GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

Waarom een app niet volstaat om een taal te beheersen

Waarom een app niet volstaat om een taal te beheersen

In dit tijdperk waarin we permanent aan onze GSM’s zijn vastgeplakt, is er voor zowat alles een app – zelfs voor het leren van een nieuwe taal! En omdat de echte waarde van het spreken van meerdere talen steeds duidelijker wordt (denk aan: geweldige werk- en reismogelijkheden), zijn taalondersteunende apps een populaire keuze geworden voor toekomstige tweetaligen.

App-learning heeft zeker zijn voordelen. Zo is er de mogelijkheid om te leren door middel van gamification. Door het ontwikkelen van spellen rond essentiële taken zoals het onthouden van woordenschat of het correct gebruiken van de grammatica, kunnen apps het leren minder als een karwei laten voelen en meer als een plezier. Want wie houdt er niet van felle kleuren, gekke trucjes en vrolijke feestgeluiden?

Ze zijn ook binnen handbereik – letterlijk. De meesten van ons gaan zelfs nauwelijks naar de badkamer zonder hun telefoon mee te nemen. Dit betekent dat je nauwelijks verplicht bent om je gewoontes te veranderen. Zonder dat u naar de les hoeft te gaan, schakelt u gewoon over van het zitten op de bank door Instagram te scrollen naar het zitten op de bank om basiszinnen in het Frans of Spaans te leren.

Apps zijn een geweldige plek om te beginnen, maar niet om af te werken.

Als het gaat om het leren lezen en het begrijpen van tekst, vooral als de taal een ander alfabet gebruikt dan het uwe, kunnen deze apps u helpen om aan de slag te gaan. Ze zijn uitvoerig uitgetest. Als u regelmatig de tijd neemt met een app, zult u vrijwel zeker zien dat uw begrip van het lexicon, de syntaxis en de grammatica van de door u gekozen taal verbetert. (Wat moeilijk is om niet te doen, met hun bijna-constante notificaties.)

Maar kan een app je echt, en ik bedoel echt, vloeiend maken in een andere taal?

Nee.

Vlotheid is in de cultuur en de immersie verankerd.

Ik zeg niet dat deze twee leerstijlen niet naast elkaar kunnen bestaan. Ze kunnen allebei een waardevolle plaats hebben in je leertraject. Het gebruik van een app voor het leren van talen kan je helpen om je lees- en schrijfvaardigheid op gang te brengen en te oefenen. En dat is essentieel: de basis voor je leerproces. Maar actief deelnemen aan een gesprek in een andere taal betekent dat je je vaardigheden naar het volgende niveau brengt – een niveau dat essentieel te beheersen als je vloeiend wilt worden.

Zelfs met spraakherkenningsgames en algoritmen die zijn ontworpen om je leerervaring te personaliseren, kunnen apps je niet leren om te reageren op de onvoorspelbaarheid van situaties in het echte leven die verder gaan dan de situaties die in de digitale lessen worden gesimuleerd.

Dus, zodra jij en je vermoeide duimen de basis hebben gedekt, is het tijd om je paspoort boven te halen! De ervaring van het leren in het buitenland, het leven met native speakers en het echt navigeren in het dagelijks leven in een andere taal, zal je het meest helpen om je spreekvaardigheid te verbeteren.

Als het gaat om het opbouwen van levenslange taalvaardigheden, is het duidelijk dat taalonderdompeling leidt tot zeer doeltreffend leren. En omdat je je niet echt laat onderdompelen in de taal door het gebruik van een app, is de beste manier om dit te bereiken het volgen van taallessen – in de internationale sfeer.

De praktijk in situ heeft zijn voordelen

De logica is hier vrij duidelijk. Door te studeren in het buitenland krijg je een veel beter begrip van de taal in de context door ook een dieper begrip van de cultuur te krijgen. Wanneer je volledig in de taal bent opgegaan, ben je verplicht je beginnende taalvaardigheden ten alle tijden en in elke situatie te oefenen: thuis babbelen met je gastgezin; met het openbaar vervoer naar de les gaan; zelfs het kiezen of kopen van goederen op je wekelijkse boodschappenlijstje.

Deze echte gesprekken helpen je om situaties, je gevoelens en meningen beter te beschrijven en ook om snel en effectief te reageren in waardevolle gesprekken.

1. Je leert nieuwe mensen kennen in het buitenland

Door je in te schrijven voor een internationale cursus, word je omringd door vriendelijke mensen met dezelfde leerdoelen die dezelfde uitdagingen aangaan als jij, waardoor ze de perfecte studiebuddies, oefenpartners en ondersteunende vrienden zijn. Bovendien kan je in groepsverband leren van de fouten van je klasgenoten alsook van je eigen fouten.

2. Er zijn eindeloze gesprekspartners

Door de interactie met native speakers uit verschillende generaties en regio’s, oefen je gesprekken met verschillende accenten, en culturele achtergronden, waardoor je op de lange termijn een betere communicator wordt. Het geeft je ook de beste kans om je accent te perfectioneren. Wanneer je je volledig in de taal verdiept, zul je al snel een goed gevoel voor de taal ontwikkelen!

3. Casual gesprekken brengen je verder dan boeken.

De taal evolueert ook in een razend tempo. Apps kunnen je niet de nieuwste uitdrukkingen of slang aanleren. Evenmin zal het de juiste verbuigingen en de correcte levering aantonen die nodig zijn om het de gewenste zin te geven. (Apps staan niet bekend om hun sarcasme of komische timing!) Maar weet je wat wel? Samenkomen met je peers in het echte leven. En dat zal zeker voor betere herinneringen zorgen.

Er zijn veel factoren die een rol spelen bij het leren van een taal, een beter begrip van de grammatica en vocabulaire is slechts de eerste stap. Als je je telefoon neerlegt en met de mensen om je heen praat, zul je de taal vloeiend leren spreken. Hebben we zelfs nog meer screentijd nodig?

Leer een taal in het buitenlandMeer informatie
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Ontdek de wereld en leer een taal in het buitenland

Lees meer