Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
Menu

Waarom je Engels moet leren in Engeland

Waarom je Engels moet leren in Engeland

Wie aan het Verenigd Koninkrijk denkt, denkt ook meteen aan het prachtige klassiek maar wereldberoemde Engelse dialect. Het Brits Engels bestaat uit een mengelmoes van regionale dialecten: van Noord-Ierland en Schotland tot Wales. Echt Engels kan je volgens ons enkel leren in Engeland en wij hebben daar de volgende redenen voor:

De traditie

Niks beter zijn dan een taal te leren op de plaats waar ze vandaan komt. De geschiedenis van Engels gaat terug naar de vijfde of zesde eeuw na Christus en is dus meer dan 1500 jaar oud. Sindsdien heeft onze taal zich enorm doorontwikkeld.

Het vroegmoderne Engels ontstond dus rond het jaar 1500 en ken je waarschijnlijk ook als de taal van de geweldige kunstenaar Shakespeare. Dankzij de invloeden van nieuwkomers zoals de Romeinen, Angelsaksen en Noormannen (Vikingen), die om de beurt de macht in handen kregen, kwam deze versie van het Engels tot bloei door de Germaanse, Latijnse en Franse woorden die deels werden overgenomen.

Het Engels werd over de hele wereld verspreid, naar het Caraïbisch gebied, Amerika en Australië. Je leert de taal hier dus niet alleen op de plek waar die vandaan komt, maar leert ook nog eens een taal die wereldwijd wordt gesproken.

Het Britse accent

Aangezien het Engels in elke stad en regio anders is, zou ik de hele dag door over alle regionale accenten kunnen praten. Maar ik zal me in dit geval beperken tot het standaard Received Pronunciation (RP), het klassieke Engelse accent.

Wanneer je in Engeland gaat studeren zal je accent zonder twijfel die speciale extra toets krijgen. Je zult zo’n internationale indruk maken dat vrienden en familie je zullen vergelijken met bijvoorbeeld prins Harry of Emma Watson. Uitstekende reclame voor jezelf, toch? Het Engelse accent voegt een bepaalde subtiele helderheid en verfijndheid toe aan een discussie. Althans, dat is wat mijn Amerikaanse vrienden zeggen.

De voorbereiding op toelating tot topuniversiteiten

Dat je in Engeland enkele van de beste universiteiten ter wereld vindt moeten we je niet vertellen. Oxford en Cambridge zijn de beroemdste, naast de hoofdstedelijke instituten als de London School of Economics en Imperial College.

Ze maken allemaal deel uit van de ‘Russel Group’, een overkoepelende term voor een groep van oudste en meest vooraanstaande universiteiten van Groot-Brittannië. Andere universiteiten die tot deze elitecategorie behoren, zijn Manchester, University College Londen en Bristol.

Maar los van al die bekende namen… Waar je ook naartoe gaat in Engeland, je zult er altijd een waardevolle universiteit vinden. Daar hoef je niet over te twijfelen.

Het stadsleven

Uiteraard kan je in Engeland ook genieten van het unieke stadsleven. Neem een duik in de mode-, kunst- en cultuurhoofstad Londen. Of ga naar het noordelijker gelegen sfeervolle Manchester, de thuishaven van twee beroemde voetbalclubs met een bruisende muziekwereld. Dankzij de enorme verscheidenheid binnen Engeland kun je ook studentensteden als Oxford gaan ontdekken, of één worden met de natuur en de kust van Eastbourne or Bournemouth.

Dit brengt me meteen naar het laatste argument:

De diversiteit

‘Engelsheid’ is een concept dat haast niet uit te leggen valt, zeker in het huidige tijdperk van globalisering en immigratie. Maar het aspect van diversiteit is zonder twijfel typerend voor Engeland. Het is als het ware een netwerk van cultuur, geografie, gerechten en gewoonten. Het beste voorbeeld hiervan is Londen. Daar kun je zo goed als alles vinden: eetgelegenheden die variëren van Egyptisch tot Ghanees, architectonische hoogstandjes die verschillen van Gregoriaans tot brutalistisch, en gewoontes die reiken van royaal chic (een high tea zoals de koningin die ook heeft) tot eenvoudig (grill-lunches in de pub op zondag).

Wil je de plaatselijke dialecten nu ontdekken? Ontdek meer

Deel dit artikel

Laatste blogs van Talen