GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

Leer Duits met deze 5 gratis podcasts

Leer Duits met deze 5 gratis podcasts

Je droomt ervan om een perfect Duits gesprek te voeren, maar je inzet kan snel verdwijnen in de schaduw van de rest van het leven. Zonder de noodzaak om elke dag een vreemde taal te spreken, lijkt taalvaardigheid een wonderlijk hoogtepunt dat gewoonweg niet bereikt kan worden. Hoe versnellen we dan onze taalverwerving en bereiken we die schijnbaar onbereikbare hoogten van de Duitse taalvaardigheid?

Podcasts! Haal de vrije ruimte uit wat de Duitsers je “Kopfkino” noemen met een hersenspoeling van virtuele Duitse chit-chat. Beleef stiekeme taalleermomenten en luister dagelijks, waar je maar kunt – of je nu de trein neemt of een kopje koffie drinkt in het café bij jou in de buurt.

Er is altijd tijd om een koptelefoon over je oren te steken, ongeacht wat je dagelijks doet. Hier zijn vijf podcasts voor het leren van de Duitse taal om je op weg te helpen.

1. Coffee Break German

Deze podcast is een voorverpakt genot voor alle niveaus, en het is net zo makkelijk verkrijgbaar als je meeneemkoffie. Coffee Break German biedt een langzame taalles van koffiepauze-lengte voor degenen die haast hebben (hoewel ik geloof dat, naarmate je verder komt in de serie, het malen van bonen, het zetten en het langzaam roeren van suiker deel uitmaken van je pauzetijd).

Het nieuwe aan deze podcast is dat je je nooit alleen voelt op je taalreis. Je leert samen met de Schotse presentator Mark, die in de afleveringen regelmatig samenwerkt met zijn leraar Duits. Er worden fouten gemaakt en lessen geleerd – maar je zit er samen in, vanaf het begin van Guten Tag, tot en met de fijnere grammaticale details en culturele inzichten.

En als je je echt in de Duitse cultuur verdiept, kun je net zo goed de Duitse “Kaffee und Kuchen” (koffie en gebak) traditie omarmen. Dan heb je de tijd om een smakelijke traktatie te proeven en misschien zelfs hun andere projecten in het Spaans, Frans, Italiaans, Chinees, Zweeds en Engels uit te proberen, afhankelijk van hoe groot je je taart wilt hebben.

2. De Easy German Podcast

De filosofie van dit kanaal gaat over het leren van echte mensen en natuurlijke conversatie. De zender begon zijn reis in 2005 toen de maker, Janusz, een video opnam waarin hij de mensen in de straten van Münster begroette. Hij maakte de video als geschenk om twee Vietnamese studenten te helpen die Duits leerden. Toen hij het een jaar later op YouTube plaatste, besefte hij nog niet welke explosieve populariteit het kanaal zou krijgen. Vandaag de dag wordt het Easy German kanaal vergezeld door vele off-shoot projecten, waaronder de taal leer app Seedlang, het Super Easy German kanaal voor complete beginners, en hun podcast.

In wekelijkse video’s gaan de gastheren Janusz en Cari de straten van Duitse steden op om zinvolle gesprekken met vreemden uit te lokken, zodat je kunt leren van moedertaalsprekers. Ze vragen het publiek alles, van kleine praatjes als “Wat heb je als ontbijt gehad?” tot existentiële uitdagende vragen als “Wat is de zin van het leven?”.

Met hetzelfde verlangen naar een tot nadenken stemmende en toch begrijpelijke inhoud voor taalleerlingen, behandelt hun wekelijkse podcast vragen van fans. Ze bespreken een breed aanbod aan onderwerpen over cultuur, het leven en wat ze verder nog leuk vinden om over te kletsen – allemaal gesproken in makkelijk verteerbaar Duits. De perfecte manier om onderweg te leren.

3. Warum nicht?

Deze podcastreeks, die ons door Deutsche Welle en het Goethe-Institut is aangeboden, is speciaal ontworpen om je te helpen de gestandaardiseerde niveaus van het leren van talen van het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader voor Talen te doorlopen.

Hun podcast, Warum nicht?, brengt je van niveau A0 naar B1 in vier series waarin je samen leert met het fictieve personage Andreas, een student journalistiek die een baan als hotelportier heeft aangenomen. De podcast kan worden gekoppeld aan grammatica-oefeningen, vertalingen, woordenschatlijsten en zelfs een boek om te verwijzen naar je vaardigheden en deze te testen.

4. News in Slow German

Het mag dan het woord “traag” in zijn naam hebben, maar deze optie brengt een welkom, hapklaar stukje taalverwerving in je dag. Het is zo kort als een middag-koffiekoekje, dus heb je echt geen reden om hier niet regelmatig naar te luisteren.

News in Slow German  zendt uit wat je moet weten over de wereld in een verteerbare snelheid. Bouw je woordenschat op met de korte afleveringen en kijk dan één keer per maand naar het nieuws op natuurlijke snelheid, om te zien hoeveel vooruitgang je hebt geboekt.

5. Slow German met Annik Rubens

Een andere "trage", maar toch heeft Slow German een verrassend snelle manier van het superchargen van je leerproces. Annik Rubens, de Duitse social media-expert van de nationale radiozender Bayerischen Rundfunk, richtte in 2005 haar eigen podcast op. Ze beweert niet dat ze een leerkracht Duits is, maar haar vriendelijke benadering van het helpen van taalleerlingen heeft haar groot succes in de podcast gebracht.

Ze verdeelt haar afleveringen in thema’s als “Eten & drinken”, “Kunst & Cultuur” en “Duurzaamheid en Klimaatverandering”. De podcast biedt een eenvoudige manier om je woordenschat te ontwikkelen op specifieke ‘must-know’ gebieden.

Verbeter je Duitse skills nog meer!Ontdek alle programma's
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Studeer in het buitenland met EF!

Lees meer