GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

Gustav Björlings ervaring: van student tot werken bij EF

Gustav Björlings ervaring: van student tot werken bij EF

Wanneer ik Gustav leerde kennen, viel één ding me meteen op: deze jongen is fancy en deftig. Met z’n blazer, dubbel gegespte loafers, slimfitbroek en roze sokken. Ja, dat lees je goed: roze sokken. Oh, en hij droeg één van die provocerende, eerlijke armbandjes van Ung Cancer (je mag zelf raden wat erop stond). Los van zijn indrukwekkende Scandinavische looks heeft Gustav veel gezien en gedaan sinds we elkaar tien jaar geleden ontmoetten. Hij volgde een taalcursus van EF in het Franse Saint-Raphael toen hij 14 was. Die ervaring maakte zo’n indruk op hem dat het hem overtuigde om in het buitenland te gaan wonen en werken. Het was misschien zelfs het vonkje dat oversloeg om plaats te nemen aan het bureau naast me en stage te lopen bij EF. Maar om te voorkomen dat deze toch al lange introtekst nog veel langer wordt, dames en heren, stel ik u hierbij voor aan Mr. Gustav Björling.

Gustav, kun je ons eerst vertellen wie je bent, je leeftijd, vanwaar je komt en waar je nu woont?

Natuurlijk, ik ben Gustav Björling, ik ben 24 jaar oud en geboren en getogen in Stockholm in Zweden. Op dit moment woon ik in het Zwitserse Zürich.

**Wat houd je deze dagen vooral bezig?
**

Ik ben bijna klaar met mijn zomerstage op de marketingafdeling van EF Education First. Los daarvan sta ik voor een dilemma van een keuze tussen twee totaal verschillende carrièrepaden. Nadat ik mijn scriptie voor de bachelor Business & Economics had afgerond in de Zweedse stad Umea ben ik hier in Zürich beland. Ik had altijd het plan om marketing te gaan doen voor EF, maar dat idee sloeg om toen ik toegelaten werd tot de architectuuropleiding van The Royal Institute of Technology in Stockholm. Al van kleins af aan, is het mijn droom om als architect te werken en hoewel ik EF zal missen, ben ik echt dolblij met deze kans!

Wacht eventjes…. Van business naar marketing en nu architectuur? Proficiat, maar waar komt dat ineens vandaan?

Ik vond tekenen en dingen maken altijd heel leuk en ik vind het heel tof om me heel nerdy met verschillende types technologie bezig te houden. Ik probeerde al een paar jaar toegelaten te worden tot het programma en denk dat het vooral hard werken was. Je moet natuurlijk altijd wat geluk hebben, maar ja. Ik heb ontzettend veel zin om te starten.

Oké we nemen best even een stapje terug. Waar en wanneer heb je met EF in het buitenland gestudeerd? Hoe was dat?

Toen ik 14 was, heb ik een taalcursus bij EF in het Franse Saint-Raphael gedaan. Nu, tien jaar later, kan ik erop terugblikken en zeggen dat die reis best wel een eyeopener was. Het leven in Saint-Raphael was totaal anders dan dat in Stockholm. Ik vond het geweldig hoe spannend en nieuw alles was en nam me voor om meer van de wereld te gaan ontdekken… en dat heb ik dus effectief gedaan.

Hoe veel tijd, na je reis in Saint-Raphael voordat je weer op pad ging?

Pas ongeveer vijf jaar later kon ik weer deftig gaan reizen. Maar zodra ik klaar was met de middelbare school in Stockholm heb ik een bus gepakt naar Oostenrijk, waar ik een skileraar-cursus deed en ben ik dat ook geworden. Na een half jaar werken ben ik teruggegaan naar Zweden.

Nadat ik mijn militaire training in Zuid-Zweden had afgerond, riepen de bergen me weer en ging ik aan de slag als skileraar in Verbier, Zwitserland. In dat Franstalige deel van de Zwitserse Alpen kwam het Frans dat ik bij EF had geleerd goed van pas en ging ik naar school om jongere leerlingen goed les te kunnen geven. Dat was echt een coole ervaring.

Hoe landde je een stage bij EF?

Na die winter in Verbier ging ik terug naar Stockholm en wist ik eerst echt niet goed wat ik ging doen. Ik wist dat ik iets anders wilde, dat wel. Ik besloot een nieuwe uitdaging aan te gaan in Zweden en meldde me aan voor de universiteit van Umea, in Noord-Zweden. Eens ik daar studeerde, werd ik toegelaten tot een uitwisselingssemester aan de universiteit van Zürich. Eenmaal in Zwitserland bedacht ik me dat ik een zomerjob moest zoeken en nadat iemand me in een café het advies had gegeven om te solliciteren bij EF, deed ik dat en kreeg ik deze functie. Het is bizar om te beseffen dat ik nu bij hetzelfde bedrijf werk als dat waarmee ik in het buitenland heb gestudeerd. Maar goed, ik vind deze stage bijna net zo geweldig als mijn tijd in Saint-Raphael!

Wat een rollercoaster, wow. Super om te horen dat je je Frans hebt gebruikt als skileraar. Voor iemand van jouw leeftijd heb je heel wat kunnen reizen. Wat voor invloed hebben al die ervaringen op jou en je karakter, denk je?

Zoals dat gaat met de meeste ervaringen draait het niet zozeer om wat je beleeft, maar vooral om met welke mensen je die momenten beleeft. Dankzij mijn reizen heb ik nieuwe vriendschappen gesloten die ik nooit meer zal kwijtraken. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat ik een zelfstandiger mens ben geworden doordat ik steeds uit mijn comfortzone moest stappen en nieuwe landen en culturen heb ontdekt.

Je hebt 4 talen in je repertoire: Zweeds, Frans, Duits en Engels. Verandert die kennis de manier waarop je reist en leeft?

Van de drie talen die ik bewust heb geleerd, kan ik Engels waarschijnlijk het beste. Het geweldige aan die taal is dat je er met ZO veel mensen mee kunt praten. Het is echt een universele taal. Ik heb nieuwe vrienden gemaakt van over de hele wereld, heb les gevolgd, en ben mijn internationale carrière hier bij EF begonnen, allemaal in het Engels. Het is dé gemeenschappelijke taal van deze wereld, denk ik. En hoewel ik nog steeds geen vloeiend Frans of Duits spreek, spreek ik het op z’n minst goed genoeg om gesprekken te kunnen voeren, in contact te komen met locals en zinnigere ervaringen te hebben als ik op reis ben.

Heb je als internationale, mysterieuze man (met geweldige roze sokken) nog advies voor mensen die hun leven wat internationaler willen maken?

Hm, ja, er is eigenlijk geen perfect advies, aangezien iedereen uniek is, maar ik ga waarschijnlijk het clichéantwoord geven dat je het lef moet hebben om naar het buitenland te gaan. Als je in het begin heimwee hebt, moet je niet meteen teruggaan naar je thuisland, maar jezelf eerst wat meer tijd gunnen en werken om het gevoel in iets positiefs te veranderen. We hebben allemaal – echt allemaal –  weleens heimwee, maar dat gevoel ebt vanzelf weg – echt waar – en dan heb je ontzettend veel lol op die nieuwe plek.

Ben jij geinteresseerd in een buitelandse stage? Lees Meer

Ook werken voor EF?Klik hier
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden