GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

10x Engelse jongerentaal die je moet kennen in 2020

10x Engelse jongerentaal die je moet kennen in 2020

Elk jaar komen er weer een heleboel nieuwe woorden, vaak verbazingwekkende slang, oftewel straattaal of jongerentaal. Zo snel als deze woorden opduiken, verdwijnen ze ook alweer, naar de vergetelheid waarin al heel veel andere “gênante” termen zijn beland, die je vooral níet meer moet gebruiken.

Als je Engels leert, is het vaak lastig om op de hoogte te blijven van welke slang een trend is en welke woorden alweer helemaal dood en begraven zijn, omdat ze afstammen van vorig jaar. Hieronder daarom onze nieuwste aflevering van onze “jongerentaal voor komend jaar”-serie, met daarin termen die variëren van grappig tot gewoon gek.

1. Hate to see it

Een herkenbare combinatie van tenenkrommend en teleurstellend. Deze uitdrukking kun je gebruiken in een allesbehalve ideale situatie. Stel dat een vriend van je heeft gespiekt op een toets en op heterdaad werd betrapt: dan is “hate to see it” een uitstekende reactie van je. Zucht er even bij en kijk belangstellend, dat wordt het meest gewaardeerd.

2. Ok, boomer

Deze ietwat gekke term werd een hit op social media. Millennials en Gen Z-jongeren gebruiken deze term graag om een ouder iemand (meestal iemand van de babyboomgeneratie) een hak te zetten.

Een voorbeeld: stel dat een ouder iemand je vermanend toespreekt met de opmerking: “Toen ik jouw leeftijd had, lazen we boeken en gingen we naar buiten, in plaats van urenlang naar een scherm te staren”. Dan kun jij reageren met “Ok, boomer”. Een ietwat bijdehante, maar nog altijd goedaardige opmerking om de spot van ouderen te counteren.

3. Cap

“To cap” betekent eigenlijk “liegen”. Deze gekke uitdrukking kun je gebruiken als je ergens sceptisch over bent (“he’s capping”) of om iemand ervan te overtuigen dat je de waarheid spreekt (“no cap”). Bonus: als je het idee hebt dat je vriend(in) niet echt de waarheid spreekt, dan kun je hem of haar simpelweg de emoji van een honkbalpet (een cap) sturen om dat te laten blijken.

4. Basic

Dit woord bestaat natuurlijk al heel lang, maar doet het nog uitstekend voor z’n leeftijd. “Basic” wordt tegenwoordig vaak gebruikt voor dingen die echt troosteloos mainstream zijn. Het is een beetje een sarcastische term, dus dit woord komt extra goed tot z’n recht als je tegelijkertijd chagrijnig met je ogen rolt.

5. Retweet

Ik weet wat je nu denkt: die term is al bijna prehistorisch. Maar die draait tegenwoordig niet meer om het daadwerkelijk retweeten van iemands Twitter-post. In plaats daarvan is het een blijk van verbale overeenstemming. Als iemand iets zegt waar je het helemaal mee eens bent, zeg je niet meer “Yes, I agree” maar “retweet”. Want zeg nou zelf: wie heeft er tegenwoordig nog de tijd om zinnen van drie woorden uit te spreken?

6. Fit

Nu we het toch over tijdsbesparingen hebben: “fit” betekent “outfit”. Het woorddeel “out” is om ietwat mysterieuze redenen op een gegeven moment uit het woord verdwenen. Om iemand te complimenteren met z’n leuke kledingstijl, kun je dus simpelweg “cute fit” zeggen.

7. Fr

Nog een afkorting. “Fr” staat voor “for real”, wat meerdere betekenissen kan hebben. Je kunt ermee benadrukken dat wat je zegt echt waar is, of je juist hardop afvragen of wat iemand beweert wel klopt. Deze term kun je natuurlijk alleen gebruiken in geschreven communicatie. Of ben je echt zo dapper om dit woord hardop te willen uitspreken?

8. Canceled

Normaal gesproken waren standaardzaken als treinen of tv-programma’s soms canceled, maar tegenwoordig kan het bijna alles zijn. Als een celeb iets onhandigs zegt en daarmee in het verdomhoekje belandt, is diegene “canceled”. Heeft Burger King per ongeluk vlees in een veggieburger gestopt? Ze zijn “canceled”. Of deze mensen/dingen/bedrijven daadwerkelijk doorgaan met hun werkzaamheden nadat ze gecanceled zijn, dat doet er eigenlijk niet toe.

9. Clout

Volgens de Oxford Dictionary is een van de officiële definities van dit woord “macht en invloed op andere mensen of gebeurtenissen”. En de betekenis ervan op social media ligt niet zo heel erg ver daarvandaan, het betreft voornamelijk de roem van influencers en YouTubers. Iemand die “chasing clout” is, is iemand die op jacht is naar meer followers of andere mogelijkheden om “clout” mee te worden.

10. And I oop

Dit pareltje komt uit deze video van Jasmine Masters, een van de deelnemers van het populaire programma RuPaul’s Drag Race. Masters stond net op het punt om een volgende zin uit te spreken, toen ze zichzelf ineens verwondde en haar woorden afkapte met de inmiddels legendarische zin “And I oop-”. Dit wordt meestal gezegd als iemand aan het blunderen is. Als iemand z’n telefoon laat vallen bijvoorbeeld, dan zegt diegene wellicht “and I oop”.

Hoe goed is jouw taalkennis? Doe de gratis taaltestGratis taaltest
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Test je Engels in enkele minuten

Lees meer