GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

5 redenen waarom je Frans zou moeten leren

5 redenen waarom je Frans zou moeten leren

Le français, c’est magnifique! We moeten toch toegeven dat alles in het Frans veel mooier, chiquer en romantischer klinkt, vind je niet? Een chocoladekoek wordt un pain au chocolat en een boot un bateau. Zelfs de meest basic woorden krijgen een romantische klank als je ze vertaalt naar het Frans. Maar naast de chicheid van deze taal vind je hier nog een aantal redenen waarom Frans leren een fantastisch idee is.

1. Je komt in contact met (veel) mensen

Zoals de geweldige wijlen Nelson Mandela ooit zei: “als je met iemand praat in een taal die hij begrijpt, bereikt jouw boodschap zijn hoofd. Als je met iemand in z’n moedertaal praat, bereikt jouw boodschap zijn hart.” Aangezien er wereldwijd ongeveer 300.000.000 mensen Frans spreken, zorgen Franse taalvaardigheden ervoor dat je rechtstreeks kan praten met 1 op de 25 mensen op deze planeet. Het Frans is in 29 landen een officiële taal en na het Engels de meest geleerde taal ter wereld.

En dat niet alleen: door de groeiende bevolking in Afrika, waar ongeveer 50% van alle Franse moedertaalsprekers wonen, zouden er tegen het jaar 2050 weleens 700.000.000 Franstaligen kunnen bestaan. In datzelfde jaar zou de taal dan het Mandarijn en Engels kunnen inhalen als meest gesproken taal ter wereld, blijkt uit een onderzoek. Als dat niet genoeg motivatie is om je te verdiepen in de Franse taal, dan weten wij het ook niet meer!

2. Je kunt diplomatiek zijn (en de wereldgeschiedenis begrijpen)

Het Frans is het pareltje van de diplomatieke wereld. Het is de procedurele taal van de Europese Unie, de enige taal die wordt gebruikt voor beraadslagingen in het Hof van Justitie van de EU en één van de werktalen van de Verenigde Naties. Bovendien is het historische belang van de taal niet te verwaarlozen. Vooral in Afrika, waar de Franse en Belgische kolonialisten in het Frans regeerden, speelt deze taal nog steeds een belangrijke rol. Hierdoor kan je als je Frans leert of spreekt op veel meer plekken uit de voeten dan alleen in Frankrijk: een spannend vooruitzicht voor iedereen die de Afrikaanse geschiedenis en cultuur beter wil begrijpen.

3. Je kunt in de kunstwereld duiken

Het zou zeldzaam zijn om op school een literatuurvak te volgen zonder vroeg of laat Franse literaire helden te bespreken zoals Albert Camus en Alexandre Dumas. De Franse literatuur had een grote invloed op de thema’s, schrijfstijl en algemene ontwikkeling van de wereldliteratuur, voornamelijk in de 19e eeuw. En dan is er nog de mode: Parijs is zonder twijfel de modehoofstad van de wereld en dat is niet zomaar. Grote merken vinden hier hun herkomst zoals Chanel, Louis Vuitton en Dior. Merken die hebben geherdefinieerd wat stijl is (en dat nog steeds doen). Als je hierover meer te weten wil komen, dan moet je de taal gewoon leren spreken.

4. Je spreekt de taal van de liefde

In het Frankrijk van de twaalfde eeuw trouwde je niet vanwege de liefde. Een huwelijk was een economische, sociale en religieuze afspraak en liefde was iets onbelangrijks. En precies op dat vlak speelden de troubadours een rol: ze vermaakten kasteelheren en –dames met hun liefdesliedjes en gedichten, wat er uiteindelijk toe leidde dat ridders en huurlingen terugkwamen van het front en probeerden een vrouw al zingend het hof te maken. Dit stond bekend als ‘l’amour courtois’ oftewel courtship (verkering) en was een veel moeilijkere en spannendere manier om iemand voor je te winnen dan simpelweg naar rechts swipen. En wat is nu een betere manier om ‘l’amour courtois’ te ervaren dan door dat ‘en français’ te doen?

5. Je hebt een geweldig excuus om naar Frankrijk te gaan

Dat hoef ik toch niet uit te leggen? De stad van de liefde, Parijs of het mooie Nice liggen binnen handbereik!

Wil jij Frans leren?Ga op taalreis met EF!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Leer tot 10 talen in meer dan 50 top bestemmingen wereldwijd.

Lees meer