GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

Waarom je Engels moet leren in Engeland

Waarom je Engels moet leren in Engeland

Het Verenigd Koninkrijk bestaat uit een lappendeken van regionale dialecten: van Noord-Ierland en Schotland tot Wales. Maar het klassieke Engelse dialect is wereldberoemd.

Dit is waarom Engels leren in Engeland de beste keuze is:

De traditie!

Leer Engels in het land waar de taal vandaan komt: de geschiedenis van het Engels is meer dan 1500 jaar oud en gaat terug naar de vijfde of zesde eeuw na Christus, toen de Germanen deze groene prachteilanden claimden. Sindsdien heeft de taal zich enorm doorontwikkeld.

Het vroegmoderne Engels, de taal van de geweldige kunstenaar Shakespeare, ontstond rond het jaar 1500. Dankzij de invloeden van nieuwkomers zoals de Romeinen, Angelsaksen en Noormannen (Vikingen), die omstebeurt de macht op dit eilandje in handen kregen, kwam deze versie van het Engels tot bloei door de Germaanse, Latijnse en Franse woorden die deels werden overgenomen.

Mede dankzij dit kleine eilandje en zijn controversiële obsessie met machtsovernames werd het Engels over de hele wereld verspreid, naar het Caraïbisch gebied, Amerika en Australië. Je leert de taal hier dus niet alleen op de plek waar die vandaan komt, maar leert ook nog eens een taal die wereldwijd wordt gesproken.

Het Britse accent

Aangezien het Engels van stad tot stad en van regio tot regio verschilt, zou ik de hele dag door over alle regionale accenten kunnen praten. Maar ik zal me in dit geval beperken tot het standaard Received Pronunciation (RP), het klassieke Engelse accent.

Studeren in Engeland zal je stem bijna ongetwijfeld extra allure geven. Je zult zo’n internationale indruk maken dat vrienden en familie je zullen vergelijken met bijvoorbeeld prins Harry of Emma Watson. Dat is altijd goeie reclame voor jezelf. Het Engelse accent voegt een bepaalde subtiele helderheid en verfijndheid toe aan een discussie. Althans, dat is wat mijn Amerikaanse vrienden zeggen.

De voorbereiding op toelating tot topuniversiteiten

In Engeland vind je een aantal van de beste universiteiten ter wereld. Oxford en Cambridge zijn de beroemdste, naast de hoofdstedelijke instituten als de London School of Economics en Imperial College.

Deze universiteiten maken allemaal deel uit van de ‘Russel Group’, een overkoepelende naam voor de groep van oudste en meest vooraanstaande universiteiten van Groot-Brittannië. Andere universiteiten die tot deze elitecategorie behoren, zijn Manchester, University College Londen en Bristol.

Maar los van al bovenstaande namen… Waar je ook naartoe gaat in Engeland, je zult er altijd een waardevolle universiteit vinden. Dat is iets wat zeker is. Hier zijn onze beste tips om toegelaten te worden.

Het stadsleven

Ervaar het unieke stadsleven door een duik te nemen in de mode-, kunst- en cultuurhoofstad
Londen. Of ga naar het noordelijker gelegen sfeervolle Manchester, de thuishaven van twee beroemde voetbalclubs en een bruisende muziekwereld. Dankzij de enorme verscheidenheid binnen Engeland kun je ook studentensteden als Oxford of Cambridge gaan ontdekken, of één worden met de natuur en de kust van Eastbourne or Bournemouth.

En dat is meteen een mooi bruggetje naar mijn laatste argument:

De diversiteit

‘Engelsheid’ is een concept dat haast niet uit te leggen valt, zeker in het huidige tijdperk van globalisering en immigratie. Iets wat echter sowieso typerend is voor Engeland, is de ongelooflijke diversiteit in elk aspect van het leven. Je vindt hier een enorme verscheidenheid in cultuur, geografie, gerechten en gewoonten, wat allemaal samenkomt in een nationale lappendeken van spectaculaire, kleurrijke contrasten. Het beste voorbeeld hiervan is Londen. Daar kun je bijna alles vinden: eetgelegenheden die variëren van Egyptisch tot Ghanees, architectonische hoogstandjes die verschillen van Gregoriaans tot brutalistisch, en gewoontes die reiken van royaal chic (een high tea zoals de koningin die ook heeft) tot eenvoudig (grill-lunches in de pub op zondag).

Wil je de plaatselijke dialecten nu ontdekken?Ontdek meer
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden

Wil je een taal in het buitenland leren? Bestel een gratis brochure.

Lees meer