GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

10 dingen die je moet weten voor je naar New York verhuist

10 dingen die je moet weten voor je naar New York verhuist

The city that never sleeps: New York, de stad van Suits en Gossip Girl. Overweeg je om (tijdelijk) naar New York City te verhuizen of heb je zelfs al de knoop doorgehakt? Dan zijn dit de perfecte tips voor jou. We weten dat het best spannend kan zijn om naar een nieuwe plek te verhuizen. Zeker als je de stap maakt om naar een van de drukte en beroemste steden van de wereld te verhuizen! Om je op weg te helpen, hebben wij hieronder onze top 10 dingen die je echt moet weten voor je naar New York verhuist voor je opgesomt.

1. De beste apps voor het leven in New York City

Als je zo gemakkelijk mogelijk in een grote stad wilt wonen, dan is je telefoon (inclusief een aantal handige apps) je beste vriend! Met de app Seamless kan je bijvoorbeelde restaurantgerechten thuis laten bezorgen. Met TodayTix kan je vaak met goede korting kaartjes kopen voor Broadway-shows die dezelfde dag nog plaatsvinden.  De app ILOVENY is je beste vriend als het gaat om evenementen en andere vrijetijdstips!

2. De metro kan een gekke plek zijn

De metro is een handige manier om van A naar B te komen. Maar het kan er mega druk en zweterig zijn! Ook kom je veel gekke dingen tegen. Zo kan je in een coupé stappen die helemaal gevuld is met mensen in chique galajurken. Of in een coupé met huisdieren in allerlei vormen en maten. Ook vind je er zelfs geïmproviseerde optredens. Last but not least… Stap nooit(!) in een lege coupé: die is doorgaans leeg omdat iemand erin gekotst heeft of omdat de airconditioning kapot is. Pfff..

3. New Yorkers zijn ZOT op rond voedsel

En dan heb ik het vooral over donuts en bagels. Gezien het grote aantal bakkers in de stad zou je letterlijk de hele dag door alleen maar ronde deegproducten kunnen eten zonder honger te krijgen. Stel je eens voor: kaneel- en rozijnbagels bij je ochtendkoffie, een marmer-roggebagel of meergranenbagel voor lunch. En als vieruurtje een typisch New Yorkse bagel met cream cheese. En dan als extraatje een van de vele overheerlijke donuts die je overal in de stad kunt krijgen. Variërend van triple chocolate fudge tot pindakaas met room of stroop en bacon (JA, bacon!).

4. Hoe je een huis vindt

Nieuw York is duur, heel duur.. Daarom deelt vrijwel iedereen in New York een appartement. Het is te duur om in je eentje te wonen, zeker als je nog een student bent. Websites zoals RoomieMatch en  Craigslist kunnen helpen om een gedeelde wonen te vinden.  Maar het bedrijf of de school waarvoor je naar New York verhuist kan je ook helpen om accommodatie te vinden voordat je baan of studie begint.

5. Vervoer in New York

In New York pakt vrijwel niemand de auto. Taxi’s zijn mega duur en staan bovendien vaak in de file. Zoals al eerder vermeld: de metro kan een gekke plek zijn maar is wel de beste manier om door New York te reizen. Dit kan het beste met een Metrocard en is te koop bij alle metrostations in New York. Sommige metro’s gaan in het weekend wat minder vaak, maar ook de wandelen door de stad is razend populair. Investeer in een paar goede schoenen om je commute prettig te houden, want de kilometers tikken hard aan als je de stad aan het ontdekken bent. Tip van de dag: onthoud dat de stad is opgedeeld in blokken. Avenue-blokken zijn langer dan Street-blokken, dus vergeet dat niet als je nieuwe vrienden je vertellen dat iets “maar drie blokken verderop” is!

6. Goedkoop eten

Net als de huur, het vervoer en bij wijze van spreken het ademen kan eten in New York mega duur zijn. Gelukkig zijn er makkelijke manieren om heerlijk te eten zonder dat je helemaal blut bent. Op veel straathoeken vind je namelijk schattige fruitkraampjes en voedselkarretjes met lagere prijzen dan veel supermarkten en fastfoodrestaurants. Ook zijn er veel pizzeria’s waar de pizza per pizzapunt wordt verkocht. En kun je websites als TimeOut in de gaten houden voor goedkope gerechten. Belangrijk om te onthouden is dat de menukaart in New York niet de totaal prijs laat zien… je moet er altijd nog zo’n 10 tot 20% aan service charge bij op tellen. Soms staat dit al op de rekening, maar soms moet je dit er ook zelf bij optellen in de vorm van fooi.

7. Gezondheidszorg

Vraag je nieuwe school of nieuwe werk welke zorgverzekering ze je aanraden voordat je naar New York verhuist. In de Verenigde Staten is gezondheidszorg namelijk niet gratis. Dus als je geen zorgverzekering hebt kan een ziekte of ongeval behoorlijk hoog in de kosten lopen. Hopelijk heb je zo’n verzekering niet nodig. Maar het is altijd slim dit geregeld te hebben voordat je aankomt.

8. Stay connected

Koop een lokale simkaart! AT&T en T-Mobile USA verkopen simkaarten die je kunt gebruiken als je telefoon simlockvrij is. Een lokale simkaart zorgt voor meer flexibiliteit zonder dat je hoeft te betalen voor internationale dataroaming. Doe je dit toch liever niet? No worries! Veel parken, waaronder Central Park, hebben gratis wifi. Makkelijk dus om onderweg nog even je e-mail te checken of die nieuwe Instagram-post voor het vrijheidsbeeld te plaatsen.

9. Personal space bestaat hier niet

Zeker één keer per dag zal er in New York een vreemde op straat tegen je aan botsen. Verder is de kans 100% dat je regelmatig tijdens een metroritje veel te dicht op de oksel van een medepassagier staat. Dat overkomt iedereen wel eens, dus vat het niet te persoonlijk op. De stad is druk en vol, dus mensen in New York zijn gewend geraakt om zo ongeveer in elkaars aura’s te leven. Maar… wat er ook gebeurt: oogcontact is echt not done! New Yorkers zijn ontzettend vriendelijk, maar ze reizen in het openbaar vervoer liever in hun eigen wereldje.

10. Visa

Het kan lang duren voor je het ingewikkelde Amerikaanse visumsysteem begrijpt. Geloof me, je bent zeker niet de enige! Als student kun je het best als eerste contact opnemen met je stagebedrijf of de school waar je naartoe zult gaan. In veel landen zal je namelijk met je paspoort, officiële documenten en een bewijs van je studie-inschrijving op zak een bezoekje moeten brengen aan de Amerikaanse ambassade of het consulaat. Succes!

Wil jij ook in New York wonen?Ontdek meer!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden