GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

EF Talks: James Mandl – Hoe belangrijk is taalkennis voor het vinden van een baan?

EF Talks: James Mandl – Hoe belangrijk is taalkennis voor het vinden van een baan?

Het is algemeen geweten dat het vloeiend spreken van meerdere talen goed is voor je carrière, maar hoeveel invloed heeft een goede taalkennis nu echt? Ik interviewde de recruitment & development director van EF, James Mandl, om zijn visie over dit onderwerp te horen.

Q: James, zou je ons om te beginnen een korte introductie kunnen geven van je werk bij EF en hoe je deze organisatie hebt leren kennen?

A: Als de recruitment & development director van EF ben ik verantwoordelijk voor het aannemen van medewerkers voor onze Europese scholen en kantoren. Ook houd ik me bezig met de training en doorontwikkeling van ons personeel. Ik ben begonnen als academic director van de EF-campus in Quito in Ecuador en werd later schooldirecteur van Spaanse en Engelse scholen. Vervolgens werd ik schooldirecteur van EF Miami voordat ik naar Zwitserland verhuisde voor een baan als operations manager voor onze niet-Engelstalige scholen. Daarna werd ik business integrations manager in Zürich en werkte ik samen met onze technologieteams in Bangalore.

Q: Welke talen spreek je vloeiend?

A: Ik spreek Engels, Spaans en Frans.

Q: Welke invloed heeft het spreken van meerdere talen gehad op je loopbaan?

A: Ik was tot nu toe in bijna elke functie afhankelijk van mijn taalvaardigheden. Zonder Spaans had ik mijn eerste baan voor EF in Quito nooit gekregen en sindsdien is mijn taalkennis altijd een belangrijke tool geweest om succes te hebben in mijn werk, mezelf te ontwikkelen en verder te komen in mijn carrière.

Q: EF heeft wereldwijd meer dan 46.000 medewerkers. Hoe belangrijk vind jij het, gezien jouw ervaring, om meerdere talen te spreken?

A: Overal bij EF spreken mensen meerdere talen: op de campussen, op de kantoren, waar je ook komt. Het maakt deel uit van de EF-cultuur, maar dat geldt natuurlijk ook voor veel andere internationale bedrijven. We verwachten van elke EF-medewerker dat hij of zij meertalig is en als je jezelf wilt blijven ontwikkelen, zal je moeten openstaan voor een baan in het buitenland. Waar je dan wordt geplaatst, wordt voor een groot deel bepaald door de talen die je spreekt.

Q: Aan hoeveel talen heb je genoeg?

A: Tegenwoordig zijn twee talen misschien niet meer genoeg. Het goede nieuws is: hoe meer je er leert, hoe makkelijker het wordt. Vanuit professioneel oogpunt zou ik zeggen dat drie talen het minimum is. Je moedertaal plus nog twee andere talen.

Q: Op welke onderdelen van een cv let je vooral als je overweegt iemand aan te nemen?

A: Voor juniorfuncties waarderen we stages, vrijwilligerswerk en persoonlijke successen. Voor senior-achtige posities kijken we naar professioneel succes en vaardigheden die ook bij EF van pas kunnen komen. Taalkennis en internationale ervaring, waaronder banen, reizen of studies in het buitenland, zijn natuurlijk voor elke kandidaat van essentieel belang.

Q: Wat kun je opmaken uit het feit dat een kandidaat in het buitenland heeft gewoond?

A: Hoe langer iemand in het buitenland was hoe beter, vind ik. Het toont aan dat iemand flexibel is en zich kan aanpassen. Als ik kan zien dat iemand in het buitenland heeft gewoond, maak ik daaruit op dat iemand bereid is om risico’s te nemen en zichzelf graag op persoonlijk vlak wil ontwikkelen. En belangrijker nog: hij of zij is waarschijnlijk open-minded en heeft de communicatievaardigheden die nodig zijn in een multiculturele werkomgeving.

Q: Waar raad je mensen aan om naartoe te gaan als ze hun carrièrekansen willen vergroten?

A: Voor een recruiter is het eigenlijk niet heel belangrijk waar je Engels hebt geleerd. Plekken als Sydney, Londen, New York en Kaapstad zijn allemaal geweldig. Dat neemt natuurlijk niet weg dat ik iemand bijvoorbeeld avontuurlijk inschat als ik zie dat diegene uit Parijs komt, maar Engels heeft geleerd in Perth. En als ik zie dat je in Costa Rica hebt gewoond om Spaans te leren, of naar Shanghai bent verhuisd om Chinees te leren, dan weet ik meteen dat je een behoorlijk internationale mindset hebt.

Q: Is het opdoen van internationale werkervaring echt noodzakelijk om bij een internationale organisatie als EF te kunnen werken?

A: Ik denk het wel. Naar een ander land verhuizen is niet makkelijk en bij EF willen we onze klanten zo goed mogelijk ondersteunen. Maar kunnen salesmedewerkers wel echt goed meedenken als ze zelf nooit in het buitenland hebben gewoond? Hoe kunnen docenten en campusmedewerkers voor hun studenten zorgen als ze zelf nooit in hun schoenen hebben gestaan? Onze medewerkers delen hun eigen internationale ervaringen om te kunnen voortborduren op die kennis en ervoor te zorgen dat EF-studenten optimaal kunnen genieten van hun taalcursus in het buitenland.

Q: Hoe raad je mensen aan om internationale ervaring op te doen?

A: Ik zou ze adviseren om te beginnen met de taal. Heb je die eenmaal onder de knie, dan kun je op zoek naar internationale stages. Kijk indien mogelijk ook of je voor je huidige werkgever in het buitenland aan de slag zou kunnen. En netwerken is ook belangrijk. Zo’n netwerk kun je thuis al opbouwen. Wie weet ontmoet je wel iemand die in het buitenland werkt en woont en je aan een baan kan helpen.

Q: Hoe kun je de taal voldoende leren om die in een kantooromgeving te kunnen gebruiken?

A: Je moet realistisch zijn. Een taalcursus van twee weken is waarschijnlijk niet genoeg, maar na meerdere kortere cursussen of een langer studieprogramma in het buitenland is het zeker mogelijk om een internationale baan te vinden. Het leren van een taal is overigens een doorlopend proces. Je moet je vaardigheden op niveau houden door veel te lezen, programma’s te kijken en apps te gebruiken, ook na thuiskomst nog. Het kost tijd, doorzettingsvermogen en geduld om een taalniveau te bereiken waarmee je comfortabel uit de voeten kunt in een internationale werkomgeving, maar het is de moeite absoluut waard.

Q: Wat is het juiste moment om een taal te leren?

A: Het antwoord op die vraag is: NU! Mijn vader is 85 en is zijn zesde taal aan het leren: Spaans. Hier bij EF combineren een paar bevriende veertigers elke zomer een drieweekse vakantie met het verbeteren van hun Engels. Wat mij betreft is elke reis die je maakt een kans om een nieuwe cultuur te ontdekken en je taalvaardigheden te verbeteren. Als werknemer en als mens kunnen we onszelf altijd blijven ontwikkelen, overstijgen en onze kansen vergroten. Het leren van een taal is daar een geweldige manier voor.

Wil jij ook een taal leren in het buitenland?Lees meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Studeer in het buitenland met EF!

Lees meer