GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

WK voetbal: 7 dingen die je moet weten over Spanje

WK voetbal: 7 dingen die je moet weten over Spanje

Een van de beste voetbal teams ter wereld is Spanje. Voetbal is er namelijk een soort religie. Het team, genaamd ‘La Roja’ bestaat uit grote sterren en heeft veel potentieel, ongeacht op welke wedstrijd. In deze blog post geven we je een overzicht van de spelers, de speelstijl, belangrijke spaanse termen en tradities die dit team (en het land zelf!) doen knallen.

1. De sterspelers

De Spaanse ploeg zit vol sterren en het is moeilijk om te beslissenn wie de beste zijn. Zelfs de jongens op de bank zijn geweldige spelers van bijvoorbeeld Real Madrid of FC Barcelona.

Andrés Iniesta – positie: middenvelder – club: FC Barcelona

David De Geo – positie: keeper – club: Manchester United

Sergio Ramos – positie: verdediger – club: Real Madrid

Marco Asensio – positie: aanvaller – club: Real Madrid

Gerard Pique – positie: verdediger – club: FC Barcelona

David Silva – positie: middenvelder – club: Manchester City

2. De titi-taka-voetbal stijl

De typische Spaanse speelstijll noemt men de tiki-taka-voetbal stijl en word gekenmerkt door korte en snelle passes en balbehoud. Volgens velen is dit de afgelopen jaren dé sleutel tot gigantisch succes.

3. De coach

De Spanjaard Julen Lopetegui speelde in de jaren 90 als keeper voor Real Madrid en FC Barcelona en deed in 1994 mee aan het WK. Sinds hij in 2003 bondscoach werd, heeft hij de Spaanse Onder-18- en Onder-21-teams al naar meerdere titels geleid. Sinds 2016 is hij de coach van het hoogste elftal, nadat het team licht teleurstellend op het EK ten onder was gegaan tegen Italië.

4. Het voetbalvocabularium “en Español”

Het Spaans is, na het Mandarijn (Chinees), de meest gesproken taal ter wereld. Veel spelers hebben Spaans als moedertaal, dus hier een overzicht van de meest gebruikte voetbaltermen en Español:

Gol – Doelpunt

Fuera de juego – buitenspel

Centrocampista – middenvelder

Delantero – aanvaller

Defensa – verdediger

Capitán – aanvoerder

Árbitro – scheidsrechter

Tanda de penaltis – strafschoppenserie

Tiempo añadido – verlenging

Tiro libre (falta) – vrije trap

Saque de esquina – hoekschop

5. The place to be om een wedstrijd te volgen

In aanloop naar belangrijke wedstrijden plaatsen officiële sponsors en gemeenteraden vaak grote schermen in stadscentra, zodat mensen La Roja (“De Rode”, zoals het Spaanse team wordt genoemd) samen kunnen zien en aanmoedigen. Meestal gaan honderdduizenden mensen naar Santiago Bernabéu (het stadion van Real Madrid), waar dan meerdere gigantische schermen worden neergezet. Deze plek staat op zulke momenten bekend als Fan Park en heeft al eens een half miljoen supporters geherbergd!

6. Spanjaarden supporteren samen

“¡Yo soy español, español, español!” (vertaling: “Ik ben Spaans, Spaans, Spaans!”) – dit was in 2010 de meest gehoorde kreet.

“¡A por ellos, oé!” (vertaling: “Laten we ze verslaan!”) – een klassieker sinds 2006. Deze kreet moet het team aanmoedigen en ophitsen.

“¡Que viva España!” (vertaling: “Lang leve Spanje!”) – dit wordt bijvoorbeeld gezongen om het team een hart onder de riem te steken, maar ook als de mannen heel goed aan het spelen zijn en aan de winnende hand zijn. Het is gebaseerd op een nummer van de artiest Manolo Escobar.

7. Vier het feest met “het rode getij”

Als Spanje wint, rennen de Spanjaarden de straat op om dat te vieren. In Madrid springen mensen de fontein in, bijvoorbeeld de Cibeles (bij overwinningen van Real Madrid) of de Neptuno (bij winst voor Atlético Madrid). In Barcelona gaat het Rode Getij (een koosnaampje voor de in rood gestoken Spaanse fans) naar de Canaletas-fontein. De

volgende keer dat Spanje wint, kun je ervan uitgaan dat de nationale ploeg (weer) in een bus stapt en door de straten rijdt, om de overwinning te vieren met het Rode Getij en om de fans te bedanken voor hun support!

Foto van Grabaluz, Flickr / Creative Commons

Zin om in het Spaans te supporteren?Ga naar Spanje!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden