GO Blog | EF Blog Belgium
Het laatste nieuws over reizen, taal en cultuur door EF Education First
MenuGratis brochure

EF Talks: profwielrenner Pierre Rolland vertelt hoe Engels praten zijn leven beïnvloedt

EF Talks: profwielrenner Pierre Rolland vertelt hoe Engels praten zijn leven beïnvloedt

Wat is de invloed van het leren van Engels op je carrière? Voor Pierre Rolland, de Franse profwielrenner van team EF-Education First-Drapac p/b Cannondale, betekende het dat hij de Frans wielrennerswereld kon verlaten en zich bij het internationale, in Amerika gevestigde, #PinkArgyle kon voegen.

In 2016 voegde hij zich bij het profwielrennersteam van EF, maar voordien had Pierre 10 jaar in Franse teams gezeten. Hij klom zich een weg naar de top en bereikte meermaals eerste plekken in Grand Tours, een wielerkoers die drie weken duurt en door Italië, Frankrijk en Spanje gaat. Niettemin was de ambitieuze wielrenner op zoek naar een progressief team om zo de strenge, conservatieve Franse wielrennerswereld te verlaten. Zo zou hij zijn horizon verbreden met nieuwe trainings- en wedstrijdstrategieën.

Toen hij net nieuw in het internationale EF drapac team terecht kwam, sprak Pierre amper Engels. Volgens hem was dit een obstakel in zijn integratie en groei binnen #PinkArgyle, dus stortte hij zich op het verbeteren van zijn Engels.

Ondertussen heeft Pierre zoveel plezier als hij met teamgenoten vanuit de hele wereld babbelt en kan hij prima interviews met internationale journalisten in het Engels doen. We spraken met Pierre om meer te weten te komen over deze transformatie, om uit eerste hand te horen hoe het leren van Engels hem zowel op de fiets als buiten zijn wielerleven heeft veranderd.

Q: Hoe verschilt ons wielrennersteam van alle andere? 
A: Het grote verschil tussen EF en de teams waar ik eerder lid van was, is dat het multicultureel en internationaal is. De groep telt meerdere verschillende nationaliteiten. Het is echt een unieke, verrijkende ervaring om aan tafel te zitten met een Australiër, een Colombiaan, een Belg, een Nederlander en om van alles met elkaar te delen. Dat is niet alleen fenomenaal om mee te maken, maar die uitwisseling heeft me ook echt geholpen om op persoonlijk vlak te groeien.

Q: Wanneer begon je Engels te leren?
A: Toen ik drie jaar geleden lid werd van het team, sprak ik amper tot eigenlijk geen Engels. En ja, het is ook cultureel gezien erg de moeite waard, omdat ik in het buitenland nu minder dom lijk, haha.

Q: Wanneer voelde je je echt op je gemak om Engels te praten? 
A: Tijdens de Tour de France van 2016 deed ik mijn allereerste interview zonder tolk. Het was live en het lukte me om het volledige interview in het Engels te doen, voor Eurosport England. Het is wel nog steeds makkelijker te praten over onderwerpen waar ik bekend mee ben. Een random gesprek in het Engels over, ik zeg maar wat… literatuur bijvoorbeeld, zou ik nog steeds wat lastig vinden. Maar als je me vragen stelt over wielrennen, is het behoorlijk makkelijk voor me om in het Engels te antwoorden. Daar werk ik nu aan. Ik vind het tof om te zien hoe mijn woordenschat groeit buiten de fietsonderwerpen.

Q: Hoe heeft het Engels je veranderd als een wielrenner?
A: Het heeft me als een wielrenner enorm veranderd doordat ik nu met gemak met iedereen in de groep kan communiceren.

Q: Waarom is Engels op persoonlijk vlak belangrijk voor je? 
A: Het is niet alleen belangrijk voor mijn wielersport, maar misschien ook voor mijn toekomst. En wat er ook gebeurt, deze verrijking zal in mijn hele leven nog van pas komen.

Wil je meer weten? Volg Pierre en EF Education First – Drapac p/b Cannondale op Instagram.

*Interview vertaald uit het Frans

Hoe kan het Engels je carrière beïnvloeden?Ontdek meer!
Ontvang het laatste nieuws over reizen, talen en cultuur in de GO-nieuwsbrief.Aanmelden