekeken of heel goed kent. In het begin is het misschien moeilijk, maar als je jezelf helpt met ondertiteling wordt het elke keer makkelijker.

3. Luister goed

Engels is een zeer muzikale taal, dus het is echt belangrijk om te werken aan het perfectioneren van de juiste uitspraak als je wilt klinken als een echte native. Ik ben Italiaans en in Italië spreken we elke letter uit, dus voor ons kan Engels lastig zijn. Ik realiseerde me dit voor het eerst toen ik Gossip Girl in de originele taal begon te kijken. Ik was verrast door de manier waarop Manhattan werd uitgesproken (mænˈhæt(ə)n) en toen ik hoorde hoe anders het klonk dan mijn moedertaal, wilde ik meer leren.

Het is ook de moeite waard om aandacht te besteden aan woorden die in het Engels anders worden uitgesproken, zoals “spaghetti” of “gelato”. Zelfs als het zeggen van spaghetti op de Amerikaanse manier (waarbij de dubbele t wordt uitgesproken als een ‘D’), pijn aan mijn Italiaanse hart doet, is het wel een goede manier om je accent te verbeteren.

4. Zeg alles hardop

Hoe meer je je Engels oefent, hoe beter. Als je niemand hebt om mee te oefenen, wees dan niet bang om tegen jezelf te praten. De spiegel kan je nieuwe Engelse partner zijn. En… Geloof me, het werkt! Een van de dingen die me hielpen om mijn accent te verbeteren, was het hardop lezen van Engelse boeken zodat ik mijn uitspraak kon oefenen. Als je een specifiek filmcitaat leuk vindt, zorg er dan voor dat je het op dezelfde manier herhaalt als de acteur in de film deed.

Leer de tekst van je favoriete liedjes uit je hoofd en herhaal ze steeds weer hardop. Leer en herhaal zinnen die je leuk vindt van je favoriete TV-serie, zoals de beroemde Joey catchphrase “How you doin’?” van Friends. Het is misschien een vreemde tip, maar het werkt!

5. Maak van elke gelegenheid gebruik om te praten

Omdat ik geen buitenlandse vrienden had om thuis mijn Engels te oefenen, creëerde ik mogelijkheden voor mezelf op school. Ik stak altijd mijn hand op als de leraar vrijwilligers nodig had om een tekst te lezen of om vragen te beantwoorden. Hoe actiever je bent, hoe meer je zult leren en hoe sneller je Engels accent zich zal ontwikkelen.

Een andere nuttige manier om je Engels te verbeteren is door naar het buitenland te gaan en het in het echt te oefenen! Dit is de ultieme ervaring op het gebied van het leren van Engels en het wegwerken van je buitenlandse accent. Je hoeft alleen maar te bepalen welk Engelse accent je graag wilt om te weten naar welke bestemming je moet gaan. Ik heb het geluk gehad om de afgelopen maanden met EF te werken als Global Intern, maar ik heb al eerder met EF gereisd en heb enorme stappen gezet in het verbeteren van mijn Engels accent. Ook ben ik nog steeds bevriend met veel studenten die ik daar ontmoet heb en kan ik dus blijven oefenen.

Als je snel vooruitgang wilt boeken met je Engelse vaardigheden en het verbeteren van je accent, is er gewoon geen alternatief voor de inspanningen en het gewoon doen!

Test gratis je Engels niveauOntdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Test je Engels in enkele minuten

Lees meer