GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

5 manieren om kinderen thuis bezig en gemotiveerd te houden

5 manieren om kinderen thuis bezig en gemotiveerd te houden

Als jouw kind buiten het klaslokaal stapt, houdt het leren daar niet op. Nog een geweldige plek voor je kind om te leren? Thuis. Eenvoudige dagelijkse taken en activiteiten bieden mogelijkheden om hun wereld uit te breiden. Je kunt genieten van de tijd die je samen doorbrengt en er tegelijkertijd voor zorgen dat ze ook stappen zetten in de richting van een succesvolle toekomst. Hier zijn vijf tips die jouw kind zullen entertainen en opvoeden terwijl jullie allebei thuis zijn. Geen klaslokaal nodig!

1. Geef ze een taak van de dag

Laat alledaagse klusjes speciaal voelen voor je kinderen. Begin hun dag met een dagelijkse taak, zoals het plooien van de was, het regelen van broodjes voor de lunch, ervoor zorgen dat de kussens in de woonkamer netjes zijn, of dat alle bedden in het huis zijn opgemaakt. Voordat ze aan hun taak beginnen, moet je aangeven waarom ze gevraagd worden het te doen. Geef ze een beloning als ze hun speciale taak hebben volbracht. Ze zullen je met plezier helpen en begrijpen dat hun inspanningen worden gewaardeerd.

2. Maak van lezen een gewoonte

Het is nooit te vroeg om je kind geïnteresseerd te krijgen in lezen. Een regelmatige leesgewoonte helpt je kind zijn of haar woordenschat te verrijken en verbetert de communicatie. Laat je kind het belang van lezen zien door dit zelf regelmatig te doen. Creëer een sfeer van lezen door je huis te vullen met kranten en boeken. Als je kind te jong is om alleen te lezen, maak dan van het verhaal van het gezin een dagelijkse activiteit van 20 minuten. Kies verschillende thema’s en lees ze met veel plezier voor.

3. Samen koken en bakken

Verander je keuken in een oase voor wiskunde en wetenschap. Het is de lekkerste en meest voedzame manier om wat serieuze kennis binnen te sluipen. Laat je kind de ingrediënten meten (of meet ze zelf op als ze te jong zijn), leg ze uit wat er gebeurt als je water kookt, een sausje mengt of een taart in de oven bakt. Maak samen een pizza voor een leuke, interactieve taak: laat ze het deeg uitrollen, leg de voorgesneden groenten op de pizza en kijk hoe het tot leven komt in de oven.

4. Speel spelletjes met woorden

Maak het leren leuk met woordspelletjes. Ze entertainen niet alleen je kind, maar dagen ook hun geest uit. Scrabble en Boggle zijn familie favorieten die iedereen samen kan spelen rond de eettafel. Hangman en I Spy zijn geweldig om nieuwe woorden aan hun woordenschat toe te voegen. Als je je kind een vreemde taal wilt leren, is Bingo een geweldige optie. Je kunt je Bingo-vel maken met behulp van papier, een liniaal en een aantal kleurrijke stiften. Flashcards zijn een ander geweldig hulpmiddel voor het leren van talen dat je samen kunt maken.

5. Wees creatief met knutselen

Knutselen kan rommelig zijn, maar ze zijn zeker leuk. Ze geven je kind ook de tijd om zijn of haar fantasie de vrije loop te laten. Een van de beste (en makkelijkste) projecten om thuis te doen is zoutdeegfiguren. Maak je deeg met alleen maar bloem, water en zout. Het is veilig voor je kind en gemaakt van ingrediënten die je al bij de hand hebt. Help je kind met het maken van bloemen, mensen of dieren. Het kleuren kan gedaan worden met waterverf zodra ze uit de oven komen of door wat kleurstof in het deeg te mengen.

Laat je kind verder leren met een taalcursusOntdek meer!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer