GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

Veelgestelde vragen over studeren in het buitenland

Veelgestelde vragen over studeren in het buitenland

Spannend! Na een lange en misschien vermoeiende reis ben je eindelijk aangekomen op je nieuwe bestemming. Het avontuur kan beginnen. De eerste dag is voor iedereen altijd wat wennen. Je moet nog je weg vinden naar de lokale bakker, de bankautomaat en misschien ook je EF school. Met plezier  beantwoorden we de meest voorkomende vragen. Lees deze blog over veelgestelde vragen over in het buitenland studeren op je gemak, stop met zorgen maken en laat je volledig onderdompelen in je nieuwe avontuur!

1. Hoe bereik ik de school op mijn eerste dag?

Deze vraag stel je best zo snel mogelijk aan je gastverblijf, kamergeno(t)en of de medewerkers van de residentie. Zij weten welke bus of trein je moet nemen, waar je uit moet stappen en hoe je verder naar het schoolgebouw moet wandelen. Nog geen lokale simkaart gekocht en ben je niet zeker of je onderweg wifi hebt, maak dan een screenshot of print de routebeschrijving uit en je bent helemaal klaar voor vertrek. Aangezien het de eerste schooldag is, raden we je aan om wel op tijd te vertrekken. Alles is nog nieuw en je weg vinden duurt waarschijnlijk iets langer dan normaal. En mocht je de kans krijgen, waarom plan je dan geen generale repetitie in? Zo kan je alvast de route rustig uitstippelen en op je gemak de weg zoeken.

2. Help, ik begrijp nog niets van de taal?

Afhankelijk van het niveau waarop je begint, moet je soms wennen om de hele dag niets anders te horen dan een vreemde taal – maar dat gaat jou net enorm helpen bij het leren van die taal. In het begin is het handig om een woordenboek bij je te hebben. Je gastverblijf en de medewerkers op de school zijn gewend aan mensen van allerlei verschillende taalniveaus, dus ze kunnen langzamer praten of simpelere woorden gebruiken als dat nodig is.

3. Kan ik met wifi verbinden?

Alle scholen bieden gratis wifi aan en op de eerste schooldag krijg je de inloggegevens. Aangekomen in je gastverblijf of residentie? Dan kan je meteen vragen naar het wifinetwerk daar. In sommige gastverblijven is het internet niet gratis, dus zoek dat zeker vooraf uit. Bijna overal zijn er gezellige koffiebars of andere openbare plekken met gratis wifi. Vraag een medewerker of medestudent om tips waar je moet zijn.

4. Hoe blijf ik in contact met mijn gezin en vrienden thuis?

Veel apps zoals onder andere: WhatsApp, Snapchat, Skype, e-mail enzovoort geven je de mogelijkheid om gemakkelijk contact te bewaren met vrienden en familie thuis. De meesten werken alleen met een internetverbinding en kun je dus sowieso gebruiken op school en andere plekken met gratis wifi. Check vooraf bij je provider hoeveel het kost om je gsm in het buitenland te gebruiken. Als ze geen goede aanbieding hebben, dan krijg je vaak een enorm dure telefoonrekening. Wil je alleen wifi gebruiken, dan raad ik je aan je mobiele datagebruik helemaal uitschakelen om te voorkomen dat de kosten per ongeluk toch oplopen (een tip: zet indien je telefoon op vliegtuigmodus met de wifi-functie nog aan). Overweeg en bekijk de mogelijkheden om op je bestemming een telefoon of simkaart te kopen. Als je voor prepaid kiest, kun je nooit te veel uitgeven. Vergeet niet dat je ook op je computer kunt mailen, skypen en chatten.

5. Hoe ga ik overleven zonder Belgische frietjes en stoofvlees?

We weten dat het altijd een beetje gek is om ander voedsel te eten dan je gewend bent, maar dit hoort helemaal bij de ervaring. Misschien ontdek je wel een geweldige lokale specialiteit die je nooit meer kan missen! Mijn tip: proef iets nieuws voordat je meteen zegt dat je het niet lust, zelfs als het er niet zo lekker uitziet.  (Stoofvlees ziet er ook niet heerlijk uit en dat is het wel!)  Gastverblijven zijn meestal gewend om maaltijden te bereiden voor mensen met verschillende smaken en slagen er meestal toch in om studenten de lokale smaken te laten proeven. In cafetaria’s vind je altijd veel verschillende gerechten, maar je kunt het beste zo veel mogelijk verschillende lokale maaltijden proberen. En met nieuwe vrienden uit eten gaan is sowieso een van de leukste manieren om een nieuwe cultuur te ontdekken. Ben je ergens allergisch voor, vraag dan altijd naar de ingrediënten en vraag je docent om je alle woorden te leren die je nodig hebt voor een veilige culinaire ontdekkingstocht.

6. Wat als ik geen vrienden maak?

Maak je geen zorgen, het fijne aan studeren in het buitenland is dat vrijwel iedereen op school in hetzelfde schuitje zit. Iedereen komt naar een vreemd land waar ze niemand kennen en je medestudenten zijn waarschijnlijk even nerveus over het maken van nieuwe vriendschappen als jij. Maar het is gemakkelijker dan je denkt. Maak gewoon een casual praatje met mensen, doe mee aan activiteiten en wees je geweldige, grappige en open-minded zelf. Mocht je het nog steeds lastig vinden: je klasgenoten zijn vaak een goed begin voor een mogelijke vriendschap. Je zit immers een groot aantal uren per week in dezelfde klas en samen huiswerk maken is een handige manier om een band te krijgen (en veel leuker dan dat in je eentje doen).

7. Hoe geraak ik van mijn jetlag af?

Raad eens: we hebben een blog dat je kunt lezen terwijl de jetlag je ’s nachts wakker houdt. Probeer zo snel mogelijk in het nieuwe ritme te komen. Arriveer je ’s middags, ga dan niet meteen naar bed maar ontdek je nieuwe omgeving door een wandeling te maken. De zonneschijn en de frisse lucht helpen je lichaam om te wennen aan dit vreemde ritme. Drink veel water en eet lichte maaltijden. En maak je niet al te veel zorgen over die jetlag. Blijkbaar heb je voor elk uur tijdsverschil één dag nodig om weer helemaal de oude te worden.

8. Hoe bewaar ik mijn reisdocumenten?

Maak elektronische kopieën van al je belangrijke documenten vóór je vertrekt. Scan ze in of maak er een foto van met je gsm en mail ze vervolgens naar zowel jezelf als een naaste die thuisblijft. Zo kan hij of zij je helpen als je zelf niet meer bij je documenten kunt. Als je je paspoort kwijtraakt neem je best contact op met de Belgische ambassade op jouw bestemming. Daar kunnen ze je aan een nieuwe helpen en meedenken over het oplossen van visumproblemen. Ben je je ticket kwijt (wat waarschijnlijk toch al digitaal was), neem dan contact op met je boekingskantoor of de luchtvaartmaatschappij.

9. Wat als ik mijn familie en vrienden erg begin te missen?

Heimwee overkomt de besten. Soms wil je gewoon eventjes in je eigen bed slapen en eten wat je altijd eet. Meestal helpt het om eerst jezelf even te verwennen en het is zeker oké om eventjes emotioneel te zijn: koop een grote bak ijs en kijk via Skype samen met je vrienden thuis je favoriete film. Maar daarna moet je echt voor afleiding zorgen. Het druk hebben en afspraken maken helpt tegen heimwee, dus meld je aan voor activiteiten en ontdek jouw nieuwe stad met je nieuwe vrienden.

10. Mogen mijn vrienden en famile op bezoek komen?

Ja, je familie en vrienden mogen zeker langskomen op jouw bestemming. Ze kunnen niet in jouw gastverblijf of de residentie logeren, maar er zijn meer dan genoeg andere accommodatiemogelijkheden waar ze kunnen verblijven.

11. Wat als het zo leuk is dat ik niet meer naar huis wil komen?

Geen probleem: je kan jouw studietijd in het buitenland een paar weken verlengen. Of je boekt gewoon zo snel mogelijk weer een reus terug naar jouw droombestemming.

Nogmaals applaus voor onze experts die me hebben geholpen bij het samenstellen van de antwoorden op deze vragen: Romina, Florent, Jennifer, Vanja, Florence en Simon. Jullie zijn fantastisch!

Zit je nog steeds met vragen? Neem gerust contact met ons op!Contacteer ons!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden