Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

De oorsprong van Pasen en andere mysteries

De oorsprong van Pasen en andere mysteries

Pasen, waar komt de naam vandaan? Konijnen, waarom konijnen? Waarom kleurrijk geverfde eieren? Er is gewoon te veel dat onverklaard blijft i.v.m. de feestelijkheden rond Pasen. Dus, net zoals de gravende; nieuwsgierige wezens die het symbool van Pasen in de westerse wereld zijn geworden, springen we hop hop in het konijnenhol om de mysteries achter deze meest eigenaardige feestdag bloot te leggen.

De oorsprong van Pasen

Pasen is misschien wel de belangrijkste periode op de christelijke kalender en staat bekend als de feestdag die de verrijzenis van Jezus Christus viert. De vastentijd, een periode van 40 dagen die loopt tot paaszondag, dient als een moment van zelfreflectie die de tijd weerspiegelt die Jezus in de wildernis doorbracht.

In de Hebreeuwse Bijbel verwijzen Joden naar de periode rond Pasen als “Pesach”. Het vertegenwoordigt de bevrijding van de Joden uit de Egyptische slavernij.

Als we een beetje dieper graven, lijkt het erop dat de oorspronkelijke viering van deze feestdag nog verder teruggaat dan de moderne religie. De paasdatum valt op of rond een cruciaal moment in de zonnekalender – de lente-equinox: wanneer er eindelijk gelijke perioden van licht en duisternis zijn. In het Noorden staat de komst van de lente voor een periode van vreugdevolle viering(en).

Er wordt verondersteld dat de oorspronkelijke lentevieringen zijn begonnen als een oud spiritueel festival ter ere van de cycli van de aarde en de maan, evenals de opkomst van de eerste gewassen en bloemen van het jaar. Er is dus zeker iets mysterieus en deugdzaams aan de verbinding van Pasen met de zon, het zonnestelsel en de bloei van het leven op onze planeet, vind je niet?

Waar komt de naam Pasen vandaan?

Eostre is een pre-christelijke godin van de lente en vruchtbaarheid. Het is deze godin die wordt verondersteld de inspiratie te zijn voor de naam zoals we die nu kennen. The Venerable Bede, een echt oude monnik met een lange witte baard die de bijnaam “The Father of English History” kreeg, schreef meer dan 1.300 jaar geleden over haar. Je bent professor Dumbledore nu aan het voorstellen, niet?

Het verhaal van de paashaas

Het lijkt erop dat het konijn en de haas afstammen van een heidens ritueel. Ze stonden bekend als bijzonder vruchtbaar en werden zo geassocieerd met Pasen als een tijd van wedergeboorte. In de Duitse folklore was het konijn verbonden met het christelijke idee achter Pasen: het eeuwige leven. Waarom? Omdat konijnen werden geboren met hun ogen open en daardoor geloofden mensen dat ze altijd “wakker” waren geweest.

Deze traditie van het konijn werd naar de VS gebracht door Duitse kolonisten, die in de 18e eeuw in Pennsylvania aankwamen.

Toen werd natuurlijk het chocolade konijntje een ding. Vandaag de dag worden er jaarlijks meer dan 90 miljoen van die kleine chocolade dieren geproduceerd!

Waarom eieren?

Laten we onze hersenen wat eggs-ercise geven (sorry, not sorry). We gaan uitzoeken vanwaar de obsessie met die kleine ovale voorwerpen komt.

Net als de paashaas vertegenwoordigen eieren nieuw leven. In feite is het ei zelfs een symbool geweest van het mysterie van het leven zelf. Het werd de focus van een filosofisch debat waarbij de legendarische geleerde Plutarchus de alombekende levensvraag stelde: “Wat was er eerst? De kip of het ei?”

Het verven van eieren maakt deel uit van de viering van het concept van nieuw leven en dateert, opnieuw, van vóór het christendom. De traditie van het versieren van eieren is onderdeel van “Nowruz“, het oude Perzische nieuwjaarsfestival.

Een paar (duizend) jaar later, in 1873, springt uit de industriële fabrieken van Groot-Brittannië het eerste chocolade paasei. Sindsdien zijn mensen steeds gekker geworden wanneer het om deze met chocolade gevulde glorie gaat. In 2011 werd ’s werelds grootste chocolade paasei gemaakt in Italië. Met een gewicht van 7.200 kg woog het meer dan een olifant en had het een verbazingwekkende hoogte van 10,39 meter.

En met deze aangename gedachte, van het eten van een monsterlijke ovale constructie van chocolade, laat ik jullie achter. Veel genot gewenst!

Wil je Pasen in het buitenland beleven?Ga op taalreis met EF!

Deel dit artikel

Laatste blogs van Cultuur