GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

4 tips om sneller een nieuwe taal te leren

4 tips om sneller een nieuwe taal te leren

Alleen maar een paar lessen volgen is niet genoeg om een nieuwe taal vloeiend te leren spreken. Om een vreemde taal onder de knie te krijgen, zijn moeite, doorzettingsvermogen en geduld nodig. Maar door je energie slim te gebruiken, goed te focussen en een paar gewoontes te doorbreken, kun je het meeste uit jouw tijd in het klaslokaal halen. Zo heb je de taal extra snel in de vingers.

Hieronder onze bewezen tips om het meeste uit de les te halen:

1. Maak slim gebruik van je woordenlijsten

Als je nieuwe woorden leert in de klas, denk je dat je ze nooit meer zult vergeten. Helaas is de praktijk weerbarstiger. Woorden komen vaak in zulke grote hoeveelheden, dat het onmogelijk is om ze allemaal direct en voor altijd in je hoofd te prenten. Maar wanneer je ze eerst opschrijft, blijven ze beter hangen. Woordenlijsten aanleggen is daarom een geweldige manier om een taal te leren. En weet je wat nóg beter is? Die lijsten daadwerkelijk gebruiken!

Om jouw woordenlijsten optimaal te benutten, kun je nieuwe woorden het beste categoriseren en linken aan hun betekenissen. Op die manier kunnen je hersenen ze allemaal verwerken. Een paar methoden:

  • Verdeel je pagina in drie kolommen, met daarin links het woord, in het midden de grammaticale betekenis (of het bijvoorbeeld een zelfstandig naamwoord, werkwoord of bijvoeglijk naamwoord is) en de definitie. Zodra je een nieuw woord leert, voeg je dit toe aan je lijst: ‘chirurg – zelfstandig naamwoord – een arts die operaties uitvoert’ bijvoorbeeld. Houd je hand op een van de kolommen om jezelf te overhoren.

  • Geef nieuwe woorden een bepaalde kleur, afhankelijk van hun doel: hun grammatica, hun onderwerp (reizen, werken of eten en drinken bijvoorbeeld) of gebruik (straattaal, formeel of informeel taalgebruik). Door het gebruik van dezelfde kleuren zul je snel gerelateerde woorden herkennen en kun je jezelf makkelijker overhoren.

  • Versterk je geheugen door het woord ook in een zin te gebruiken. Heeft jouw leraar het woord in een bepaalde context gegoten of er een afbeelding bij getekend? Neem alles over. Door een woord in een bepaalde context te onthouden, voorkom je dat het het ene oor in en het andere oor uit gaat.

2. Ontwijk studiegenoten die dezelfde taal spreken

Misschien volg je wel een taalcursus in het buitenland en ben je goed bevriend geraakt met iemand anders uit Nederland. Heel leuk, maar probeer toch te voorkomen dat je met elkaar gaat samenwerken in de les! Waarom? Als je overlegt met iemand die jouw moedertaal spreekt, hoef je jezelf niet meer uit te dagen en zul je steeds geneigd zijn om weer terug te vallen op je eigen taal. En dat terwijl het juist heel dapper is om op iemand af te stappen die je nog niet kent en met wie het een stuk lastiger is om een gesprek te voeren! Zo voorkom je kletspraatjes, ben je meer gefocust en ga je harder werken om te kunnen communiceren in de taal. En echt: is werken niet precies datgene waarvoor je naar de les kwam?

3. Praat, praat, praat

Nu bedoelen we niet dat je zo’n student moet zijn die de hele dag zit te kletsen, de leraar steeds in de rede valt en de les compleet overneemt. Dat is niet zo vriendelijk naar je studiegenoten toe. Maar als je helemaal niet meedoet, werk je je leraar ook alleen maar tegen je in het harnas. En onthoud: de docent is er om je te helpen. Heb je vragen, twijfel je ergens over, kun je wel wat extra hulp gebruiken? Spreek het uit! Het hardop verwoorden van je probleem is al een goede oefening op zich. Vaak kom je zo al tot een oplossing voordat iemand anders die aandraagt. Door weg te zakken in twijfel, leer je geen vreemde taal. Wel door niet weg te lopen voor je problemen. En, wie weet: misschien is er wel iemand anders in de klas die tegen hetzelfde aanloopt en ook zijn voordeel doet met het antwoord van de leraar…

4. Kom altijd naar de les

Je weet hoe het gaat: je hebt je aangemeld voor een cursus Mandarijn, Turks, Spaans of Frans en bent in het begin zo blij als een kind. De eerste paar lessen gaan nog goed, maar daarna, tsja, slokt de rest van je leven de cursustijd op. Je bent druk op je werk, vrienden komen langs, je verslaapt je een keer… Zo wordt die felbegeerde wens om een taal te leren na een tijdje wel heel erg ondergesneeuwd. Te veel studenten springen veel te enthousiast in het diepe, zonder te weten waar ze aan beginnen. En hoewel geen enkele student denkt dat het hem of haar zal overkomen, halen de meeste van deze studenten het einde van hun langetermijnprogramma niet. Zorg dat jou dit niet gebeurt! Hoe kun je jezelf motiveren om toch altijd naar de les te gaan? Drie ideeën:

  • Herinner jezelf continu aan de reden voor je cursus. Plak inspirerende quotes aan de computer of de spiegel, praat met vrienden en familie over jouw motivatie of stel jezelf voor hoe blij je bent als je je doel hebt bereikt.

  • Dompel jezelf onder in de cultuur van jouw nieuwe taal. Eet het lokale eten, kijk films, lees over het land of de landen waar de taal wordt gesproken en volg het nieuws om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

  • Boek een vlucht naar dat land. Door dit te doen, ben je jezelf verplicht om die reis daadwerkelijk te maken. Dan moet je de taal voor die tijd natuurlijk wel zoveel mogelijk onder de knie zien te krijgen!

Waar wil jij een taal leren spreken?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer