Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

6 redenen waarom talen leren belangrijk is voor kinderen

6

Het maakt niet uit wat je plannen voor de toekomst zijn, het spreken van meer dan één taal is altijd een ongelooflijk nuttige vaardigheid om te hebben. Dit geldt vooral voor kinderen.

Terwijl ze opgroeien in de puberteit, biedt het oefenen van nieuwe taalvaardigheden hen een platform om de wereld te begrijpen vanuit een totaal nieuw perspectief, waarbij ze worden aangemoedigd om nieuwe gewoontes en culturele nuances te omarmen. Er is nog meer voordeel, omdat talen hun gevoel van empathie en begrip voor anderen voeden op een cruciaal moment in hun groei, terwijl ze ook nieuwe wegen openen naar professioneel succes in een geglobaliseerde werkomgeving.

Hier zijn zes redenen waarom je je kind op het pad naar tweetaligheid zou moeten zetten.

1. Blootstelling aan talen verbetert de empathie

Wanneer kinderen een nieuwe taal leren, maken ze kennis met de gebruiken en waarden van een andere samenleving. Dit moedigt hen aan om vanuit een nieuw perspectief te denken, waardoor de culturele gevoeligheid wordt verbeterd. Op een cruciaal moment in hun ontwikkeling kan het blootstellen van kinderen aan nieuwe manieren om de wereld te zien en te waarderen waar anderen vandaan komen, karakterbepalend zijn.

Bron: The Economist

2. Tweetaligheid heeft voordelen voor de gezondheid

Het spreken van meerdere talen kan het begin van dementie vertragen. Met behulp van verschillende receptoren moeten de hersenen volledig nieuwe manieren vinden om informatie te verwerken, en dit helpt om de functionaliteit te beschermen. Denk aan een oude auto, die al jaren in een garage ligt. De motor zal na jaren van inactiviteit veel moeilijker opnieuw starten in vergelijking met hetzelfde model dat zorgvuldig en regelmatig wordt gereden. Academici noemen dit “cognitieve reserve”.

Bron: American Academy of Neurology

3. Kinderen hebben een leervoordeel

Er is geen bewijs dat kinderen talen beter leren dan volwassenen, maar ze zijn minder geremd – meestal omdat ze in een comfortabelere omgeving zitten en meer tijd hebben, zoals tijdens de paas- en zomervakantie.

Bron: The Telegraph, Medical Daily

4. Meertaligheid kan gekoppeld zijn aan een hoger inkomen.

Verschillende studies hebben aangetoond dat er een correlatie bestaat tussen meertaligheid en winstpotentieel. De pool van toegankelijke banen is breder, omdat er mogelijkheden zijn om posities in andere landen te vinden, en werkgevers waarderen deze vaardigheden omdat ze samenhangen met sterke communicatieve vaardigheden en een internationale mentaliteit.

Bron: The Economist, Time

5. Het leren van talen breidt hun wereldbeeld uit

Elke taal heeft zijn eigen stijl, uitdrukkingen, culturele referenties en erfgoed. Kinderen die aan deze kenmerken worden blootgesteld; de ideeën die ze vertegenwoordigen, de nieuwe woordenschat en de grammaticale variatie, rusten zich uit met de instrumenten om de wereld op geheel nieuwe manieren te begrijpen.

Bron: The Guardian

6. De meeste mensen spreken meer dan één taal

Wees actueel! Ok, we kunnen er niet zeker van zijn, maar volgens de algemene consensus zijn de meeste mensen op de planeet meertalig. Enkele van de redenen hiervoor zijn een geschiedenis van het kolonialisme en de moderne tijd van globalisering.

Bron: Psychology Today, The European Commission

Start de talenopleiding van je kindje.Ontdek meer!