Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

5 redenen om uw kind kansen te bieden die u zelf nooit had

5 redenen om uw kind kansen te bieden die u zelf nooit had

Uw eigen zoon of dochter zien groeien, veranderen, leren en een eigen mening ontwikkelen is één van de grootste geneugten in het leven. Maar het gaat toch allemaal snel, niet? Het lijkt soms wel alsof uw kind lijkt te sprinten naar het volwassen leven toe. Het is niet gemakkelijk om een zoon of dochter volwassen te zien worden. Maar weet u wat nog veel moeilijker is? Niet toestaan dat hij of zij de beste versie van zichzelf wordt. Een periode in het buitenland is hierbij een enorm waardevolle investering in de toekomst van uw kind, zeker in de hedendaagse internationale en steeds gecompliceerder wordende wereld.

Zelfs als u zelf nooit de kans hebt gekregen om te reizen, te studeren of in het buitenland te wonen toen u jong was, zijn hier vijf redenen om die mogelijkheid wel aan de volgende generatie te bieden:

1. Laat uw kind zijn/haar “tribe” van gelijkgestemden ontmoeten

Hoe comfortabel uw eigen huis, straat, stad en leven ook is: de wereld is zoveel groter dan onze alledaagse omgeving en contacten. Uit onderzoek blijkt steedsopnieuw dat relaties, in tegenstelling tot rijkdom of sociale klasse, de sleutel zijn tot geluk. Voor jonge mensen komt de behoefte om “hun soort mensen” te ontmoeten steeds opnieuw bovendrijven. Tijdens het opgroeien zijn sociale groepen álles en de ondersteuning (of het gebrek daaraan) die een kind daarvan krijgt, heeft invloed op zijn/haar begrip van zichzelf en diens plek in de wereld. Het is natuurlijk geweldig dat uw kind thuis is omringd door een groep belangrijke mensen zoals ouder(s), familie en vrienden, maar er is een verschil tussen “gelijkgestemden” en de mensen die ons in het dagelijks leven omringen. Mensen die zich bij de “tribe” van uw zoon of dochter zullen voegen, hebben gedeelde interesses en dezelfde doelen en vergroten elkaars zelfvertrouwen. Door te reizen en in het buitenland te studeren, worden jonge mensen aangemoedigd om tijd door te brengen met leeftijdsgenoten met dezelfde waarden en interesses. Zo’n periode kan intensief en uitdagend zijn voor een jongere en de “tribe” blijft vaak levenslang aan hem of haar verbonden.

2. Help uw kind zich overal en bij iedereen thuis te laten voelen

Als er één ding is wat uitwisselingsstudenten, expats en langetermijnreizigers allemaal met elkaar eens zijn, dan is het wel het verrassende besef dat mensen allemaal hetzelfde zijn, ondanks hun taal- en culturele verschillen. Nu waardeert uw puber of jongvolwassene dat misschien nog niet. Op de oppervlakte, vanaf ver weg gezien op het nieuws of via het blauwe licht van een smartphone, lijkt het misschien alsof Nederlandse jongeren weinig gemeen hebben met tieners uit bijvoorbeeld China, Singapore, Australië, de Verenigde Staten, Frankrijk, Argentinië en Zuid-Afrika. Maar wanneer u uw kind het leven laat ervaren en laat studeren op een van die plekken (of ergens anders!) dan zult u vanzelf zien hoe het z’n horizon verbreedt en de empathie voor anderen vermenigvuldigt.

3. Help uw kind zijn/haar taalvaardigheden te vergroten

Er is geen betere manier om een nieuwe taal te leren en er met vertrouwen in te gaan communiceren dan door een tijdje in het buitenland te wonen. De taal- en levenslessen die een jongvolwassene er leert is onbetaalbaar en in de hedendaagse wereld en arbeidsmarkt is het echt een voordeel om meertalig (en bicultureel) te zijn. Dit betekent dat jonge mensen die geen werkniveau hebben behaald in minstens één vreemde taal (inclusief het bijbehorende culturele begrip) het risico lopen om buiten de boot te vallen als ze een internationale werkplek of functie ambiëren. Het leren van een vreemde taal heeft oneindig veel voordelen: van het vergroten van je denkkracht tot het verkleinen van het risico op dementie en de groeiende kans op een internationale toekomst.

4. Maak de hele wereld toegankelijker voor uw kind en breng nieuwe mogelijkheden binnen handbereik

Wie een duik neemt in een nieuw, internationaal leven, zal merken dat daar meteen veel nieuwe mogelijkheden mee binnen handbereik komen. Geloof ons: het nerveuze gevoel dat uw zoon of dochter in eerste instantie in het buitenland zal hebben, verdwijnt razendsnel en binnen een mum van tijd zal het zelf plannen gaan maken om meer nieuwe dingen te ontdekken. Dit zelfvertrouwen komt voort uit het eerder genoemde idee dat we allemaal hetzelfde zijn en het goede gevoel dat bij het slagen in een uitdaging hoort.

5. Geef uw kind de leiderschapsvaardigheden die hij/zij nodig heeft

Meer dan ooit in het leven van uw kind is de mensheid op politiek en sociaal vlak verdeeld. Op veel plekken ter wereld lopen de emoties en boosheid hoog op. Uw zoon of dochter maakt deel uit van de opkomende generatie denkers, politici, ouders, leiders en veranderaars wiens bijdrage invloed zal hebben op de rest van deze eeuw. Jonge mensen hebben vaardigheden nodig waarmee ze de wereld die ze erven, kunnen vormgeven. Een buitenlandperiode is een geweldige manier om deze eigenschappen te ontwikkelen.

Reizen, culturele onderdompeling en het leren van een taal stimuleren onafhankelijkheid, creativiteit, creatief denken, tolerantie, probleemoplossend vermogen, sociale vaardigheden en taalvaardigheden: stuk voor stuk zaken die positief bijdragen aan de ontwikkeling van de leiders, denkers en burgers van de morgen.

Deel dit artikel

Laatste blogs van Talen