GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

Hoe hoor je erbij in Frankrijk: 8 do's & don'ts

Hoe hoor je erbij in Frankrijk: 8 do's & don'ts

Ah, Frankrijk - het land van knapperig stokbrood, heerlijk gebak en voortreffelijke wijn. In Frankrijk draait alles om genieten van de fijnere dingen in het leven, dus het is geen verrassing dat veel van de culturele do's en don'ts te maken hebben met eten. Om er naadloos bij te horen en er zeker van te zijn dat je een hit bent op Parijse soirées, lezen we verder over een aantal regels en gebruiken.

1. Service savoir-faire

Don't: Vul je glas niet zelf bij. Wacht in plaats daarvan tot je bediend wordt. Als het al 30 minuten duurt en je nog steeds verlangend naar de wijnfles op tafel staart, vraag dan aan je buurman of hij of zij het glas wil bijvullen. Als ze ja zeggen, is het een win-win situatie: je kunt eerst je buurman bedienen en dan wat voor jezelf inschenken. Toptip: Als je inschenkt, zorg er dan voor dat je het glas niet tot de rand vult - voor de Fransen is zelfbeheersing de sleutel.

Do: Rond af naar boven als je een fooi geeft. Hoewel de servicekosten zijn inbegrepen, vragen klanten normaal gesproken niet het exacte wisselgeld terug. En als de service echt goed was (een reële mogelijkheid, ondanks veelvoorkomende misvattingen), kun je altijd meer fooi geven.

2. Stokbrood

Do: Koop twee stokbroden, niet één. Stokbrood is een Frans basisvoedingsmiddel. Ontbijt? Stokbrood met gezouten boter en jam. Lunch? Een salade met stokbrood. Diner? Een warme roomsoep. Met stokbrood. Dus als je naar de bakker gaat om vers gebakken stokbrood te kopen, kun je er net zo goed twee kopen.

Don't: Snijd stokbrood niet met een mes. Denk er zelfs niet aan om stokbrood netjes in plakjes te snijden. Leg het op tafel op een mooie doek of in de originele papieren verpakking en laat iedereen er naar hartenlust een stuk van scheuren.

3. Etiquette

Do: Houd beide handen op tafel. Hoewel het in sommige landen gebruikelijk is om een hand op de schoot te houden, zullen de Fransen dit gedrag afkeuren. Je handen moeten altijd zichtbaar zijn, maar je ellebogen moeten verborgen blijven - laat ze nooit op tafel rusten.

Don't: Maak geen slurpgeluiden. Hoezeer je ook geniet van je bouillabaisse of soupe à l'oignon, het is onbeleefd om je soep met enthousiaste geluiden op te slurpen.

4. Alles omtrent messen

Don't: Snijd je salade niet. In plaats van in je gemengde sla in stukken te zagen, vouw je de stukken sla tot kleine bundels met je keukengerei. Voilà!

Do: Snijd de kaas met een specifiek mes. Elke soort kaas heeft zijn eigen mes - voor harde kazen heb je meestal een scheurvormig mes nodig, terwijl zachte kazen een zachte, stompe rand hebben. En om het nog ingewikkelder te maken, moet elke kaas op een bepaalde manier worden gesneden - maar dat bewaren we voor een volgende blogpost.

5. Moeiteloos chic zijn

Do: Laat je sportkleding thuis. Basketbalbroekjes en -shirts mogen alleen op het veld worden gedragen - niet op straat. Ook pyjama's zijn verboden terrein; je kunt niet in je fluwelen pyjama naar de winkel gaan en hopen dat niemand het merkt. Ze zullen het zien.

Don't: Ga ook niet helemaal los. We weten het, het is een dunne lijn. Het doel is om een poging te doen, maar zonder te hard te proberen; denk aan rommelig haar en lippenstift of strakke tennisschoenen met een chique jurk.

6. De kunst van de ‘bise’

Don't: Wees niet onhandig. Bise-en kan een beetje vreemd aanvoelen als je gewend bent aan beleefde handdrukken of onhandige schouderklopjes. Duik erin en geef je kennis een luchtkus op beide wangen terwijl je zachtjes pruilt en een kusgeluid maakt. Om het nog interessanter te maken, verschilt het aantal zoenen per regio.

Do: Begroet iedereen individueel. Als je met een groep vrienden afspreekt, begroet dan iedereen individueel of gezamenlijk. Geen selectief groeten! Hetzelfde ritueel als je weggaat, niet stiekem weggaan, je vrienden zullen het merken en het tegen je gebruiken.

7. Cool blijven

Do: Gebruik 'vous' voor mensen die je niet kent. Kies bij twijfel altijd voor de beleefde vorm 'vous'. Het bespaart je onaangename blikken en snauwerige reacties. Het komt niet zelden voor dat twee mensen halverwege een gesprek naadloos overschakelen van 'vous' naar 'tu' zodra ze elkaar beter kennen.

Don't: Toon niet te veel emotie. In Frankrijk is het belangrijk om discreet en blasé te blijven, zelfs als je zin hebt om te gillen van opwinding. Oefen je pokerface en subtiele schouderophalen. Deel je vreugde of frustraties, maar stel je publiek niet teleur door te openhartig te zijn.

8. Santé!

Don't: Drink niet voordat iedereen is bediend. Net als eten heeft drinken zijn eigen rituelen aan een Franse tafel. Zorg ervoor dat iedereen zijn glas heeft gevuld en dat jullie allemaal hebben gejuicht voordat je je eerste slok neemt. Een maaltijd delen is een sociaal gebeuren, ga niet alleen!

Do: Drink langzaam. De Fransen eten niet om hun honger te stillen en drinken niet om hun dorst te lessen: ze knabbelen aan hun maaltijden en nemen kleine slokjes. Slurp je wijn niet naar binnen; het gaat erom te genieten van de maaltijd en een praatje te maken!

Studeer Frans bij ons in Frankrijk (en gebruik al deze tips)Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Studeer in het buitenland met EF!

Lees meer