Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

WK Voetbal: 5 dingen die je moet weten over België

WK Voetbal: 5 dingen die je moet weten over België

Het Belgische voetbal is weer helemaal terug van weggeweest. Sinds ze in 2014 voor het eerst in 12(!) jaar nog eens geselecteerd werden voor het WK is de voetbalgekte in België niet meer weg te denken. In zowat elk dorp worden grote schermen geplaatst waar iedereen, gekleed is zwart / geel / rood uiteraard, samen hun Rode Duivels aanmoedigen.

  1. De Sterspelers

Maar liefst 7 spelers uit België behoren tot de 100 beste spelers ter wereld. Eentje daarvan vind je zelfs net onder het befaame trio Messi, Ronaldo en Neymar.

Kevin De Bruyne – Positie: middenvelder, team: Manchester City

Jan Vertonghen- Positie: middenvelder, team: Tottenham Hotspur

Eden Hazard- positie: aanvaller, team: Chelsea

Dries Mertens, positie: aanvaller, team: SSC Napoli

Vincent Kompany – positie: verdediger, team: Manchester City

Romelu Lukaku – positie: aanvaller, team: Manchester United

  1. De coach

Roberto Martinez werd in 2016 coach van het Belgische Nationale team. De voormalige Everton-coach moest bij zijn oude club vertrekken door de bakken kritiek die hij ontving. Wel maakte hij in Everton kennis met een aantal van onze Rode Devils. Het is dankzij Martinez dat Romelu Lukaka zich kon ontpoppen tot echte topscoorder. Als hij de Duivels naar de overwinning kan brengen zal hij dit niet vieren met ‘champagne showers’ want de bondscoach heeft naar eigen zeggen nog maar 1 glas alcohol in zijn hele leven gedronken. En dat was op zijn eigen trouwfeest.

  1. Handshake

Onze Rode Duivels hebben heel wat tradities, een daarvan in hun handshake. De spelers hebben met elkaar bijna allemaal een verschillende handshake. Zo tikken Lukaka en Batshuayi elkaar gewoon twee ker op de hand. Met De Bruyne heeft Lukaku een net iets moeilijker handshake. Deze werd bekend toen ze tegen elkaar speelden tijdens Manchester City- Everton.

https://gifs.com/gif/the-best-handshake-ever-tunnel-cam-city-0-0-everton-v2ln2m

  1. Dance with the devils

Hoewel er dit jaar heel wat heisa ontstond rond het WK-lied in België, zijn er een aantal liedjes in het Belgische voetbal die we niet meer kunnen wegdenken.

“Come on let’s dance, dance with the devils!” – Dit lied werd gemaakt naar aanleiding van het Europees Kampioenschap in 2014 door radiozender Studio Brussel en is sindsdien een echte hit.

“Il est l’heure, fini l’heure de danser. Danse, t’inquiète pas tu vas danser” – Sinds we heir in belgië twee talen spreken, is er natuurijk ook een lied in het Frans. Daar zorgde de Franse zanger Stromae voor.

Onze noorderburen werden jammer genoeg niet geselecteerd voor het WK. Maar niet getreurd dachten ze, in plaats van te treuren maakte ze een remake van het Belgische WK-lied van de jaren 80. Beluister het hieronder!

https://www.youtube.com

  1. Bier, frieten en de Belgische driekleur

Wanneer de Rode Duivels een belangrijk match spelen, zal je het land ongetwijfels rood, geel zwart zien kleuren. Elke belg met een beetje vaderlandsgevoel haalt zijn vlag boven, versiert zijn auto en support trouwen voor hun rode kampioenen. Een overwinning? Die wordt gevierd met liters bier en een groot pak frieten met mayonaise. Niet dat we daar als belgen een voetbalmatch voor nodig hebben maar toch, cliché is dik oké.

 

Lees hier meer over de Duitse, Spaanse, Italiaanse of Franse voetbal ploeg!

Photo by Gustave Deghilage | Flickr

Zin om in een andere taal mee te supporteren?Ga op taalreis met EF!

Deel dit artikel

Laatste blogs van Cultuur