GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

12 dingen die je moet doen als je wilt werken in het buitenland

12 dingen die je moet doen als je wilt werken in het buitenland

Werken in het buitenland is niet alleen een geweldige ervaring, maar kan ook een kickstart zijn voor een internationale carrière en deuren openen voor nieuwe kansen wereldwijd. Je taalkennis gaat gigantisch vooruit en je interculturele vaardigheden schieten door het dak, terwijl je ook nog allerlei andere soft skills leert. Kortom: heb je de kans om te werken in het buitenland, doe het dan ook! Om je te helpen bij de voorbereiding, zetten we een aantal dingen op een rij die je moet overwegen, onderzoeken en jezelf moet afvragen.

1. Zoek alles wat je moet weten over visa en werkvergunningen

Hoeveel je ook plant en regelt: of je buitenlandse droom uitkomt, hangt uiteindelijk af van je visum of werkvergunning. Daarom is het uitzoeken welke papieren je nodig hebt om legaal te werken in het buitenland (en hoe je aan die papieren komt) de allereerste stap. Houd daarbij in je achterhoofd dat het verkrijgen van een visum of vergunning geld en tijd kan kosten. Ook moet je weten hoelang je met deze documenten mag blijven. En zijn ze verbonden aan een werkgever, of mag je sowieso blijven, ongeacht je job?

2. Doe onderzoek naar de levenskosten in verhouding tot je salaris

Nog iets belangrijks om te onderzoeken: je financiën. Je weet wellicht nog niet hoeveel geld je elke maand zult verdienen wanneer je gaat werken in het buitenland, maar je moet wel weten wat gemiddelde bedragen zijn is in ‘jouw’ branche en hoeveel dat is in verhouding tot de lokale levenskosten. Je moet eigenlijk ook uitrekenen hoeveel geld je overhoudt als je alle maandelijkse kosten (huur, rekeningen, belasting, enzovoorts) hebt betaald. Niets is zo deprimerend als wonen in een geweldige stad waarin je echter niks kan betalen.

3. Zoek uit hoe je een job en woning kan vinden

Heb je je pijlen op een specifieke (droom)stad gericht? Zoek dan uit hoe makkelijk het is om daar werk en een woonplaats te vinden. Onderzoek hoe mensen van A naar B reizen en neem dat mee in je budget en verwachtingen (het is misschien makkelijker als je gewoon naar een bepaald land wilt reizen en flexibeler bent over de stad waarin je wilt werken, maar ook dan moet je nog steeds een job en een dak boven je hoofd vinden).

4. Bepaal hoeveel vrije tijd je wilt hebben

Een van de redenen waarom je naar het buitenland verhuist, is waarschijnlijk omdat je een nieuwe cultuur wilt ontdekken, maar dat kost tijd. Hoewel het in eerste instantie misschien niet zo belangrijk klinkt, is het belangrijk om uit te zoeken hoeveel vakantiedagen (en ziekteverlof) je krijgt wanneer je gaat werken in het buitenland, aangezien dit per land aanzienlijk kan verschillen. Wie alleen maar werkt en nooit eens op pad gaat, houdt weinig avontuur over. Zorg er daarom voor dat je de tijd (en het geld) hebt om de regio te ontdekken en af en toe terug naar huis te gaan om je familie op te zoeken.

5. Begin met het opbouwen van je netwerk

Een netwerk in een ander land is cruciaal. Gelukkig hoef je er niet naartoe te reizen om je smalltalkskills ter plaatse in de strijd te gooien: maak gebruik van social media om mensen uit jouw branche te ontmoeten. Iemand om hulp, advies en z’n “two cents” vragen is altijd een goeie manier om een voet tussen de deur te krijgen. Word daarom actief op Twitter en LinkedIn, voeg jezelf toe aan groepen en fora en praat met locals en expats.

6. Doe research naar het land en de cultuur

Als je ergens op vakantie bent, is alles nét wat fantastischer. We willen je de moed niet in de schoenen laten zakken, maar écht wonen en werken in het buitenland is toch anders dan er op vakantie gaan. Je zult te maken krijgen met rekeningen, belasting en vertraagde bussen. Misschien kom je toch iets verder van het strand te wonen dan je je had voorgesteld. We zeggen niet dat alles vervelender wordt, maar we willen graag dat je realistisch bent en je toekomstige thuis niet beoordeelt met een vakantiebril op. Tip: bezoek je nieuwe woonplaats vooraf en vraag jezelf af of je er zou kunnen wonen. Dit is ook het juiste moment om potentiële werkgevers te ontmoeten (al is het maar om te netwerken), leuke buurten te bezoeken en met locals te praten over de huidige arbeids- en woningmarkt.

7. Ontdek hoe locals een job vinden

Bij verschillende culturen horen verschillende manieren om een job te vinden: van een formele benadering met veel papierwerk tot face-to-face contacten. Zoek uit hoe locals op zoek gaan naar een job en bepaal of jij dit (op afstand) ook kan of dat je beter een uitzendbureau of recruiter kan inschakelen.

8. Leer hoe je een cv en sollicitatiebrief opstelt

Nu je weet hoe je een job moet zoeken, moet je jezelf voorbereiden om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Werken in het buitenland is overal anders. Leer alles over het opstellen van een cv en sollicitatiebrief in jouw branche in het land waar je naartoe wilt, van inhoud tot vormgeving en formaliteiten. Zorg ervoor dat je weet hoeveel persoonlijke details je hoort te geven en welke documenten of referenties je moet bijvoegen.

9. Doe onderzoek naar mogelijke diploma’s en certificaten

Afhankelijk van je onderwijs, vaardigheden en werkervaring kunnen de autoriteiten in jouw nieuwe land vragen om een aanvullend (taal)diploma of certificaat. Doe onderzoek naar de jobeisen en ontdek hoe, waar en wanneer je de benodigde documenten kan krijgen (dit kan betekenen dat je wat meer tijd en geld moet besteden aan het bereiken van je eindbestemming). Als je een bewijs van je Engelse taalvaardigheden nodig hebt, is de gratis EF SET-test misschien een goed startpunt (meer over Engelse taalexamens lees je hier) om te kunnen gaan werken in het buitenland.

10. Bereid jezelf voor op (cultuur)verschillen

Iets nieuws ontdekken, een nieuw hoofdstuk beginnen in je leven en je horizon verbreden zijn waarschijnlijk een paar van de redenen waarom je wilt werken in het buitenland. Desondanks kunnen we niet genoeg benadrukken: bereid je voor op het ontstaan van een eventuele cultuurshock, heimwee en een aantal “maar waarom dan?”-vragen die gevolgd worden door een “wel, daarom”-antwoord. Dat kan de beste overkomen, dus zie het als teken dat je jezelf ontwikkelt, een nóg completer mens wordt en herinneringen gaat maken die je nooit van je leven meer vergeet.

11. Maak een plan B (voor de zekerheid)

We willen je absoluut niet demotiveren, maar als wereldreiziger weet je dat het altijd goed is om een plan B te hebben voor wanneer zaken niet lopen zoals gepland. Het is bijvoorbeeld goed om te weten hoe lang je financieel vooruit kan en toestemming hebt om ook zonder job in een land te blijven wonen. Dat gezegd zijnde is het ook belangrijk om te bepalen hoeveel geld je moet sparen voor een soort noodbudget voor onverwachts donkere dagen.

12. Go for it

Want als je nu niet gaat, wanneer dan wel?

Ligt jouw droomjob ook in het buitenland?Bemachtig die job dankzij EF!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden