GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

Wil je volgende zomer op reis? 7 tips voor een perfecte planning

Wil je volgende zomer op reis? 7 tips voor een perfecte planning

Vanaf de eerste zonnestralen door de gordijnen komen piepen en het buiten een beetje warmer wordt, beginnen we al af te tellen naar de zomer. En als we denken aan de zomer, denken we natuurlijk aan vakantie, rust en mooi weer. Die vakantie is dan ook het ideale moment om erop uit te trekken en een stukje van de wereld te verkennen. Maar een goede reis vraagt natuurlijk de juiste voorbereiding, lees daarom snel even onze 7 stappen over hoe je het beste je volgende (zomer)reis plant.

1. Kies een passende bestemming

Als jouw zomerplan surflessen op Malta bevat, moet je niet gaan zoeken naar een accommodatie ver van zee. En als je rustig vakantie wilt vieren in een gezellig strandhuisje, dan is een bruisende metropool zoals Londen waarschijnlijk niet jouw ideale bestemming.

2. Bepaal wat je uit deze reis wilt halen

Als je het doel weet, kun je veel beter plannen maken. Droom je ervan om eens te gaan surfen? Misschien wil je wel iets concreters doen, zoals het verbeteren van je taalvaardigheden of jezelf voorbereiden op een studie aan een buitenlandse universiteit. Wat je ook wilt doen: neem die beslissing snel genoeg zodat je je weg naar dat doel kunt gaan plannen. Ik ben ervan overtuigd dat het een stuk makkelijker wordt als je weet wat het doel van je reis is.

3. Boek vroeg

Serieus: dat reisje plant zichzelf niet. Wacht niet tot het laatste moment om alle belangrijke details te regelen. Ga NU aan de slag, aangezien je nu nog gemotiveerd bent. Door vroeg te boeken kun je niet alleen rekenen op meer kortingen en speciale deals, maar heb je ook genoeg tijd om na te denken waar je echt naartoe wilt en wat je graag wilt doen. Bovendien heb je dan iets superleuks om in de donkere winter en natte lente naar uit te kijken.

4. Pak je bagage op de juiste manier

Te veel inpakken is een van de slechtste dingen die je kunt doen als je op reis gaat naar het buitenland. Misschien wil je wel je innerlijke Chris Burkard ontwikkelen voor de kust van Moonlight Beach in San Diego, maar waar ga je al die fotografiespullen laten in je koffer? Je hebt die spiegelreflexcamera, dat statief en die hele bups lenzen waarschijnlijk echt niet nodig. Als je een camera op je telefoon hebt, voldoet die waarschijnlijk al zonder dat-ie veel ruimte inneemt – ruimte die je beter kunt gebruiken voor souvenirs op de terugweg. Dagdromen over alle hobby’s die je in het buitenland kunt uitoefenen is geweldig, maar uiteindelijk levert het alleen maar irritant extra gewicht op.

5. Regel al het papierwerk

Bij elke fotoreeks van glamoureuze reisjes hoort een kleine hoeveelheid saai papierwerk dat ooit geregeld moest worden. Je weet waarschijnlijk al alles over het aanvragen van een paspoort, maar vergeet zaken als je visum, vaccinaties en reisverzekering niet. Je weet nooit hoe streng de controle op de luchthaven is. Soms wil de douane zelfs een retourticket en accommodatiebevestiging zien.

6. Denk na over je budget

Denk goed na over een realistisch budget. Na het berekenen van je vlucht- en accommodatiekosten moet je wat research doen naar je verwachte dagelijkse uitgaven. Veel reizigers die voor het eerst naar een bestemming gaan, gebruiken grappige tools als de Big Mac index of de Chai Latte Index om te ontdekken hoe duur lokale uitgaven zijn. Het zijn geen exacte metingen, maar ze geven je een goed idee van de kosten in vergelijking met wat je thuis betaalt.

Verder moet je ook de juiste munteenheid voor jouw bestemming hebben en weten wat de wisselkoers is. Voor wat extra hulp om binnen je reisbudget te blijven zijn er allerlei apps op de markt. Tripcoin en Trabee Pocket zijn twee van mijn favorieten.

7. Zet een noodbudget opzij

Naast je realistische budget moet je altijd een noodbedrag voorhanden hebben. We verwachten natuurlijk niet dat je in de problemen raakt, maar van bagagekosten tot vertragingen met extra vervoer: je weet nooit wanneer zaken (financieel) anders lopen dan gepland. Als je dit geld uiteindelijk niet voor deze reis gebruikt, dan kun je het gebruiken bij het regelen van je volgende trip.

Nu is het misschien lastig om je voor te stellen dat er tijden komen waarin je geen winterjas, sjaal, vest, laarzen, drie paar sokken en een mooie droom nodig hebt om de dag door te komen. Maar wie eenmaal z’n zomervakantie gepland heeft, heeft iets wat hem/haar het hele jaar door warm houdt. Goeie reis!

Verbeter jij je taalniveau deze zomer?Ga op reis met EF!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden