GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

WK Voetbal: 7 dingen die je moet weten over Frankrijk

WK Voetbal: 7 dingen die je moet weten over Frankrijk

Je kunt het voetbalseizoen niet aftrappen zonder alle voetbal weetjes te kennen. Je wilt namelijk niet voor gek staan bij die ene vriend die alles weet over de voetbalwereld, of dat je behoorlijk uit de toon valt wanneer je omringd bent door enthousiaste voetbalfanaten. Maar no worries: we helpen je. Onze reeks van WK Voetbal blogposts draait om onze favoriete voetballanden. Per land geven we een kort en goed overzicht van de geschiedenis, spelers en termen waar een voetbalhart sneller van gaat kloppen. In deze post spreken we over Frankrijk, een van de topkandidaten om dit WK te winnen.

1. De erfenis

Na de meest dramatische en meest besproken “kopstoot” uit de moderne voetbalgeschiedenis (tijdens Frankrijk-Italië in 2006) is de Franse ploeg een beetje z’n mojo kwijtgeraakt. Het team functioneerde zo slecht, dat de spelers zelfs gingen staken omdat een ploeggenoot na een woordenwisseling niet meer mocht spelen. Maar de afgelopen jaren hebben les Bleus een comeback gemaakt. Tijdens het afgelopen EK in Frankrijk wisten ze de halve finale te bereiken en nu zijn ze een van de favorieten om de cup van dit jaar mee naar huis te nemen.

2. De sterren

De beste clubs van Europa bestaan vaak uit één of meerdere Franse spelers. Hier een paar namen die je echt moet kennen:

Paul Pogba – positie: middenvelder – club: Manchester United

Olivier Giroud – positie: aanvaller – club: Chelsea

Hugo Lloris – positie: keeper – club: Tottenham

Ngolo Kante – positie: middenvelder – club: Chelsea

Blaise Matuidi – positie: middenvelder – club: Paris St Germain

Antoine Griezmann – positie: aanvaller – club: Atlético de Madrid

Raphaël Varane – positie: verdediger – club: Real Madrid

Kylian Mbappe – positie: aanvaller – club: Barcelona

3. Een aanvallende speelstijl!

Dankzij superspitsen en topmiddenvelders als Griezmann, Matuidi en Pogba heeft Frankrijk een uitgebalanceerd elftal met een paar goede aanvalsmogelijkheden. Deze speelstijl is de afgelopen jaren erg doorgeëvolueerd en is tegenwoordig veel meer gebaseerd op counteraanvallen en snel spel dan voorheen.

4. De coach

Didier Deschamps (in Frankrijk staat hij ook wel bekend als “Dédé” of “DD”) was ooit een verdedigende middenvelder bij clubs als Chelsea, Juventus en Marseille. In 1993 won hij de Champions League met Marseille en in 1998 behoorde hij tot de 23 spelers die Frankrijk vertegenwoordigde op het WK. Nadat hij als voetballer met pensioen was gegaan, is hij trainer/coach geworden. Hij begon in 2003 met het coachen van AS Monaco FC, wat tot indrukwekkende resultaten in de Champions League leidde. In 2012 volgde Didier Deschamps zijn oud-ploeggenoot Laurent Blanc op als hoofdcoach van het Franse team.

5. Het voetbal vocabularium

Wereldwijd spreken ongeveer 220 miljoen mensen Frans, in landen die variëren van België en Zwitserland tot Ivoorkust, Kameroen en Algerije. De volgende voetbaltermen moet je absoluut kennen “en Français”:

But – doelpunt

Hors-jeu – buitenspel

Millieu – middenveld

Attaquant– aanvaller

Défenseur– verdediger

Capitaine– aanvoerder

Arbitre – scheidsrechter

Tirs au but – strafschoppenserie

Prolongation – verlenging

Coup franc – vrije trap

Corner – hoekschop

6. Chantez! Zing!

“Allez les Bleus, Allez les Bleus!” (vertaling: “Gáán, les Bleus, gáán, les Bleus!”) – dit is de allerbekendste Franse aanmoedigingskreet.

“Qui ne saute n’est pas français” (vertaling: “En wie niet springt, die is niet Frans”) – hoewel de exacte tekst per stad kan verschillen, is deze kreet een Franse klassieker.

“Aux armes, nous sommes les Français” (“Ga naar je wapens, wij zijn de Fransen!”) – dit is een typische aanmoedigingskreet met een vleugje strijd.

“I will survive” – jawel: de superhit van Gloria Gaynor is in 1998 gebombardeerd tot Frankrijks overwinningslied en sindsdien nooit meer uit beeld verdwenen.

7. ‘Faire la fëte’ op Les Champs Elysées

Als één van de topfavorieten gaat Frankrijk helemaal los met het regelen van gigantische schermen en het organiseren van wedstrijdfeestjes. Toch begint het feest pas écht als Frankrijk de finale haalt of het toernooi wint, zoals in 1998 en 2000. Les Champs Elysées, de beroemdste straat van Frankrijk in Parijs, stroomt dan vol met duizenden super vrolijke fans die tot in de vroege uurtjes zingen, feesten en champagne drinken.

Foto van Mariusz Cieszewski / het Poolse Ministerie van Buitenlandse Zaken, Flickr/Creative Commons

Zin om in het Frans mee te supporteren?Ga naar Frankrijk!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden